Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z platanem.

Ogród z platanem.

Loosiuu 22:42, 04 lis 2013

Hahah zarażam platanami

Agnieszka_B To jest 'Grose Fontane'. Ma dość szerokie liście w porównaniu do 'Gracillimusa', rośnie wyższy i ma piękne kwiatostany. Mój ma dopiero rok więc mały jest jeszcze. Czekam, aż urośnie, bo chodzi mi głównie o kwiaty.

Zielona Tam na fotce chyba był perukowiec podolski, o ile sobie dobrze przypominam. Chodziło o tą roślinkę?

Jeśli tak to nie zgapiaj. Nie polecam. Perukowiec późno wybija, a do tego zaatakowały go na jesień Verticillium albo-atrum przez co chyba będę musiał wyciąć Niestety gleba jest tam ciężka i zbita. Jeśli choroba będzie postępować zastąpią je derenie. Ty możesz posadzić tylko derenie w różnych odmianach po kilka sztuk. Ja bym tak teraz tu zrobił.
Z ambrowcem nie wiem co zrobić. Możliwe, że ma ładniejsze wybarwienie w uboższych glebach. Niestety nigdy nie uprawiałem tej rośliny.
Florovit jest nawozem płynnym i ma za zadanie dostarczać konkretne składniki pokarmowe. Ja bym go podlewał. Tym bardziej, że to będzie pierwszy rok i wzmocnienie mu się przyda. Platana od przyszłego sezonu będę nawoził i podlewał skąpo. Niech się ukorzenia Chodziło mi o pobudzenie go do wzrostu. Cel osiągnąłem.
Zielona 08:15, 05 lis 2013

Aaaa... cofnęłam się do tamtych fotek. Rzeczywiście jest tam perukowiec. A poniżej perukowca? Takie srebrzystoszare, to co? Dzięki za rady dot. nawożenia. Na pewno skorzystam.
Loosiuu 16:47, 05 lis 2013

Tawuła szara Spiraea x cinerea 'Grefsheim'
Agania 18:34, 06 lis 2013

Loosiuu napisał(a)
Wstyd się przyznać, ale to moje jedyne trzy bukszpany w ogrodzie Ta większa kula została przesadzona tu zamiast klona palmowego, który padł. Teraz zrobił się przyjemny zakątek. Na wiosnę wykulkuję, bo takie poczochrane

Filip u mnie w ogrodzie, to jak na razie nie ma żadnego bukszpana, więc nie jesteś najgorszy, zakupiłam
4 maluchy i zaczynam od wiosny gromadzić
Viola 21:02, 08 lis 2013

Witaj Filip ponownie! Przyszłam z rewizytą, po cichu podglądam Twój ogród, a tu nagle...... przecież ja to zdjęcie znam! Zaglądam do mojego folderu (jak go nazwałeś) " To mi się podoba". A tam - kompozycja z Twojego ogrodu - 3 tujki z jałowcem w narożniku. Pozdrawiam, będę częściej zaglądać.
Zielona 21:11, 08 lis 2013

Wpadłam, bo powiadomienie przyszło i myślałam, że Filip coś nowego dodał, a tu widzę Viola się rewizytuje Viola - widziałaś tawułę Filipa? Podał nazwę. Doskonała w Jego kompozycji, a wygoogluj sobie, jak pięknie kwitnie!
Loosiuu 00:35, 09 lis 2013

Viola napisał(a)
Witaj Filip ponownie! Przyszłam z rewizytą, po cichu podglądam Twój ogród, a tu nagle...... przecież ja to zdjęcie znam! Zaglądam do mojego folderu (jak go nazwałeś) " To mi się podoba". A tam - kompozycja z Twojego ogrodu - 3 tujki z jałowcem w narożniku. Pozdrawiam, będę częściej zaglądać.

Haha Miło mi.
Mi się ta kompozycja znudziła, ale prawdą jest, że jest bezobsługowa, bo ma już kilka lat, a nic nie robiłem przy niej poza pieleniem ze 2 razy w sezonie
Loosiuu 00:38, 09 lis 2013

Zielona napisał(a)
Wpadłam, bo powiadomienie przyszło i myślałam, że Filip coś nowego dodał, a tu widzę Viola się rewizytuje Viola - widziałaś tawułę Filipa? Podał nazwę. Doskonała w Jego kompozycji, a wygoogluj sobie, jak pięknie kwitnie!

Szkoda, że kwitnie tak krótko...Ja mam dwa krzaki i efekt nie jest tak spektakularny co przy większej ilości. Rośnie szybko i ma ładny pokrój, jednak lepsza by była nieprzycinana w dużej grupie tworząc zarośla Dobra do dużych ogrodów.
Loosiuu 00:40, 09 lis 2013

Może jutro mi się uda zrobić jakieś nowe fotki, lecz teraz w ogrodzie nic się ciekawego nie dzieje...
Zielona 00:50, 09 lis 2013

Nocne marki Czekam zatem na fotki uśpionego ogrodu z platanem
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies