Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe skarby

Ogrodowe skarby

Betka 16:07, 16 mar 2014

Magdalenka napisał(a)
Piękne te pękate donice
Betko, czy będziesz posypywać te piękne rabaty korą czy może tak je zostawisz?
Pytam, bo zastanawiam się czy nie wywalić z mojej rabaty frontowej kory. Wciąż miesza mi się z opadającymi z lip liśćmi. Posypałabym za to kompostem.

Magdalenko z czasem na pewno gdzie się da to będę posypywać zrębkami . Za dużo tego wszystkiego żeby plewić . Kora na pewno będzie mieszała się i u mnie z liśćmi ale jakoś nie będzie mi to przeszkadzać ważne że pracy będzie troszkę mniej - coś za coś !
A korę kładziesz na jakąś włókninę ?
Magdalenka 16:28, 16 mar 2014

Betka napisał(a)

Magdalenko z czasem na pewno gdzie się da to będę posypywać zrębkami . Za dużo tego wszystkiego żeby plewić . Kora na pewno będzie mieszała się i u mnie z liśćmi ale jakoś nie będzie mi to przeszkadzać ważne że pracy będzie troszkę mniej - coś za coś !
A korę kładziesz na jakąś włókninę ?

Korę sypałam bezpośrednio na ziemię. Co chwila coś przesadzam, poprawiam, ziemia miesza się z korą, a liście i nasienniki z lipy spadają.
Sama nie wiem czy to dobry pomysł, bo to rabata od południowej strony. Latem jest tutaj piekarnik, a kora trochę chroni ziemię.
pagap 20:42, 16 mar 2014

Betka napisał(a)

ja też lubię i ostatnio jak maniak codziennie wchodzę po mostku i oglądam co jeszcze wyszło z ziemi hihihi

haha dokładnie tak jak my u nas to jest tak: idziemy na rundke? idziemy heh i ooo to wypuściło oo to też już wypuszcza
Betka 10:08, 17 mar 2014

Magdalenka napisał(a)

Korę sypałam bezpośrednio na ziemię. Co chwila coś przesadzam, poprawiam, ziemia miesza się z korą, a liście i nasienniki z lipy spadają.
Sama nie wiem czy to dobry pomysł, bo to rabata od południowej strony. Latem jest tutaj piekarnik, a kora trochę chroni ziemię.

Ja bym zostawiła korę po pierwsza zatrzymuje wilgoć a po drugie jak zmienisz na np żwirek kamyki coś podobnego to będziesz męczyła się z jego czyszczeniem no chyba że masz odkurzacz do liści
( słyszałam że takie są)
Ja mam wysypany żwirek i muszę przyznać że pieski i kotki nie pomagają w utrzymaniu czystości na dodatek jak wieje wiatr to jest pełno liści i piachu .Mam nadzieję że uda nam się położyć kostkę brukową i problem z mieszaniem się piachu z kamieniami zniknie
Betka 10:29, 18 mar 2014

Wiosna u mnie zawitała...Żonkilek miniaturka nie boi się zimna
janina_zawada 10:31, 18 mar 2014

A u mnie żonkile takie dopiero w pakach ale znowu zrobiło się zimno i pewnie czekają na ciepłe dni ..
Ewa4 13:04, 18 mar 2014

U Ciebie to już prawdziwa wiosna jak żonkil kwitnie dobry i jeden u mnie jeszcze żaden nie kwitnie ani pąków nie ma dopiero wychodzą .
Betka 13:12, 18 mar 2014

Żonkil mnie zaskoczył kupiłam go na święta Wielkanocy w zeszłym roku no i włożyłam go no ziemi od tak po prostu. W tym roku za to mam niespodziankę
Maria667 21:54, 18 mar 2014

Betka napisał(a)
lubię te kulki a raczej jaja z bukszpanu hehehe może jakoś je wyrównam w końcu się naumiem ciachać

Już niedużo im brakuje do idealnych kulek Trochę z wierzchu trzeba im przyciąć fryzurkę i będą ok
Właściwie ten większy jest w porządku.
Ewa4 22:57, 18 mar 2014

Widziałam faktycznie masz tą fotkę na początku w wątku ale nie skojarzyłam jak kawałek pokazałaś .Ładnie to wygląda.