Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z widokiem na jezioro

Ogród z widokiem na jezioro

an_tre 19:46, 15 lip 2018

yolka napisał(a)

No co ty Ania. To od początku sezonu, dziś nic nie robiłam, najadłam się borówek tylko
myślałam, że dziś wybacz
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
yolka 20:54, 15 lip 2018

yolka 20:55, 15 lip 2018

Takie ogromne mam liliowce

Nikita 09:29, 16 lip 2018

Przybiegłam do ciebie na owocki...miałaś robić im fotki i co...wszystkie zeżarłaś???
Hortensje u ciebie jak zwykle powalają na kolana !!!!!!!! I liliowce faktycznie wieeeelgachne.
Buziaczki (mokre od deszczu) przesyłam
yolka 17:37, 16 lip 2018

Ach, Madzia, zaczęło padać i było mokro, myślałam, że dziś po pracy da się, ale znowu popaduje, będę pamiętać
Bogdzia 20:50, 16 lip 2018

yolka napisał(a)

Zakisiłam ogórki, zrobiłam 22 średnie słoiki korniszonów, Jeszcze będę robić w zalewie musztardowej, Zrobiłam kilkanaście kompotów porzeczkowo agrestowych, zrobiłam sok z kwiatów bzu, czarnych jagód i wiśni, po kilka słoików dżemu z wiśni i czarnej porzeczki, Zamroziłam trochę porzeczek czerwonych i czarnych, Nie mam pomyśłu na borówki, może coś podpowiesz? nie damy rady zjeść zamroziłam kilka torebek bobu i groszku.

No i zrobiłam nalewkę z kwiatów bzu i dzikiej czereśni - trześniówkę

Ja borówki mrożę i zimą ciasto z nimi piekę.
JoannA 21:00, 16 lip 2018

Dżem z borówki amerykańskiej doskonale smakuje ze świeżutkim chlebem lub naleśnikami
4 szklanki borówek amerykańskich, 2 szklanki cukru, 1/2 szklanki miodu, 1/4 szklanki soku z cytryny, szczypta soli
Umieść borówki w dużym garnku o grubym dnie. Rozgnieć je na papkę tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj cukier, miód, sok z cytryny i sól.
Doprowadź borówkowe puree do wrzenia. Nie zmniejszając ognia bez przerwy mieszaj dżem jeszcze przez 15-20 minut.
Przelej go do wysterylizowanych słoików i pozostaw do ostygnięcia. Zakręć słoiki i umieść na kilkanaście minut w garnku z wrzącą wodą. Po wyjęciu z wrzątku pozostaw je do ostygnięcia. Przechowuj dżem w chłodnym, zacienionym miejscu.
Jeżeli dżem ma być spożyty od razu, nie ma potrzeby gotowania słoików. Po otwarciu należy go przechowywać w lodówce.
yolka 21:11, 16 lip 2018

Bogdzia napisał(a)

Ja borówki mrożę i zimą ciasto z nimi piekę.

Dzięki, Ok 1,5 litra zamroziłam (kilka porcji wyszło)
yolka 21:12, 16 lip 2018

JoannA napisał(a)
Dżem z borówki amerykańskiej doskonale smakuje ze świeżutkim chlebem lub naleśnikami
4 szklanki borówek amerykańskich, 2 szklanki cukru, 1/2 szklanki miodu, 1/4 szklanki soku z cytryny, szczypta soli
Umieść borówki w dużym garnku o grubym dnie. Rozgnieć je na papkę tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj cukier, miód, sok z cytryny i sól.
Doprowadź borówkowe puree do wrzenia. Nie zmniejszając ognia bez przerwy mieszaj dżem jeszcze przez 15-20 minut.
Przelej go do wysterylizowanych słoików i pozostaw do ostygnięcia. Zakręć słoiki i umieść na kilkanaście minut w garnku z wrzącą wodą. Po wyjęciu z wrzątku pozostaw je do ostygnięcia. Przechowuj dżem w chłodnym, zacienionym miejscu.
Jeżeli dżem ma być spożyty od razu, nie ma potrzeby gotowania słoików. Po otwarciu należy go przechowywać w lodówce.

Asiu, na pewno zrobię kilka małych słoiczków, dziekuję za przepis
paniprzyroda 19:13, 17 lip 2018

Dzięki za dedykowaną fotkę. U Ciebie to dopiero są okazy roślinne, chyba na sterydach rosną to żarty oczywiście, ale wielkości roślin masz wyjątkowe, jeszcze na hortensje czekam