agata_chrosc...
08:55, 23 mar 2013
Kochani - głównym tematem wymiany myśli ogrodowiskowych jest ostatnio snieg, mróz, zawieje i zamiecie! tymczasem idą Święta
I wbrew pozorom bynajmniej nie Boże Narodzenie, ale Wielkanoc! Czyli do pewnego stopnia święto wiosny także
Czy w związku z tym podzielicie się wielkanocnymi przepisami? Mnie przyznam najbardziej interesują mazurki i to nie tylko to, co na wierzchu, ale także blaty bo coś mam z nimi kłopot. Kiedyś udało mi się zrobić na prawdę dobre, kruche i nie rozpadające się, ale przepis gdzieś zadziałam i do dziś nie wiem jak to się robiło. Moze ktoś ma sprawdzony przepis na kruche blaty,a le i całą resztę
? Ja na zachętę mogę wstawić swój przepis na mazurek kajmakowy (bardzo prosty) i czekoladowy. Obydwa pyszne.
1. czekoladowy:
200 g orzechów laskowych
200 g czekolady gorzkiej
100 ml śmietanki 36%
50 g masła
40 ml rumu
Przygotowanie
Orzechy upraż na blasze w mocno rozgrzanym piekarniku do momentu aż skórka zacznie z nich odchodzić. Obetrzyj je zawinięte w ściereczkę. Odłóż część do dekoracji resztę posiekaj na grubo. Cukier podgrzewaj na patelni. Gdy przybierze karmelowy kolor dodaj orzechy i podpraż chwilę. Zestaw z ognia. Dodaj śmietankę, masło oraz pokruszoną czekoladę. Mieszaj cały czas by wszystkie składniki się połączyły. Na końcu dodaj kieliszek rumu. Masę wylej na mazurek. Jak przestygnie dekoruj.
2. kajmakowy
2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
200 g masła
2-3 krople esencji rumowej 40 ml rumu
Puszki z mlekiem gotować w garnku z wodą przez 21/2 godziny.Muszą byc cały czas przykryte wodą, a woda musi lekko bulgtać. Następnie wyjąć , otworzyć, wylać do miski, dodać do kajmaku masło pokrojone w kostkę oraz rum i esencję. Masę ucierać aż będzie letnia i na kruchy spód.

1. czekoladowy:
200 g orzechów laskowych
200 g czekolady gorzkiej
100 ml śmietanki 36%
50 g masła
40 ml rumu
Przygotowanie
Orzechy upraż na blasze w mocno rozgrzanym piekarniku do momentu aż skórka zacznie z nich odchodzić. Obetrzyj je zawinięte w ściereczkę. Odłóż część do dekoracji resztę posiekaj na grubo. Cukier podgrzewaj na patelni. Gdy przybierze karmelowy kolor dodaj orzechy i podpraż chwilę. Zestaw z ognia. Dodaj śmietankę, masło oraz pokruszoną czekoladę. Mieszaj cały czas by wszystkie składniki się połączyły. Na końcu dodaj kieliszek rumu. Masę wylej na mazurek. Jak przestygnie dekoruj.
2. kajmakowy
2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
200 g masła
2-3 krople esencji rumowej 40 ml rumu
Puszki z mlekiem gotować w garnku z wodą przez 21/2 godziny.Muszą byc cały czas przykryte wodą, a woda musi lekko bulgtać. Następnie wyjąć , otworzyć, wylać do miski, dodać do kajmaku masło pokrojone w kostkę oraz rum i esencję. Masę ucierać aż będzie letnia i na kruchy spód.