Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród pod sosnami

Ogród pod sosnami

ANNA1976 15:23, 28 cze 2016

Toszko mam kilka/kilkanaście sztuk tego jałowca w doniczkach i gdzieś muszę go wreszcie posadzić. Dlatego pomyślałam o nim w tym miejscu bo w słońcu się ładnie wybarwia.

ANNA1976 15:25, 28 cze 2016

Toszka napisał(a)
jałowiec odradzam - zimą jest rudordzawy. Nic atrakcyjnego. Dodatkowo po kilku latach od spodu ma takie coś ni to żywe, gumiaste, nie suche i po ostrzyżeniu ponad miesiąc wystaje spod spodu coś brązowo-czarne (to coś to dolne gałązki)

Mam kilka lat i wierzaj na słowo. Zamiast jałowca daj kule buksowe różnego wzrostu tak jak Danusia zaprojektowała u Mad po wykuszem.

Pomożesz odnaleźć wątek MAD?
anbu 15:58, 28 cze 2016

To tu...
ANNA1976 16:26, 28 cze 2016

Dzięki Aniu. Wątek już znalazłam. Szukam teraz rabaty pod wykuszem i której pisała Toszka.
Przejrzałam kilka stron i jestem zachwycona pięknem tego ogrodu
ANNA1976 14:34, 30 cze 2016

Plan na moją nową rabatę wygląda mniej więcej tak.
Mam nadzieję że moje bazgroły są choć trochę czytelne i ktoś z was doradzi lub coś podpowie

Widok ogólny

Widok z przodu

Widok z boku

Toszka 14:45, 30 cze 2016

jesli rozplenica hameln ma być to kule zostaną pożarte, bo rozplenica do małych nie należy.

Ale na sezon, dwa mozesz dać. Najwyżej wysadzisz gdzieś indziej
ANNA1976 15:13, 30 cze 2016

Tak to rozplenica hameln Starałam się wykorzystać rośliny które już posiadam stąd też znalazł się w projekcie jałowiec limeglow bo mam i szkoda wyrzucić a kolorystycznie mi tam pasuje.
Chociaż wiem że nie polecasz to najwyżej przesadzę jak zacznie się robić brzydki.
A czym ewentualnie zastąpić rozplenice? Co zniesie cały dzień w słońcu i będzie ładnie wyglądać pomiędzy kulami?
Toszka 15:27, 30 cze 2016

jak cały dzień w słońcu to albo brązowe trawy+ żółte jeżówki (plus oczywiście lawenda) albo stipa a z tyłu przy miskantach zawilce jesienne (one są wysokie i tu albo białe albo rózowe). Pomiędzy lawendą zimowity przynajmniej z 15 na start. Na wiosnę w jednym kolorze krokusy i tulipany. Potem czosnki, a główkowych minimum setka (tanie są)
ANNA1976 16:05, 30 cze 2016

Trawę brązową mam taką:

To zdjęcie z zeszłego roku. Teraz są większe i można spokojnie podzielić nawet na 6szt
Stipę siałam w tym roku pierwszy raz i jest strasznie marna jeszcze.
Ale może uda się ją jakoś podkarmić
Zawilce to jakie bo Google pokazuje różne rodzaje?
Zimowity są piękne czosnki też bardzo mi się podobają.
Toszka 17:10, 30 cze 2016

Jesienny Zawilec japoński ‘Honorine Jobert’ i ‘Wirbelwind’ o kwiatach półpełnych. to przykład

Twoja trawa to zdaje się buchanana - ta sterczy. Wysoka.
zwisłe czuprynki tworzy np. Bronze Form (podobna pokrojem do frosted curle, tylko brązowa)