Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród pod sosnami

Ogród pod sosnami

ANNA1976 09:43, 16 cze 2016

Kule, tufciaki, żurawki wszystko dać do przodu?
A gdzie posadzić hortki? (mam kupione 3szt Little lime)
Kupiłam też 3 jeżówki białe i 3 gracki. Mam też wysoką brązową trawę do przeniesienia z innego miejsca może będzie pasować do białych jezowek.

Nie mam pomysłu jak to wszystko poukładać
Toszka 12:45, 16 cze 2016

Aniu, usiądź na tarasie (bo stamtąd będziesz najczęściej oglądać wynik swojej twórczej pracy) i najpierw "lokuj" miskanty i hortki, bo te najwyższe.
Ciągle powtarzam, że najlepszymi pomocnikami wyobraźni są mopy, szczotki (można obrus powiesić dla ułatwienia), kubły, doniczki.
Najpierw umebluj statystami rabatę

Hortki i miskanty sadź w grupach, bo w ten sposób uzyskasz ciągłość nasadzenia.
Obwódki, kulki przenieś na krawędź. Przed wykopaniem obficie podlej, bo łatwiej będzie wyjąć z bryłą ziemi i lepiej to zniosą.

Lawenda też dobrze to zniesie, tylko bardzo obficie trzeba podlewać dwa-trzy pierwsze dni.
ANNA1976 23:19, 16 cze 2016

Toszka ustawiam, rysuję i nic mi nie wychodzi
Przesadziłam tufciaki i żurawki i utknęłam na amen

Zastanawiam się czy nie dokupić jeszcze dwóch hortek i dać je wszystkie (5szt) przed grabami a za nimi 3 gracki.
Przed hortensjami rozchodnik okazały (mam kilka szt) i kule bukszpanowe w żurawkach lub w lawendzie?

Jak myślicie będzie to dobrze wyglądać?

Chcę jeszcze rozplenice połączone z jeżówką i szałwie trzeba gdzieś wcisnąć (mam wysoką różową i niższą fioletową)

Toszka 14:46, 17 cze 2016

plan jest dobry, jednak z buksami zachowaj odległości, bo złapią grzyba

Hortki mogą dzielić gracki i rozplenice
ANNA1976 14:54, 17 cze 2016

Pomiedzy hortki dać rozplenice?
Toszka 15:23, 17 cze 2016

nie, np. gracki i w dole np.szałwia lub niskie przetaczniki (albo niskie berberysy w pasie), hortki z rozchodnikiem, rozplenice z jeżówkami. Pogrupować
ANNA1976 17:57, 17 cze 2016

Dzięki Toszko chyba zaczynam rozumieć
Spróbuję to rozrysowac wieczorkiem jak wrócę do domu i wrzucę zdjęcie do akceptacji że zrozumiałam
Zana 06:08, 18 cze 2016

Little Lime wydają mi się chyba za niskie do gracków. Te małe limki chyba max. 1 m mają a gracki ok dwóch metrów. Może tymi limkami i rozchodnikami dopełnić łuk z tufciakami. Do gracków dokupiłabym wyższe odmiany hortek. Polar Bear bardzo mnie się podoba. Białe jeżówki i brązowe trawy plus do tego szałwia, przetaczniki to mi się podoba.
Fajnie, że coś narysujesz będzie łatwiej.
A w ogóle to teraz masz tyle miejsca, że pewnie niejedną roślinę jeszcze dokupisz na tę rabatę. Przemyśl sobie na spokojnie różne warianty. U mnie trzy lata trwało, zanim wpadłam na tak proste rozwiązanie, że moja rzeźba musi być w trawach. A czego ja tam nie wymyślałam. Koncepcji było multum, ale ciągle czułam, że to nie to. I bałagan wokół rzeźby trwał i wkurzał mnie nieustająco. I dopiero teraz olśnienie trawkowe na mnie spłynęło.
Tak więc nie spiesz się, powoli sobie to poukładasz.
ANNA1976 22:10, 18 cze 2016

Dokupiłam 2 hortensje Little Lime i chyba na ten rok na tym poprzestanę. Gracki może zastąpić Morning Lightem jest chyba niższy?

Toszka 22:32, 18 cze 2016

jest stanowczo niższy i ładnie rozświetla