danka1971d
20:03, 13 lut 2011

A to przepis na paluchy drożdżowe.Robi się je bardzo szybko,przepis prosty i niekosztowny.Dobrze, że zdążyłam zrobić zdjęcie komórką, bo szybbbbciuutkkooo....się rozeszły 
Podaję przepis
15 dkg margaryny
5 dkg drożdży
1 łyżka oleju
2 jajka
1 żółtko
1/2 szkl. cukru
8 łyżek dżemu truskawkowego lub innego
4 szkl. mąki
1/2 szkl. mleka
1 białko
Do mąki dodać cukier,margarynę,drożdże,jajka i żółtko.Wlać olej i mleko.Składniki wyrobić na gładka masę,przykryć,odłożyć w ciepłe miejsce.Przygotowane ciasto rozwałkować,podzielić na cztery części.Placki posmarować dżemem ,przykryć drugim kawałkiem ciasta.Pokroić na dwadzieścia pasków(3 cm szerokości) i skręcić wokół własnej osi.Posmarować białkiem.paluchy ułożyć na blasze, wsunąć do wcześniej rozgrzanego piekarnika,piec ok.15-20 min w temperaturze ok.180 stopni.Wyjąć z pieca,odłożyć do wystygnięcia,ewentualnie posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!!

Podaję przepis
15 dkg margaryny
5 dkg drożdży
1 łyżka oleju
2 jajka
1 żółtko
1/2 szkl. cukru
8 łyżek dżemu truskawkowego lub innego
4 szkl. mąki
1/2 szkl. mleka
1 białko
Do mąki dodać cukier,margarynę,drożdże,jajka i żółtko.Wlać olej i mleko.Składniki wyrobić na gładka masę,przykryć,odłożyć w ciepłe miejsce.Przygotowane ciasto rozwałkować,podzielić na cztery części.Placki posmarować dżemem ,przykryć drugim kawałkiem ciasta.Pokroić na dwadzieścia pasków(3 cm szerokości) i skręcić wokół własnej osi.Posmarować białkiem.paluchy ułożyć na blasze, wsunąć do wcześniej rozgrzanego piekarnika,piec ok.15-20 min w temperaturze ok.180 stopni.Wyjąć z pieca,odłożyć do wystygnięcia,ewentualnie posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!!