Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy iglaste » Świerk 'Daisy's White'

Świerk 'Daisy's White'

23:05, 08 maj 2013
Kupiłam sobie świerk śliczny a najbardziej działały na mnie jego kremowe wiosenne przyrosty.
Przyszedł posadzilam a po tygodniu zaczął rosnąć ale na zielono :shock:
Zadzwoniłam do sprzedającego kazał czekać aż pokarze się ciutkę więcej przyrostów.
No więc pedzelki są coraz większe a kolor dalej zielony i to nie jakiś jaśniutki, sosna ma jaśniejsze przyrosty niż mój świerk. No a w aukcji czarno na białym pisze kremowe przyrosty. W necie te przyrosty też są dużo jaśniejsze od moich.
Poniżej zdjęcie, powiedźcie zostałam oszukana czy nie?
Może mam mylne wyobrażenie o kolorze który widzę?

Gardenarium 23:16, 08 maj 2013

Wg Google ten świerk powinien tak wyglądać

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 23:17, 08 maj 2013

Michael ma takiego świerka i tutaj dla porównania są takie dwa

https://www.ogrodowisko.pl/watek/403-michael-my-garden?page=5

Instagram Ogrodowiska
23:57, 08 maj 2013
Dziekuję bardzo za zdjęcia gdzie widać między jednym swierkiem a drugim różnicę.
Tak własnie podejrzewałam że to Conica a nie Daysi White.

Gardenarium 00:05, 09 maj 2013

Prawidłowa nazwa odmiany to 'Daisy's White' nie Daysi White.

Instagram Ogrodowiska
monteverde 00:16, 09 maj 2013

Śliczny jest ten świerk
00:33, 09 maj 2013
monteverde napisał(a)
Śliczny jest ten świerk

Fakt śliczny ale nie o takim myślałam, no i patrząc że nie jest to co kupilam to gdzieś o 100% przepłaciłam.
Ciekawa jestem jak sprzedający się ustosunkuje do reklamacji, notabene już 2 na 8 roślin.
Pierwsza to niecałkiem zrośniete szczepienie, kartkę można było wsadzić miedzy pieniek a wierzbę, zrośnięte było tylko 1cm a 2cm nie.
ZbigniewG 07:01, 09 maj 2013

ten z przodu początek wybarwiania (wczoraj)

pełne wybarwienie
09:59, 09 maj 2013

Jednak mail ze zdjęciem i informacja że niestety ale brak wyjaśnienia sytuacji zaowocuje negatywami na allegro , szybko pogoniło sprzedających do wyczerpującej odpowiedzi.

Podobnież wszystkie świerki tej odmiany niestety teraz u sprzedających mają zielone pędzelki, Pani zaleciła nawieźć roslinkę i jeśli do 2 tygodni nic nie zjaśnieje zwrócą mi pieniadze.

Jednak dziś nie wytrzymałam i pojechałam do swojego centrum ogrodniczego .
Tak oczywiście od razu rzuci mi się w oczy mój wymarzony Świerk i już teraz wiem na 100% że zostałam oszukana .Nie wiem czy celowo ale jednak stało się .

Tak wyglądają moje świerki obok siebie , różnica kolosalna .

Gardenarium 00:04, 14 maj 2013

Nie kupować w necie.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies