Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Piaskownia na zakręcie

Piaskownia na zakręcie

ewsyg 08:46, 06 sie 2013

Luki napisał(a)
Mnóstwo pięknych kwiatów Ten liliowiec bardzo ładny.
Chwale się, że pierwsze nasiona się zawiązały Teraz tylko czekać żeby dojrzały i nie spadły zbyt wczesnie.
Domyślam się jak trudno jest na takim podłożu utrzymać rośliny w takie upały, ale będzie trzeba jeszcze wytrzymać do końca tygodnia.

Bardzo się cieszę, że Ci się udało. Teraz dużo podlewaj liliowca, tylko nie lej po roślinie. Ja kładę węża na ziemi i się powoli sączy woda a ja sobie w tym czasie coś robię. Początkowo coś się u mnie działo z torebkami nasiennymi. Teraz kiedy dużo podlewam i nie leję wody po roślinie wszystko jest w porządku.
ewsyg 08:50, 06 sie 2013

Debra napisał(a)
Ewo, a jak wygląda Lukrecja poza kwitnieniem, jakie ma liście, jak długo?

Debro, lukrecja to roślina jednoroczna więc wygląda dobrze. Jak ma mniej kwiatków to wyglądem przypomina -- hmmm, może trochę trawę. Ma raczej drobne listki. Zrobię dzisiaj zdjęcie w zbliżeniu i wieczorem wstawię. Spróbuję zebrać nasiona, jak się uda to się z Tobą i Agnieszką podzielę. Mam ją pierwszy raz, więc trudno obiektywnie coś na jej temat stwierdzić. Póki co sprawuje się dobrze i ładnie wygląda.
ewsyg 08:53, 06 sie 2013

AgnieszkaW napisał(a)
Też zachwyciła mnie lukrecja, podpinam się pod pytanie Debry. Jak miewa się "chrześniak"? Pozdrawiam serdecznie

O lukrecji czytaj wyżej. Chrześniak już przekwitł, ale też wzięłam go pod uwagę w krzyżówkach i zawiązał jedną torebkę nasienną. A więc jest płodna, ma szansę zostać matką
boguslawa_ma... 10:16, 06 sie 2013

Witaj Ewo ale u ciebie wszystko kwitnie i daje rade na piasku ,chyba musisz dużo podlewać?
Debra 12:00, 06 sie 2013

ewsyg napisał(a)

Bardzo się cieszę, że Ci się udało. Teraz dużo podlewaj liliowca, tylko nie lej po roślinie. Ja kładę węża na ziemi i się powoli sączy woda a ja sobie w tym czasie coś robię. Początkowo coś się u mnie działo z torebkami nasiennymi. Teraz kiedy dużo podlewam i nie leję wody po roślinie wszystko jest w porządku.

Ewo, czy to unikanie lania po roślinie to ze względu na zapylanie, czy z innego powodu. Bo ja moim robię regularnie prysznic
ewsyg 12:55, 06 sie 2013

boguslawa_madejska napisał(a)
Witaj Ewo ale u ciebie wszystko kwitnie i daje rade na piasku ,chyba musisz dużo podlewać?

Bogusiu podczas upałów co dwa dni a jak jest chłodniej co trzy, cztery dni. Jak podlewam to dużo leję, w jedno miejsce wracam trzy, cztery razy
ewsyg 13:03, 06 sie 2013

Debra napisał(a)

Ewo, czy to unikanie lania po roślinie to ze względu na zapylanie, czy z innego powodu. Bo ja moim robię regularnie prysznic

Jeżeli podlewam późnym wieczorem, gdy już nie ma słońca i roślina trochę się już wychłodziła to podlewam normalnie, ale staram się lać nisko, jak najmniej po roślinach. Jak pracuję w ciągu dnia na działce to też podlewam . Włączam węża tak delikatnie, żeby się sączyło i kładę na grządkę, potem zmieniam miejsce i tak nie tracę czasu,
ewsyg 13:34, 06 sie 2013

Debro, Agnieszko zrobiłam dla Was zdjęcia lukrecji. Są już nasionka, jak pojadę po południu to troszkę pozbieram .

Jak widzicie nie rośnie wysoka, tworzy zwartą kępę.

Coś mi się wydaje, że zrobię z nich obramówkę warzywnika zamiast tych palisad. Jak się dobrze ziemię przygotuje to może później same się będą wysiewały
ewsyg 13:40, 06 sie 2013

I wciąż trwa sezon truskawkowy i tak chyba będzie jak w tamtym roku - do samych mrozów.

ewsyg 13:54, 06 sie 2013

jeżówka ma już niezły daszek Ależ ona będzie fajna A jak się rozrośnie i będzie dożo daszków i żurawka się rozrośnie ta z delikatnymi zielono-rózowymi, karbowanymi, delikatnymi listeczkami i dojdą białe kamienie, chyba będzie fajnie.