Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Potrzebuję pomocy w zaprojektowaniu rabaty przy żywopłocie:)

Potrzebuję pomocy w zaprojektowaniu rabaty przy żywopłocie:)

Magdalia86 16:54, 02 cze 2013

Witam wszystkich serdecznie

Jestem tu nowa. Zaczynam dopiero swoją przygodę z ogrodem

Dlatego też chciałam Was prosić o pomoc w zaprojektowaniu rabaty przy żywopłocie.

Jest to rabat a południowa, cały dzień na słońcu. Ma ona ok 16m dlugości. Jest to rabata wzdłuż żywopłotu (ligustr pospolity) i ma ona kształt fali, 7 półkoli.

Zarówno żywopłot jak i rabata zostały zrobione w tym roku.

Obecnie poza żywopłotem, zasadziłam w tych półkolach (szerszysz częściach fali), na przemian 4szt zylistka "strawbery" i 3szt berberysa płożącego.

No i zaczęły sie schody, nie mam pojęcia co dalej.

Proszę o poradę.

Z góry dziękuję
Gardenarium 19:41, 02 cze 2013

Narysuj przynajmniej jak to schematycznie wygląda, 7 półkoli, czyli falująca rabata?

Jeśli słoneczna to polecam różne berberysy niewysokie, wrzosy i wrzośce, trawy.
Na przemian w takiej rabacie będzie nudno, pogrupuj rośliny po kilka sztuk, ale niekoniecznie je powtarzaj rytmicznie, bo rzeczywiście teraz trudno to ogarnąć.

Te rośliny będą pasowały

Sosna o pokroju kolumnowym, kosodrzewiny, brzozy himalajskie, miskanty, rozplenice, tawuły japońskie, lawenda, żurawki, berberysy czerwone i zólte,

Instagram Ogrodowiska
Anita1978 19:51, 02 cze 2013

Danusiu

Co to za odmiana berberysów tych czerwonych kolumnowych???? Właśnie takie chcę kupić
Magdalia86 21:48, 02 cze 2013

Tak, to jest właśnie taka falująca rabata.

Czyli proponujesz, żeby przesadzić te już wsadzone żylistki i berberysy?

A jakie kwiaty zaproponowałybyście?

A ma ktoś pomysł, na taką właśnie powtarzalną rabatę?
Nie musi być w każdej fali/półkuli to samo
Magdalia86 17:13, 03 cze 2013

Wielkie dzięki za pomoc
Magdalia86 22:08, 03 cze 2013

żywoplot -ligustr pospolity
różówe prostokąty - żylistek strabery
zielone koła - beberys płożący
jambosana 14:14, 04 cze 2013

Takie moje spostrzeżenia, sama uznasz, czy trafne, czy nie.

Wg mnie tych fal za dużo, rabata świeża, więc możesz ją trochę wyprostować.

Nie rób naprzemiennych nasadzeń, typu żylistek, berberys, żylistek, berberys, to nie wygląda naturalnie. Nie oznacza, że masz stosować wiele gatunków, przeciwnie mniej, ale zgrupowane, powtórzenia tak, ale nie regularne.

Berberys płożący, to dobry trop. By rabata była mniej pracochłonna trzeba sadzić płożące rośliny, tylko grupami, by utworzyły zwarty dywan. Możesz użyć więcej niż jednego "zadarniacza", byle grupami, potem jak się będą rozrastać, będziesz ciąć by jeden dywan nie właził na drugi. Tu u Ciebie np. na początku 2 żylistki podsadzone berberysami, ale chyba nie trzema, bo to ma tworzyć dywan. Potem na końcu rabaty kolejny żylistek, np.podsadzony tawułami. O roli okrywowych tu https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/228-rosliny-okrywowe-w-ogrodzie/photos

Co jeszcze na taką rabatę ?

No właśnie, ty musisz sobie odpowiedzieć na to pytanie. Jaki styl chcesz mieć w ogrodzie, skąd będzie widziana ta rabata, jaką masz architekturę domu, itp. Co ci się podoba?. Jaką masz glebę, masz nawadnianie, planujesz wymieniać dołki ziemi pod roślinami ?. Np. bez nawadniania i wymiany gleby cis na piaskach się nie uda.

Posadziłaś żywopłot liściasty, żylistki i berberysy. Czyli można domniemywać, że nie chcesz klasycznych cisów na pniu podsadzonych żurawkami z zawijaskami bukszpanowymi. Idąc tym tropem, Danusia dała ci przykład pięknej, takiej trochę naturalnej rabaty. Nie napisałaś jednak, czy Ci się podoba, czy nie, czy mogłaby być dla Ciebie inspiracją, czy też nie. Za kolorowo dla Ciebie, czy przeciwnie, więcej kolorów? Itd, itp.

Trudno w takiej sytuacji doradzać.

Ja bym poszła tropem tej inspiracji jaką dała Ci Danusia. Czyli np. dwa żylistki podsadzone tymi berberysami (jaki one mają kolor?), potem jakiś kolumnowy iglak. Np. sosna czarna pyramidalis, albo kolumnowy cis, a może jałowiec blue arrow (ale ten choruje). A może kolumnowy liściasty, np. wiśnia amongawa, będzie zdobić wczesną wiosną, Co pod nią ?, No, np. inne berberysy, ale dywanem w ilości zalecanej na 1 m2 przez ZSP. Potem trochę dalej 2-3 brzozy himalajskie, one nie są tak duże jak te pospolite. Pod brzozami np. trawy - trzcinniki overdam, czy Karl Forester, z tawułami lub kulistymi berberysami, a może kolumnowy berberys itp. A może spokojnie kosodrzewina pumilio, tylko musisz jej wiosną obrywać przyrosty żeby była ładna. Możesz gdzieś pomyśleć o budlej, przyciąga motyle i podsadzić ją lawendą, koło niej dać perovskią, kosodrzewina. I wtedy koniecznie mikołajek. Zobacz wątek o perowskiej i budlei, lawendzie.

A może myślisz o bylinach. To z moimi ulubionymi trzcinnikami pięknie wygląda jeżówka, rudbekia i rozchodniki okazałe. Do rozchodników też rozplenica, zobacz tu https://www.ogrodowisko.pl/watek/252-rozchodnik-okazaly-sedum-spectabile?page=5. N

O jeżówkach poczytaj sobie tu https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/200-jezowka-echinacea-roslina-o-wyjatkowych-wlasciwosciach

o trawach tu https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/287-trawy-ozdobne-jakie-gatunki-wybrac

o rozchodnikach tu https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/315-rozchodniki-okazale-byliny-dla-poczatkujacych-i-zaawansowanych

Pooglądaj foto pod tymi artykułami, może jakaś rabata cię zainspiruje. Wtedy pytaj co to jest itd.

A tu dla siebie znalazłam wiele pięknych kompozycji.
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/328-kwiaty-i-rabaty-jesieni

Masz przyklejony wątek angielskie rabaty, spodobało Ci się coś?

Do bylin możesz śmiało dać grupę kul z bukszpanu. Była to ostatnio gorąca dyskusja i padało w niej nazwisko Tom Stuart Smith, a jego wizytówką są w sumie bukszpanowie kule, jak i u Danusi. Tylko u niego więcej bylin, nawet tych "dzikich"

A może ty znasz te gatunki, wszystko to już wiesz..., no nie wiem jak ci poradzić, skoro dajesz tak mało danych.

Magdalia86 17:24, 04 cze 2013

Jeśli chodzi o rabatę zaproponowana przez Danusię, to jak dla mne za dużo berberysów, nie przepadam za nimi.

Teraz kwestia mojego "fale dunaju" owszem jest sporo tych fal, jednak są one łagodne, nie tak jak na tym szkicu, po prostu inaczej mi się nie mieściły na monitorze Rabata ma ok 16m długości i w rzeczywistości wyglada to ładnie. Bynajmniej wg mnie.

Co do stylu, to sama do końca nie wiem. Poza tym, że nie chcę w niej berberysów Te moje płożące mają zielony kolor.

Powiem może co mi się podoba i chciałabym wkomponować to w tą właśnie rabatę.
W zasadzie sa to rośliny, które już posiadam:
żylistek "strawbery fields" 3szt
krzewuszka "veriegota" 1szt (obecnie jest w pierwszej fali od prawej)
tawuła "golden princess" 6szt
wierzba "hakuro nishiki" krzewowa 3szt
wrzos "dark star"

Macie koncepcję jak to wmontować w tą rabatę?

Magdalia86 17:41, 04 cze 2013

Tak sobie pomyślałam teraz, jakby trochę przerobić tę rabatę, tzn tak, aby te trzy środkowe fale złączyć w jedną większą, a te co zostaja po bokach po dwie, połączyć w jedną. Czyli 1mniejsza fala (z 2 obecnych), 1 większa (z 3 obecnych) i znowu mniejsza (z 2).

Wtedy w części środkowej posadzić 3 większe drzewa, a po bokach np właśnie po 2 żylistki i berberysy płożące pod nimi???

I np w miejscu przechodzenia jednej fali w drugą jakieś kolumnowe?

Poradźcie coś bo zginę

No i chciałabym wkomponować w to wszystko te roślinki, o których pisałam w poprzednim poście.

jambosana 18:56, 04 cze 2013

Magdalia86 napisał(a)
Jeśli chodzi o rabatę zaproponowana przez Danusię, to jak dla mne za dużo berberysów, nie przepadam za nimi.

No, to już coś. Też nie przepadam za berberysami, mają te kolce...

Ale...
Na rabacie od Danusi widzę raptem trzy kolumnowe berberysy - 2 takiej samej odmiany po prawej stronie sosny i jednej odmiany po lewej. A pod nimi łany wrzosów, może wrzośców, kolorowych. Pod miskantami variegatus kosodrzewina. Trzy brzozy i kolumnowa sosna, No i jakiś krzew

tu cały ten ogród
http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-z-wrzosowiskiem

Jeśli Tobie podoba się fala zostaw.

Nie stosuj nasadzeń naprzemiennych, czy symetrycznych bez potrzeby. Takie jest moje zdanie, to sztucznie wygląda.

Nie lepiej pogrupować rośliny i żeby swobodnie przechodziły jedne w drugie. Piętrowo, czyli wyższe krzewy żylistek, krzewuszka I piętro (masz nana variegata, czy variegata/), tawuła II piętro, a berberysy i wrzosy najniższe. Wrzosu musisz posadzić łany.

Tawułę możesz potraktować jako roślinę zadarniającą jak tu, pod krzewami wierzby (tu co prawda wierzba szczepiona, ale widać, że kolorystycznie się nie gryza, a w każdym razie, nie bardzo...
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1032-tawula-japonska-spirea-japonica

Postaw doniczki na rabacie, odejdź, pooglądaj, poprzymierzaj. W razie potrzeby poczekaj ze dwa dni. Przemyśl, czy ci się podoba. Zobacz, czego dokupić (zwłaszcza tych "zadarniaczy"), czy nie brakuje Ci jakiegoś wyższego elementu (no, np. brzoza, kolumnowy iglak), czy nie trzeba lekkości traw, itp.

Jak szeroka jest ta rabata, może jednak foto?