Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat » Edycja postu

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

A_gawa 10:59, 02 cze 2014

Minusem takiego doboru roślin jest pusty placyk zimą, ale...może i na to jest jakaś metoda.
jula81 11:00, 02 cze 2014

Dziękuję za podpowiedź pokażę efekt jak już będzie do końca zagospodarowane i posadzone. zostaję przy tej lawendzie
Ładny kontrast na zdjęciu... a i z białą lawendą też super.
Zastanowię się czy biała czy fioletowa.
A_gawa 11:03, 02 cze 2014

))czekam zatem cierpliwie i spokojnie
popcorn 18:35, 02 cze 2014

A_gawa napisał(a)

Nie nadaję się do oceniania, ale ze wszystkich rysunków ten projekt mi się najbardziej widzi. Tylko te wysokie trawy to może miskanty, żeby Ci przezimowały? Na obrazku chyba trawa pampasowa, nie polecam (nawet zimowana w garażu mi padła - nie na nasz klimat).
Wersja II przed magnolią:

Pod magnolią wrzosy i wrzośce.
popcorn 18:38, 02 cze 2014

Edytar napisał(a)
Do Popcarol.
Dziękuję bardzo za odpowiedź -mąż cichaczem nie wierzył, że ktoś się odezwie
Planujemy dokończyć elewację, ale w dalekiej przyszłości do tego czasu chcemy zrobić cokolwiek, aby cieszyło oko. Chyba podejmiemy ryzyko.
A co z wyższych roślin możemy nasadzić jako "tło" dla róż i lawendy?

hej!
super tłem byłoby coś zimozielonego, w idealnej wersji ekran z cisa, strzyżony (cisy sadzone blisko siebie i strzyżone w prostopadłościan, tak żeby stworzyły zieloną ścianę). Ale żeby od razu cieszył oko, trzeba sporo zainwestować. Jeśli dom będzie jasny (chodzi mi o kolor tynku), to nie sadziłabym żadnego tła. Zobacz u mnie, róże i lawendę widać. (nie bierz przykładu, bo ja się na przykład nie nadaję, u nie wszystko rośnie, na kupie, bo wszystko chcę mieć a miejsca mało
popcorn 18:40, 02 cze 2014

jula81 napisał(a)
Witam serdecznie. Wczoraj wydzieliłam rabatę na róże Chopin ( 4 szt.) . Wokół rabaty zrobiłam obwódkę z gęsto nasadzonego bukszpanu- którego brakło mi kilka szt. -w poniedziałek dosadzę wtedy będzie zamknięta obwódka . W środku obwódki zamierzam posadzić róże Chopin. Ale nie wiem co będzie do nich pasować jeszcze. Chciałbym coś niskiego by okryć i zrobić " tło " przy ziemi. Proszę o podpowiedź.

Ps. W dalszej części obwódki widać trzmielinę na pniu , róże w jasnofioletowym kolorze i pomiędzy trzmieliną a różami jest lawenda wąskolistna (której jeszcze nie widać )-będzie stanowić tło pomiędzy trzmieliną a różami.

hej, róże posadź 3 lub 5, liczba nieparzysta dobrze wygląda jeśli chodzi o rośliny. Podsadziłabym je kocimiętką - nie będzie przeszkadzać w zimie - jesienią musisz zrobić różom kopczyki. Lawenda byłaby zacieniana i też byłaby brzydka, a kocimiętka urośnie zanim róże będą zacieniać.
Bardzo fajnie Ci idzie! powodzenia
Na powyższej fotce widać u mnie kocimiętkę - wyhodowałam z nasion, teraz sama się rozsiewa po ogródku.
popcorn 18:44, 02 cze 2014

AgnieszkaW napisał(a)
Róża Chopin jest dosyć wysoka i będzie trochę za wysoka przy obwódce bukszpanowej. Możesz zrobic drugą wewnętrzną obwódkę z lawendy (wewnątrz obwódki bukszpanowej)i dopiero 3 krzewy Chopina w środku albo zmień na nieco niższą różę i wtedy same róże w obwódce bukszpanowej.

Copin jest wysoki jak zima łaskawa. Ale jak zima "ostra", to zwykle trzeba go mocno przyciąć i wtedy nie urośnie TAK wysoki. Nie pchałabym tam lawendy, dziewczyny, o ile lawenda z różami to świetne połączenie. Ale moja Mama posadziła lawendę pod różami i wygląda paskudnie! Zanim się rozbuja, róże już ją zacieniają i się wyciąga do słońca, taki "wymoczek" się z niej robi. Nie polecam.
A_gawa 19:20, 02 cze 2014

popcarol napisał(a)

Dzięki za wypowiedź. To tylko rysunek poglądowy - GP ma mały wybór roślin. Miały być miskanty, ale nie wiem czy nie będą za duże. Trochę obawiam się mojego planu, ale bez sensu tracić czas na ciągłe rozmyślania i zmiany decyzji. Jutro jadę po kwiaty.
A_gawa 19:24, 02 cze 2014

jula81 napisał(a)
Dziękuję za podpowiedź pokażę efekt jak już będzie do końca zagospodarowane i posadzone. zostaję przy tej lawendzie
Ładny kontrast na zdjęciu... a i z białą lawendą też super.
Zastanowię się czy biała czy fioletowa.

Gdzieś przeczytałam, że do tej róży proponowane były kule cisowe na pniu i żurawka 'Autumn Leaves'. Sama już nie wiem co o tym myśleć - znaczy o lawendzie. Sama ją chcę wsadzić przy jasnoróżowej róży, żeby stworzyć przejście do innej rabaty. No sama nie wiem. Przydałaby się wypowiedź eksperta... Help! Help! Help!
jula81 19:34, 02 cze 2014

A_gawa napisał(a)

Gdzieś przeczytałam, że do tej róży proponowane były kule cisowe na pniu i żurawka 'Autumn Leaves'. Sama już nie wiem co o tym myśleć - znaczy o lawendzie. Sama ją chcę wsadzić przy jasnoróżowej róży, żeby stworzyć przejście do innej rabaty. No sama nie wiem. Przydałaby się wypowiedź eksperta... Help! Help! Help!

Już zrobione
jutro pokażę zdjęcia..
posadziłam przy Chopenach lawendę ...a co
jak będzie nieładnie to sprzątnę ją