Dziękuję za podpowiedź pokażę efekt jak już będzie do końca zagospodarowane i posadzone. zostaję przy tej lawendzie
Ładny kontrast na zdjęciu... a i z białą lawendą też super.
Zastanowię się czy biała czy fioletowa.
hej!
super tłem byłoby coś zimozielonego, w idealnej wersji ekran z cisa, strzyżony (cisy sadzone blisko siebie i strzyżone w prostopadłościan, tak żeby stworzyły zieloną ścianę). Ale żeby od razu cieszył oko, trzeba sporo zainwestować. Jeśli dom będzie jasny (chodzi mi o kolor tynku), to nie sadziłabym żadnego tła. Zobacz u mnie, róże i lawendę widać. (nie bierz przykładu, bo ja się na przykład nie nadaję, u nie wszystko rośnie, na kupie, bo wszystko chcę mieć a miejsca mało
hej, róże posadź 3 lub 5, liczba nieparzysta dobrze wygląda jeśli chodzi o rośliny. Podsadziłabym je kocimiętką - nie będzie przeszkadzać w zimie - jesienią musisz zrobić różom kopczyki. Lawenda byłaby zacieniana i też byłaby brzydka, a kocimiętka urośnie zanim róże będą zacieniać.
Bardzo fajnie Ci idzie! powodzenia
Na powyższej fotce widać u mnie kocimiętkę - wyhodowałam z nasion, teraz sama się rozsiewa po ogródku.
Copin jest wysoki jak zima łaskawa. Ale jak zima "ostra", to zwykle trzeba go mocno przyciąć i wtedy nie urośnie TAK wysoki. Nie pchałabym tam lawendy, dziewczyny, o ile lawenda z różami to świetne połączenie. Ale moja Mama posadziła lawendę pod różami i wygląda paskudnie! Zanim się rozbuja, róże już ją zacieniają i się wyciąga do słońca, taki "wymoczek" się z niej robi. Nie polecam.
Dzięki za wypowiedź. To tylko rysunek poglądowy - GP ma mały wybór roślin. Miały być miskanty, ale nie wiem czy nie będą za duże. Trochę obawiam się mojego planu, ale bez sensu tracić czas na ciągłe rozmyślania i zmiany decyzji. Jutro jadę po kwiaty.
Gdzieś przeczytałam, że do tej róży proponowane były kule cisowe na pniu i żurawka 'Autumn Leaves'. Sama już nie wiem co o tym myśleć - znaczy o lawendzie. Sama ją chcę wsadzić przy jasnoróżowej róży, żeby stworzyć przejście do innej rabaty. No sama nie wiem. Przydałaby się wypowiedź eksperta... Help! Help! Help!