Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat » Edycja postu

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

A_gawa 20:15, 02 cze 2014

Cha cha Zuch-dziewczynka! Też sadzę lawendę. Dziś byłam u producenta i całkiem okazała kosztowała 6 zł. Dobra cena myślę, bo już zjeździłam trochę tych centrów i różne maleńkie okazy za 4 zł widziałam. Ale jak to się ma do cen kulek bukszpanowych... :/
jula81 20:17, 02 cze 2014

A_gawa napisał(a)
Cha cha Zuch-dziewczynka! Też sadzę lawendę. Dziś byłam u producenta i całkiem okazała kosztowała 6 zł. Dobra cena myślę, bo już zjeździłam trochę tych centrów i różne maleńkie okazy za 4 zł widziałam. Ale jak to się ma do cen kulek bukszpanowych... :/

Agnieszko.. ja płaciłam za lawendę 7 zł. Ale róże jutro muszę przesadzić dalej od siebie bo jednak za blisko siebie posadziłam
to wyszukałam w necie :
Rozstawa krzewów
Róże wielkokwiatowe i wielokwiatowe. Wysokie odmiany powinny być sadzone na zagonie co 60-75 cm, średnie co 50-60 cm, a niskie co 40-50 cm.

Kupuj i Ty sadź lawendę będą razem z moimi rosły hihi
Ja za jeden bukszpan 4 letni płaciłam 12 zł. A do rabaty tej bukszpanowej poszło mi 50 szt. bukszanu
Zdjęcia bukszpanu w donicy zobaczysz w moim wątku " Ogród Julki"
A_gawa 20:33, 02 cze 2014

Julcia - robimy. Cudów może i nie porobię, ale co tam - jak powiedziałaś - się przesadzi. chacha Lawendę kupuję jutro A niech się w końcu i dzieje coś na tej mojej rabacie.
jula81 22:18, 02 cze 2014

A_gawa napisał(a)
Julcia - robimy. Cudów może i nie porobię, ale co tam - jak powiedziałaś - się przesadzi. chacha Lawendę kupuję jutro A niech się w końcu i dzieje coś na tej mojej rabacie.

Jesteś niesamowita
a co tam niech się dzieje
za to różyczka Chopin- nowa ma dla Ciebie za Twoją mobilizację Aguś

A_gawa 22:59, 02 cze 2014

Dzięki...siem czerwieniem. Trzeba się wspierać.
A ta róża...nigdy nie podejrzewałam, że będę chciała sadzić kremowe róże. Piękna.
mischa 17:40, 03 cze 2014

Podpowiedzcie co mogę posadzić między tawułką a tują? wiem, że lepiej sadzić rośliny nieparzyście, ale trzecia tawułka może się zlać z jasnożółtą tują (tuja czeka na strzyżenie, nie będzie tak wystawała na rabatę). Trzy jasnozielone żurawki chyba będę musiała przesadzić, podczas kilku upalnych, jakie tydzień temu mieliśmy, zaczęły się przypalać. Czy zastąpić je tymi ciemniejszymi? A może małe trawki? Wszystkie uwagi i propozycje modyfikacji mile widziane

Czy sadzić coś niskiego czy coś szczepionego na pniu? Myślałam też o stożku (bukszpan, cis, conika). Moje propozycje:

nie jestem przekonana, czy zimna zieleń pasuje...

cyprys japoński- strasznie drogi!

stożek z cisa- mój typ

modrzew szczepiony- czy się za bardzo nie rozrośnie?

elizagaja 19:34, 03 cze 2014

Witam wszystkich forumowiczów,
od jakiegoś już czasu śledzę Wasze ogrody i sama próbuję stworzyć własny. Zabrakło mi aktualnie pomysłu czym wypełnić przestrzeń na froncie wzniesienia, pomiędzy cisem a cyprysikiem filiferą. Miejsce jest cały dzień w słońcu. Chciałabym coś zimozielonego.
Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.
Malgosik 23:43, 03 cze 2014

mischa napisał(a)
Podpowiedzcie co mogę posadzić między tawułką a tują? wiem, że lepiej sadzić rośliny nieparzyście, ale trzecia tawułka może się zlać z jasnożółtą tują (tuja czeka na strzyżenie, nie będzie tak wystawała na rabatę). Trzy jasnozielone żurawki chyba będę musiała przesadzić, podczas kilku upalnych, jakie tydzień temu mieliśmy, zaczęły się przypalać. Czy zastąpić je tymi ciemniejszymi? A może małe trawki? Wszystkie uwagi i propozycje modyfikacji mile widziane

masz już w sąsiedztwie iglaki, nie dawałabym więcej
i zdecydowanie powtórzyła tawułkę
za chwilę się rozrośnie, że będzie ciasno żurawkom i tawułkom razem
to na moje oko
zawsze możesz tawułkę przyciąć
one się połączą i zrobiłabym wtedy z nich kobierzec
za dużo gatunków to się robi bałagan, a tak będzie ładna żółta plama

Po przycięciu tych żywotników możnaby nawet dać kulkę na pniu na końcu rabaty, pomiędzy rzędem tawułek i żurawek (środek), ale i tak dałabym trzecią tawułkę.

A może tak?
Malgosik 00:04, 04 cze 2014

elizagaja napisał(a)
od jakiegoś już czasu śledzę Wasze ogrody i sama próbuję stworzyć własny. Zabrakło mi aktualnie pomysłu czym wypełnić przestrzeń na froncie wzniesienia, pomiędzy cisem a cyprysikiem filiferą. Miejsce jest cały dzień w słońcu. Chciałabym coś zimozielonego.
Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

Myślę że żurawka by ładnie wyglądała o czerwonych lub pomarańczowych liściach. Ale dokładnie która odmiana wytrzyma pełne słońce to musisz zapytać w bylinach/żurawka.
Mi podobałby się też kobierzec trawy Hakonechloa o żółtych liściach. ładnie by się zwieszała z murku. Ale nie jest zimozielona.

kamilcia_w 12:23, 06 cze 2014

elizagaja napisał(a)

Masz bardzo "czyściutki" ogród dzięki tym kamyczkom, podoba mi się, trzymam kciuki.

Ps. Nie pomogę bo się nie znam, podziwiać jedynie mogę