Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat » Edycja postu

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Ewa_w_ogrodzie 22:40, 30 sie 2014

I przechodzę do kolejnego miejsca w ogrodzie. Pomożecie? Chcę przede wszystkim odgrodzić się od tej budowy za płotem, która stoi tak już drugi rok.

Mam kilka cisów, pewnie dokupię jeszcze żeby zrobić ścianę pod płotem, ale tylko na długości, którą zaznaczyłam, bo nie chcę żywopłotu wzdłuż całej działki. Chciałabym tak ukształtować rośliny, żeby końce rabatki schodziły coraz niżej? Przed cisami myślę o niższych iglakach i pięciornikach, które mam i próbuję ukorzenić, na samym dole może róże. Z lewej strony skarpa jest nie wysoka ale z prawej coraz większa boję się, że z tej prawej będę musiała całe mnóstwo roślin posadzić. Bo chyba skarpa powinna już raczej być cała obsadzona od góry do dołu. A tak wygląda dalej
Ewa_w_ogrodzie 23:34, 30 sie 2014

I taki wstępny pomysł

cisy zielone i żółte, świerk srebrny, forsycja, która już tam jest, pięciornik różowy i żółty, żywotnik, sosna karłowata, jałowiec płożący
Monik 09:28, 31 sie 2014

Witam! W końcu zdecydowałam się zalogować i poprosić o pomoc w urządzeniu na razie kawałeczka mojego miejsca wokół domu. Cała działka otoczona jest standardowo tujami z dwóch stron szmaragdami, a z jednej kurnikiem. Mieszkamy cztery lata w nowym domku i tak powoli coś działamy. Szczerze to mniej wychodzi jak wychodzi, ale nie zrażamy się. Bardzo często zaglądam na stronę ogrodowiska i podziwiam te przepiękne ogrody i te wszystkie osoby, które umieją takie cuda stworzyć. Ja niestety jestem "zielona", nie mam takiego zmysłu tworzenia, dlatego bardzo proszę o radę co posadzić w rogu działki od strony południowej. Jak widać na zdjęciu zakupiłam wczoraj kilka wrzosów, rośnie tu hakuro, które najpradwopodobniej będzie niestety do wymiany (była przesadzana z innego miejsca). Proszę poradźcie co jeszcze kupić i jak to rozmieścić.
11:56, 31 sie 2014
Witaj imienniczko! Nie doradzę Ci w skomponowaniu rabaty, natomiast na pewno musisz usunąć tę czarną matę, bo zwyczajnie zniszczysz rośliny, które w niej posadzisz. Zobacz ten wątek.
Gardenarium 13:16, 31 sie 2014

Zrób podwyższoną rabatę, szmatę wywal bo zabijasz życie w glebie, i nijak nie pokopiesz na tej szmacie.

1. Berberys Bagatelle lub Admiration 3 szt
2. Hortensja bukietowa 'Vanille Fraise' - 6-7 szt
3. Wierzba do cięcia w łądną kulę lub zamiana na miłorząb Mariken
4. Śliwa wiśniowa 'Nigra'
5. Żółte kule z bukszpanu lub żółty berberys cięty w kulę, albo fioletowe kule z berberysu
6. Miskanty Morning Light 3 szt
7. Carex Ice Dance 3 szt
8. Carex Buchannanii 3 - 5 szt
9. Carez Evergold 7 szt
10-11-12-13. Pola wrzośców i wrzosów po 10-15 szt wg namalowanych kolorów.
Powinny się znacznie różnić kolorem kwiatów, albo kolorem liści.

Instagram Ogrodowiska
beata_kulesza 13:42, 31 sie 2014

Monia, fajny prezencik dostałaś od Danusi
Gotowy do zrealizowania. Super
Malgosik 17:02, 31 sie 2014

Gardenarium napisał(a)
Zrób podwyższoną rabatę, szmatę wywal bo zabijasz życie w glebie, i nijak nie pokopiesz na tej szmacie.

1. Berberys Bagatelle lub Admiration 3 szt
2. Hortensja bukietowa 'Vanille Fraise' - 6-7 szt
3. Wierzba do cięcia w łądną kulę lub zamiana na miłorząb Mariken
4. Śliwa wiśniowa 'Nigra'
5. Żółte kule z bukszpanu lub żółty berberys cięty w kulę, albo fioletowe kule z berberysu
6. Miskanty Morning Light 3 szt
7. Carex Ice Dance 3 szt
8. Carex Buchannanii 3 - 5 szt
9. Carez Evergold 7 szt
10-11-12-13. Pola wrzośców i wrzosów po 10-15 szt wg namalowanych kolorów.
Powinny się znacznie różnić kolorem kwiatów, albo kolorem liści.

Danusiu piękna kompozycja
Gardenarium 17:32, 31 sie 2014

Mam nadzieję, że "potrzebująca" ogrodniczka zajrzy

Instagram Ogrodowiska
Donia72 18:49, 31 sie 2014

Moja rabata w trakcie przebudowy Tak jak pisałam, chciałam zostawić dwie tuje przy furtce i z drugiej strony jedną tuję. Reszta do wykopania. Wsadziłam trzy hortensje ogrodowe i chciałabym żeby tam rosły Karmnik dostanie nową "nóżkę". I co dalej???

Monik 19:03, 31 sie 2014

Zaglądałam tu co chwilę, tylko trawiłam Wasze rady. Projekt przepiękny i wszystkie rady cenne - bardzo dziękuję. Rada odnośnie agrowłókniny dała mi tak do myślenia, że dopiero teraz odpisuję. Myślałam, że właśnie odpowiedzialnie podeszliśmy przygotowując pod całą rabatę agrowłókninę. I stąd moje zaskoczenie. Czyli rozumiem, że zerwać i lepiej zainwestować w korę. To będzie w takim razie plan na ten tydzień. Jeśli chodzi o projekt, to co będę się rozpisywać jest rewelacyjny !!! W życiu czegoś takiego bym nie wymyśliła. Następny mój krok, to wyprawa do szkółki na zakupy oraz wpisanie tych wszystkich roślinek w google i podejrzenie jak wyglądają. Na pewno efekty zamieszczę tutaj. Pozdrawiam i jescze raz wszystkim dziękuję.