Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat » Edycja postu

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

jula81 10:06, 15 wrz 2014

Toszka ma rację , wybierz cisy jeśli chcesz mieć wąski i piękny żywopłot.Jeśli jesteś ograniczona finansowo to możesz zakupić mniejsze sadzonki ale na efekt poczekać trzeba będzie znacznie dłużej.Cisy nie rosną tak szybko.
Do porównania zobacz link w którym cyma2704 pokazuje jak jej cisy urosły po 2 latach :
https://www.ogrodowisko.pl/watek/483-cis-taxus?page=61
popcorn 11:07, 15 wrz 2014

Ja też jestem pozytywnie zaskoczona, moje cisy mają przyrosty ok 35 cm w tym roku
Cisy są piękne i długowieczne, no i odbijają nawet ze starego drewna. I radzą sobie dobrze w cieniu, czego nie można powiedzieć o tujach.

Ostatnio zamawiałam wysyłkowo, dla brata, po 4 zł/szt plus wysyłka małe, ale urosną
Malgosik 13:26, 15 wrz 2014

Wracając do projekciku mojej narożnej rabaty

1. Hortensje Limelight. A może Silver Dollar?
2. Śliwa wiśniowa.
3. Turzyca buchanani 3 sztuki
4. różowe wrzośce
5. żółte wrzośce
6. turzyca evegold, albo runianka
7. berberys Bagatelle lub admiration cięte w kulki
8. miskant Variegatus x3
9. bergenie

zmieniłam żółtą bażynę na wrzośce o żółtych igiełkach, a kwitnące wiosną na biało, odmiana Golden Starlet, bo mają chociaż dekoracyjne kwiaty w odróżnieniu od bażyny

natomiast skoro będzie już tego żółtego trochę, zamienię turzyce evergold chyba na runiankę, będzie zimozielona i tymczasowo wypełni przestrzenie pomiędzy niedużymi jeszcze hortensjami

no i zastanawiam się czy hortensji nie zamienić na Silver Dollar
popcorn 13:36, 15 wrz 2014

Silver Dollar jest miej popularna, wypytaj kogoś na forum jak się sprawuje, najlepiej kogoś kto ma i tę i limkę. Ja nie mam, nie wiem. Wiem że limki są super

planik fajny
jula81 14:07, 15 wrz 2014

Zerknij do mnie na Siver Dollar - mam w donicy i będę wysadzać na zimę do gruntu. Sebek zadowolony też z Silver Dollar więc może go zapytaj on ma znacznie dłużej tą odmianę.
jula81 14:08, 15 wrz 2014

popcarol napisał(a)
Ja też jestem pozytywnie zaskoczona, moje cisy mają przyrosty ok 35 cm w tym roku
Cisy są piękne i długowieczne, no i odbijają nawet ze starego drewna. I radzą sobie dobrze w cieniu, czego nie można powiedzieć o tujach.

Ostatnio zamawiałam wysyłkowo, dla brata, po 4 zł/szt plus wysyłka małe, ale urosną

i jak doszły już cisy do Ciebie?
Jeśli ładne i sprzedawce polecasz to daj mi link na priv do niego
Malgosik 17:00, 15 wrz 2014

jula81 napisał(a)
Zerknij do mnie na Siver Dollar - mam w donicy i będę wysadzać na zimę do gruntu. Sebek zadowolony też z Silver Dollar więc może go zapytaj on ma znacznie dłużej tą odmianę.

chyba ostatecznie Danusi zapytam, bo ma zdaje się i Limelight i Silver Dollar w ogrodzie
mi zależy na tym, by kwiaty się długo utrzymały białe i by ładnie zasychały jesienią
popcorn 17:55, 15 wrz 2014

Jula - wyślę
Małgosik - Limki się dość szybko przebarwiają, a potem brązowieją - zwłaszcza jak mają dużo słońca i mało wilgoci.. co do SD, nie wiem.
Malgosik 21:42, 15 wrz 2014

popcarol napisał(a)
Jula - wyślę
Małgosik - Limki się dość szybko przebarwiają, a potem brązowieją - zwłaszcza jak mają dużo słońca i mało wilgoci.. co do SD, nie wiem.

i tego się obawiam
Silver Dollar długo są białe, ale zdaje się że rosną niższe
popcorn 09:52, 16 wrz 2014

Małgosik, to może zainwestuj w SD???
pozdrawiam!