Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat » Edycja postu

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Fabiola 21:35, 18 wrz 2014

asiha napisał(a)

moje pomysły to to co wyżej napisałam, nie mam nic innegorabata pod płotem jest 2metrowa nie da sie poszerzyć, bo tam jest już kamień położony)
dlatego proszę o wskazówki: czas nagli, pogoda piękna, "trza" jechać po zakupy i sadzić

pliss....

A widziałaś ten przepiękny ogród, pooglądaj.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/674-any-ogrod-maly-czyli-wygrana-walka-z-ugorem?page=1541
AnnaS 23:18, 18 wrz 2014

Malgosik napisał(a)
AnnaS piękną masz tą działkę.
Weź donice różnej wielkość albo co innego, poustawiaj w odpowiednich odległościach i się poprzyglądaj.
Lepiej tak zrobić niż 2 razy jeździć do sklepu po rośliny, bo zabrakło.

I taka praktyczna porada.
Jak masz kupić np 5 hortensji, a w sklepie są 2, to lepiej nie bierz wcale. Bo potem nierówno rosną.

a co do wiąza polecam wątki tematyczne

a pod hamak możesz zrobić żwirek w kształcie oka, niekoniecznie koło
rozwiń szlauf albo sznurek i się przyjrzyj

Malgosik kolejny raz dziękuje za cenne wskazówki, szczerze mówiąc tak właśnie miałam zrobić - kupić trochę roślin a później ew dokupić.

Malgosik a co myślisz o tym, żeby zrobić rabatę w linii prostej, powiedzmy 1,5m od posadzonych tuj?

Fabiola napisał(a)

https://www.ogrodowisko.pl/watek/674-any-ogrod-maly-czyli-wygrana-walka-z-ugorem?page=1541

Rabata wyglądałaby mniej więcej jak tutaj - początek z hortensjami. Tylko nie wiem ile miejsca miejsca jest mi potrzebne na hortensje i żurawki przed nimi
Malgosik 23:58, 18 wrz 2014

AnnaS napisał(a)

Malgosik kolejny raz dziękuje za cenne wskazówki, szczerze mówiąc tak właśnie miałam zrobić - kupić trochę roślin a później ew dokupić.

Malgosik a co myślisz o tym, żeby zrobić rabatę w linii prostej, powiedzmy 1,5m od posadzonych tuj?

Rabata wyglądałaby mniej więcej jak tutaj - początek z hortensjami. Tylko nie wiem ile miejsca miejsca jest mi potrzebne na hortensje i żurawki przed nimi

MOGĄ BYĆ PROSTE LINIE rabaty, ale na narożnikach zostawiłabym zaokrąglenia. Bardziej mi pasują do tego Twojego krajobrazu. Ale ja jestem zwolennikiem miękkich linii.
asiha 14:39, 19 wrz 2014

Fabiola napisał(a)

piękny.....
ale ja potrzebuje kontretnych rad, jestem początkująca !!
A_gawa 18:35, 19 wrz 2014

Jakie proponujecie drzewa do cienia o kulistej koronie? Lub formowane?
kamil16 16:13, 20 wrz 2014

Witam
Bardzo proszę o pomoc w zagospodarowaniu nasadzeń na takich dwóch trójkątach widocznych na zdjęciach. Obecnie rosną tam fioletowe surfinie, ale są one bardzo długie, zasłaniają trawnik i są to kwiaty sezonowe. Ponadto są tam 2 hosty, ale je także planuję wykopać. Chciałbym umieśćić tam rośliny już na stałe, ale zupełnie nie mam pomysłu jak je rozmieścić i co mogłoby tam rosnąć. Dodatkowym utrudnieniem jest fakt, że jeden trójkąt jest na bardziej słonecznym miejscu a drugi na lekko zacienionym. Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Na jednym ze zdjęć strzałkami zaznaczyłem gdzie owe trójkąty się znajdują

Aga 19:02, 20 wrz 2014

Witam mam dwie rabaty z trawami i trzecia probuje stworzyc ale chyba nie zabardzo to wyglada dobrze czy mozecie ocenic moze cos zmienic.

A tutaj rabata bez traw ozdobnych jeszcze
Gardenarium 19:12, 20 wrz 2014

Na tych dwóch zdjęciach pierwszych dodaj weselszego koloru, coś jak bordo z pomarańczem. (żurawki takie są)

Instagram Ogrodowiska
Aga 19:31, 20 wrz 2014

A czy moga byc żurawki?
Gardenarium 19:33, 20 wrz 2014

Dopisałam właśnie że żurawki.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies