Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat » Edycja postu

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Ludwika 13:31, 27 lis 2014

A mi nikt nie chce pomóc ... chlip, chlip ...
Gardenarium 14:32, 27 lis 2014

Ludwika napisał(a)
Witam,

moje pytania może wydadzą się Wam trochę głupawe, ale dopiero zaczynam ogrodowanie a do ogarnięcia mam dość trudny teren, bo już obsadzony (niezbyt trafnie, niestety) a nie mogę wszystkiego wywalić i zacząć od tabula rasa. Choć chyba bym nawet nie chciała, bo szkoda by mi było kilku fajnych roślin. Dlatego kombinuję i przesadzam co się tylko da Mam na przykład w beznadziejnym miejscu - za ogromną tują -krzewuszkę na pniu. I tu właśnie moje pytanie - czy i ew. kiedy można przesadzić taką krzewuszkę i czy będzie dobrze wyglądała np. jako soliter na trawniku a jeśli tak, to co ew. dać jej pod nóżki? (wystawa północna)

Będę ogromnie wdzięczna za wszelkie sugestie.

Pokazuj zdjęcia, dlatego nikt nie chce pomóc, teksty się mniej widzi niż zdjęcia, ja nie widziałam tego posta.

Krzewuszkę możesz przesadzić wiosną, teraz bym nie ryzykowała, bo mrozy idą. Może zmarznąć. Jako soliter na trawniku? nie, zbyt mało dekoracyjna i nieciekawy pokrój. Wystawa północna niedobra, przesadź na słoneczko. Pod nóżki powiem co, jak powiesz jaka to krzewuszka, ma zielone liście? czy bordowe, jakie ma kwiaty? bo krzewuszka krzewuszce nierówna

Aby precyzyjnie i idealnie doradzić potrzebuję mieć istotne informacje, na takie pytania mało precyzyjne nie odpowiadam

Instagram Ogrodowiska
Ludwika 17:13, 27 lis 2014

Pani Danusiu Kochana, zdjęcia nie załączyłam, bo mam tylko takie z listopada, niewiele na nim widać jeśli chodzi o samą krzewuszkę. Nie jestem w stanie też uzyskać informacji co do odmiany. Liście miała chyba zielone a kwiaty ponoć różowe. Przyznam, że jest tak wciśnięta za tą ogromną tuję, że tego lata nawet jej nie zauważyłam... Ale chciałam głównie wiedzieć, czy będzie się to to nadawało jako soliter, bo chciałabym ją gdzieś wyciągnąć w bardziej widoczne miejsce. Ale skoro na trawnik się nie nadaje, to muszę jej wymyśleć jakieś inne miejsce...

Dziękuję serdecznie za pomoc, jeszcze napewno na wiosnę będę się tu odzywała, bo mam mnóstwo pytań i czeka mnie jeszcze mnóstwo przesadzania. np. mam 3 juki, rozrzucone po ogrodzie z czego dwie w cieniu a one ponoć wolą jednak na słoneczko, prawda to? Tylko że one chyba mają głęboki system korzeniowy (u mnie mają po kilka lat już) i też jestem w kropce, co z nimi zrobić, przesadzać, czy nie przesadzać...?
Gardenarium 18:29, 27 lis 2014

Jukki nie zawsze chcą dac się przesadzić z powodu korzenia palowego, przesadź, najwyżej padnie, mała szkoda, ja akurat ich nie lubię.

Krzewuszkę w rabatę wsadź, podsadź żurawkami- burgundowo-różowymi.

Instagram Ogrodowiska
Joanna___ 19:52, 30 lis 2014

Ludwika
Jukki wykop sobie na wiosnę jak najgłębiej.One mają takie mięsiste,grube korzenie. Potnij je (korzenie)na kawałki około 7-10cm i zakop jakieś 10 cm po d ziemią w miejsce docelowe.Będziesz miała "las"jukk już pod koniec przyszłego sezonu.Jedyny minus to będą młode i zakwitną za ok 3 lata
zawitka 10:07, 02 gru 2014

Danusia ---- powiedz mi co wyciepać a co zostawić bo jak przez tę zimę nie poprawię tzn nie zaplanuje jak należy to będę przesadzała i przesadzała te rośliny i ciągle bedzie zle To słoneczna rabata przez cały dzień i nie mała. 3m na 4,5 Jak byś zerknęła byłabym bardzo wdzięczna

Ja chcę zrobić ta tuje 3 razem na prawo zblić i ściankę tarasu zasłonić buksami od o tuj w lewo zostawić buksiki na nożkach te 3 zostawić pawia stożek Po lewej dać no i nie wim dalej nic trzmieliny i trawki za dużo Pozdrawiam
Gardenarium 08:55, 09 gru 2014

zawitka napisał(a)
Danusia ---- powiedz mi co wyciepać a co zostawić bo jak przez tę zimę nie poprawię tzn nie zaplanuje jak należy to będę przesadzała i przesadzała te rośliny i ciągle bedzie zle To słoneczna rabata przez cały dzień i nie mała. 3m na 4,5 Jak byś zerknęła byłabym bardzo wdzięczna

Ja chcę zrobić ta tuje 3 razem na prawo zblić i ściankę tarasu zasłonić buksami od o tuj w lewo zostawić buksiki na nożkach te 3 zostawić pawia stożek Po lewej dać no i nie wim dalej nic trzmieliny i trawki za dużo Pozdrawiam

Tutaj brakuje większego drzewka, najchętniej purpurowego. Wyciepałabym te miotełki na pniu, nie zdobią. Paw nie pasuje, nie ma należytego szacunku Trzeba go wyeksponować gdzieś specjalnie a tutaj ginie

Trzmielina leci prosto, natomiast kostrzewa zakręca.. tak nie powinno być, ale ta rabata jest taka. Narysuj ją w rzucie z góry a nie zdjęcie.

Żółty kwiatek (chryzantema?) niepotrzebny.
Pomieszanie żywopłotu bukszpan/trzmielina - niepotrzebne.

Albo jedno albo drugie

Instagram Ogrodowiska
zawitka 09:44, 10 gru 2014

Dzięki wielkie zrobię rzut to wkleję No to biorę papier i do roboty
Pszczelarnia 22:18, 15 gru 2014

Danusia, może poratujesz i wesprzesz. Zobacz jak się męczę:
Kombinuję z cisami w odmianie Aurea Decora. Czy mogą być plecami, parawanem dla hortensji Annabelle? Czy żółte cisy mogą być plecami dla jakiś krzewów?

Pokażę co mnie nurtuje od dawna. Ten zakątek: oczywiście pień gruszy do usunięcia lada moment, rachityczna pergola do wyoutowania gdzieś, siatka do częściowego przesłonięcia.
Myślę tak: od lewej trawy wyższe (miskanty), pas cisów złotych, potem pas parzydła.
Przed nimi krzewy: pas/plama azalii pontyjskiej, pas złotlina, pas h. Annabelle. Rabata zakończona dębem czerwonym, który jest podsadzony ilexem crenata 'Golden Gem'.
Po łuku w rogu stoi ławka półokrągła "nerkowiec".
Przymiarki ze szpadlem:

Dorosły kontekst:

Cis Aurea Decora (dorodne formowane bardzo wiekowe egzemplarze pokazowe do zobaczenia we wrocławskim OB).

Ta część jest maltretowana już po raz 4. Nie chciałam się zasłaniać ale uświadomiłam sobie, że jednak z reguły coś się sadzi przy siatkach - u Małej Mi w ogóle nie widać żadnych siatek i ogrodzeń i to mi dało do myślenia.
Gardenarium 08:45, 16 gru 2014

U mnie też nie widać ogrodzęn. Jak robię ogród też staram się jak są możliwości finansowe najpierw załatwić sprawę brzydkich widoków, nawet kosztem tych ozdobnych nasadzeń. Wzrok, który siłą rzeczy biegnie bo widzi coś musi zostać zatrzymany na czymś ładnym

Aurea Decora jest za mały tzn. nie tak rośnie żeby to uzyskać. raczej sześcian niski prędzej z tego otrzymasz. Raczej wykorzystaj go gdzie indziej albo na poprzeczny ekran.

Moim zdaniem nie sadź parzydła, to bylina co prawda wysoka, ale nie na ten cel, nie na "żywopłot" to już prędzej hortensje, ale ja bym optowała za żywopłotem litym czyli po całości.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies