Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat » Edycja postu

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

guadalahara 21:42, 07 sty 2015

To może jakiś plan narysuj i zaznaczyć gdzie ciezarowka wjeżdża to będzie łatwiej bo tak to ciężko sobie wyobrazić - może dlatego nikt nic nie podpowiedzial
Agatan24 23:23, 07 sty 2015

Czy tak może być? Variegatus za radą Danusi tylko martwię się że na wiosnę bedzie tu bardzo pusto.
I jak w ogóle Variegatus zimuje, czy na wiosnę się go ścina tak jak rozplenicę japońską?

Beta85 08:59, 08 sty 2015

guadalahara napisał(a)
To może jakiś plan narysuj i zaznaczyć gdzie ciezarowka wjeżdża to będzie łatwiej bo tak to ciężko sobie wyobrazić - może dlatego nikt nic nie podpowiedzial

Oto kawałek mojego planu, zaznaczyłam kratą wjazd, w sumie nie musi być on na prosto może np na łukos w stronę wyjazdu
Betka 09:06, 08 sty 2015

Agatan24 napisał(a)
Czy tak może być? Variegatus za radą Danusi tylko martwię się że na wiosnę bedzie tu bardzo pusto.
I jak w ogóle Variegatus zimuje, czy na wiosnę się go ścina tak jak rozplenicę japońską?

Variegatus zimuje, ścina się go na wiosnę.
Gardenarium 10:01, 08 sty 2015

Posadź w takim razie trzmielinę żółtą na pniu - trzy szt, pod nią niższe trawki a na brzegu bardziej bordową żurawkę i będzie git jak to mówią.

Tuje są za rzadko, wprowadzają niepokój zamęt, bpo nie są litą zieloną ścianą, trzeba dobrze lawirować żeby utrafić w dziury z tym co ma być dosadzane

U ciebie nie wygląda dobrze, bo akurat miskanty wypadły na tle tui a nie w dziurach

Chodzi o to że już byłoby lepiej a resztę trzeba dosadzać, żebyś miała rośliny na różne pory roku. Musiałabyś zrobić cały ogród zimozielony. Może różaneczniki zamiast traw, kwiaty mocno różowe, będą ładnie odcinały się od żółtej trzmieliny. a trawy w hortensjach?

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 10:06, 08 sty 2015

Hustawka jest dosunięta do płotu, niedobrze Na płocie patyki, żadnego tła,. Odsuń ją od płotu, za huśtawką posadź trzy wysokie jednakowe drzewka (kolumnowe buki, kolumnowe graby, żółte tuje, ławka do przodu.

Po prawej stronie ławki malownicze drzewko na pniu o zwisającym pokroju. Róg rabaty nie może być aż tak cofnięty, pierś ogrodu do przodu

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 10:08, 08 sty 2015

Agatan24 napisał(a)
Variegatus za radą Danusi tylko martwię się że na wiosnę bedzie tu bardzo pusto.

Variegatus to nie jedyne rozwiązanie, podałam takie, ale pod nim może się jeszcze dziać dużo, poza tym jest atrakcyjny od lata aż do wiosny, a z przodu masz żurawki - żurawki są atrakcyjne zimą, no i cały rok przecież - z tyłu tuje (co prawda za rzadko) i miskantów za mało

Głównym błedem jest dziura między każdą tują, no i za mało roślin. nie ma wypełnienia, gdyby było gęstsze nawet tylko z miskantami i zurawkami byłoby pięknie.

Instagram Ogrodowiska
Agatan24 12:20, 08 sty 2015

Dzięki Danusiu, tuje sadziłam co 70 cm bo były bardzo małe i bałam się że jak urosną to będzie im za ciasno. Planuję na wiosnę przyciąć czubki żeby się zagęściły może wtedy te dziury będą mniej widoczne.

Agatan24 12:29, 08 sty 2015

Gardenarium napisał(a)
Posadź w takim razie trzmielinę żółtą na pniu - trzy szt, pod nią niższe trawki a na brzegu bardziej bordową żurawkę i będzie git jak to mówią.

U ciebie nie wygląda dobrze, bo akurat miskanty wypadły na tle tui a nie w dziurach

Chodzi o to że już byłoby lepiej a resztę trzeba dosadzać, żebyś miała rośliny na różne pory roku. Musiałabyś zrobić cały ogród zimozielony. Może różaneczniki zamiast traw, kwiaty mocno różowe, będą ładnie odcinały się od żółtej trzmieliny. a trawy w hortensjach?

Chyba zdecyduję się na te trzmieliny na pniu albo jakiś świerk na pniu i na jakieś niższe trawki. A mogłabyś mi podpowiedzieć jakieś niższe trawy, czy np. rozplenica japońska mogłaby być mam ją po drugiej stronie huśtawki.

Gardenarium 18:29, 08 sty 2015

Rozplenica w trzmieliny za wysoka, posadź Carex "Bronze Form" z trzmieliną wygląda rewelacyjnie i do żurawek też.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies