Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat » Edycja postu

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Malgosik 10:05, 12 sty 2015

beaz ten różanecznik Ci zmarnieje od tych kamieni i żwirku
dla niego lepsza jest ściółka z kory
korzenie potrzebują dostępu powietrza, płytko się korzeni
beaz 10:19, 12 sty 2015

no może za bardzo go ukryłam ma co prawda pod spodem pod geowłókniną dość dużo kory - przed zimą mu podsypałam - ale o tym że zmarnieje pod geowłókniną i kamieniami nie pomyślałam - W każdym razie będę go przesadzała i chciałabym batdzo tem zrobić zakątek dla myślicieli i marzycieli - pierwsza samotnia w moim ogrodku - jakieś pomysły?

Malgosik 10:42, 12 sty 2015

ja jestem za kącikiem dla myślicieli
a skoro masz geowłókninę na korzeniach Rh to idź ją lepiej jak najszybciej wytnij, zostaw tylko kopczyk z kory, bo ja nie wiem czy on wiosny dożyje
geowłóknina+kora+kamienie to dla niego pewna śmierć
jak już zacznie marnieć i brzydnać to długo trzeba będzie czekać na regenerację
beaz 10:46, 12 sty 2015

dobrze tak dziś zrobię! RH jest od wiosny 2014 u mnie po kwitnięciu go zasadziłam i jeszcze mi się nie pokazał w całej krasie! A jakiś pomysł dla myślicieli - ale romantyków koniecznie!!
beaz 11:21, 12 sty 2015

Małgosik - pooglądałam Twój wątek i widzę że mamy bardzo podobny rozkład ogrodu Jak się sprawa aranżacji rozwinęła? Moja działka to jakieś 38 m * 19 m - znaczy wąska dość jest ale długa generalnie wystarczy!!! A skąd Kochanieńka ten program do projektowania podpowiesz???
siakowa 12:12, 12 sty 2015

Gardenarium napisał(a)
Znalazłam że jambosana też posadziła rozplenicę z rozchodnikiem

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3676-gdzies-wsrod-lak?page=13

Tutaj dodany jest miskant 'Zebrinus'i Astilbe

Danusiu witaj, a powiedz czy rozplenica nie zakryje rozchodnika przeciez rozplenica jest wielka trawa a rozchodnik całkiem wysoki nie jest? chyba ze tu sa rozplenice te ?
Malgosik 12:30, 12 sty 2015

beaz napisał(a)
Małgosik - pooglądałam Twój wątek i widzę że mamy bardzo podobny rozkład ogrodu Jak się sprawa aranżacji rozwinęła? Moja działka to jakieś 38 m * 19 m - znaczy wąska dość jest ale długa generalnie wystarczy!!! A skąd Kochanieńka ten program do projektowania podpowiesz???

ja nie mam programu do projektowania
używam tylko photoshopa by coś wyciąc i wkleić na zdjęciu
Agatan24 14:49, 12 sty 2015

Mój kolejny plan na wiosnę, co myślicie?
Gardenarium 15:34, 12 sty 2015

Za mało wszystkiego jest , płot z lewej osłoń albo bluszczem albo żywopłotem jednolitym np. żółtym? A po prawej zielonym lub bordowym, dopiero buduj front. Bez tego nie ma wyglądu, bo wzrok leci za płot i na beton.

Instagram Ogrodowiska
anitan 15:40, 12 sty 2015

pozwolę się jeszcze wtrącić ze swoim
na "projekcie" tego nie widać więc opiszę
pod wejsciem linia z lawendą, pod nimi żurawki (fire chief), obok lawendy berberysy płożące aż do modrzewia.
Pod modrzewiem kontynuacja linii żurawek.
Po lewej stronie zdjęcia świerk conica, obok niego kulki bukszpanowe. Jeszcze jedna kulka kończy linię żurawek, pod modrzewiem.
Za kulką kilka kamieni znalezionych na działce.

CO O TYM SADZICIE? ma to sens?

real photo przed zasadzeniami. Zakończenie rabaty modrzewiem wypada porzed pierwszym oknem przy wejsćiu. Dalsza część to będzie ścieżka a na końcu domku kolejna rabata