Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat » Edycja postu

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

martika 11:56, 13 sty 2015

anitan napisał(a)

tak mi chodzą po głowie cisy koło śliwowisni. Jaki gatunek zakupić? Nie chciałabym czekać 5 lat zanim mi urośnie i zasłoni widok z ulicy. TYmczasowo w tym miejscu posadziłam trawy wysadzone z donic jesienią ale wolę, żeby znalazł się tutaj cis. Jakie macie typy? W taką deszczowa zimę chyba można by je z donicy posadzić?

Odnośnie drugiej strony (pod filarami), gdzie posadziłam szczepiony świerk srebrny jakiś (w przyszłości kulka) ale to chyba nie jest dla niego dobre miejsce. Co myślicie o posadzeniu tam tej rośliny (chyba picea glauca alberta blue)?

Mam taki jeden wys około 60cm w donicy i czeka na odpowiednie miejsce. Włączony w rabatę z lawendą, która wtedy miałaby zaaokrąglony brzeg.

Co sądzicie?

Witaj, jesli chodzi o zdjęcie drugie z tą śliwowiśnią, to tam jest brama i ten nieszczesny mechanizm, ja bym starała się to zasłonić czymś zimozielonym, przedłuzyłabym tą rabatę wzdłuż bramy , az do kostki, posadź tam coś zimozielonego tak aby zasłonić ten mechanizm, zajrzyj do mnie, ja mam na wprost drzwi wejsciowych podobną sytuację i już się z tym uporałam. Pozdrawiam
anitan 12:22, 13 sty 2015

właśnie chyba się jednak zdecyduję na kontynuację brabantów, cięte będą na 2m zywopłot. W miejscu bramy albo zrobię uskok albo od strony skrzydła będzie mocniej przycięty.
A przed brabantami przesadzę śliwowiśnię.
a co proponujesz na front wejścia?
To, co jest (lawenda, berberysy płożące a pod nimi żurawki) to propozycja jednej ze szkółek. Rośliny posadzone z ich sugestią ale jakoś mi to nie pasuje...

martika 13:11, 13 sty 2015

To ja tez mam pytanie w zwiazku z planami na nowy sezon.

1. Mam juz rabate koło tarasu, a za nia wzdluz domu i tarasu opaska z kostki. Postanowiłam ją usunąć i wzdłuż sciany i tarasu posadzić Horti Limki.
Czy to dobry pomysł? Fota:
Czyli wzdłuz tarasu i sciany z oknem. A tu z przodu przed rynna jakos to wykonczyc np. kostką z bukszpanu i w niej cos?
martika 13:17, 13 sty 2015

I moje drugie pytanie. Niestety do rabaty juz istniejącej. Wzdłuż sciany, na ktorej mam okno z salonu i sypialni. Sasiad wybudowal wielki dom najblizej jak mogl ogrodzenia i widze z okien jego scianę ( bez okien). Jeszcze z salonu pol biedy, ale na górze tez mamy okna i tam juz sciana.
Pomyslalam, ze oze jakies drzewa tu wsadzę , albo cos przesadze, myslalm o brzozach pozytecznych, musza byc na tyle wysokie aby je widziała z okien na górze.? Wkleja fote tego miejsca. Prosze o jakies myslli i pomysły:
Pszczelarnia 13:27, 13 sty 2015

anitan napisał(a)
właśnie chyba się jednak zdecyduję na kontynuację brabantów, cięte będą na 2m zywopłot. W miejscu bramy albo zrobię uskok albo od strony skrzydła będzie mocniej przycięty.
A przed brabantami przesadzę śliwowiśnię.
a co proponujesz na front wejścia?
To, co jest (lawenda, berberysy płożące a pod nimi żurawki) to propozycja jednej ze szkółek. Rośliny posadzone z ich sugestią ale jakoś mi to nie pasuje...

Anito, narysuj od ręki układ komunikacyjny, dom, ogrodzenie, strony świata, bez wizualizacji. Zaznacz fragment, o który chodzi i podaj wymiary. Tak będzie łatwiej. Ta propozycja jednej ze szkółek to jakieś nieporozumienie na froncie. Nie sugeruj się tym.
Pszczelarnia 13:29, 13 sty 2015

martika napisał(a)
To ja tez mam pytanie w zwiazku z planami na nowy sezon.

1. Mam juz rabate koło tarasu, a za nia wzdluz domu i tarasu opaska z kostki. Postanowiłam ją usunąć i wzdłuż sciany i tarasu posadzić Horti Limki.
Czy to dobry pomysł? Fota:
Czyli wzdłuz tarasu i sciany z oknem. A tu z przodu przed rynna jakos to wykonczyc np. kostką z bukszpanu i w niej cos?

ja bym zostawiła trwałe wykończenie, tak jak masz. A rynnę załoniła jakimś wąskim wysokim czymś. Teraz jest odkryta ale może ona jest zakryta przez 2 stożki? Tylko zdjecie robione nie jest z punktu patrzenia na tę rabatę?
Pszczelarnia 13:31, 13 sty 2015

martika napisał(a)
I moje drugie pytanie. Niestety do rabaty juz istniejącej. Wzdłuż sciany, na ktorej mam okno z salonu i sypialni. Sasiad wybudowal wielki dom najblizej jak mogl ogrodzenia i widze z okien jego scianę ( bez okien). Jeszcze z salonu pol biedy, ale na górze tez mamy okna i tam juz sciana.
Pomyslalam, ze oze jakies drzewa tu wsadzę , albo cos przesadze, myslalm o brzozach pozytecznych, musza byc na tyle wysokie aby je widziała z okien na górze.? Wkleja fote tego miejsca. Prosze o jakies myslli i pomysły:

jeżeli sąsiad nie ma okien a Ty widzisz mur, to na tle tego muru brzozy dadzą lekką przesłonę, że ściana nie będzie dominować. A nie są szerokie, więc będzie dobrze.
martika 13:37, 13 sty 2015

Dzieki , tylko nie wiem czy cos wysadzic czy wkomponowac je w te miskanty , bo min 2 muszą być, myslalam albo 3?
Pszczelarnia 13:40, 13 sty 2015

Nie wysadzaj. Brzoza miskantów się nie boi, gorzej odwrotnie. Pasuje 3 szt.
Gardenarium 13:45, 13 sty 2015

Ja bym usunęła stożka, tutaj w ogóle nie pasuje, a dała coś większego na ten róg z rynną.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies