Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat » Edycja postu

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

lena 20:30, 06 kwi 2015

Moga byc cisy lub tuje lub swierki serbskie
Ewa40 07:48, 07 kwi 2015

Udało mi się znaleźć zdjęcie z lata, może w tej wersji więcej widać.

No i co? Serby mam dwa, dokładnie po przeciwnej stronie, zajmują jednak sporo miejsca.

Cisy jak kupie malutkie, to będą widoczne za kilka lat, poszukam większych ale i tak wolno rosną i aby przykryły szczelnie uroczy betonowy płot To potrzeba jednak sporo czasu.
A może najłatwiej szmaragdy? Najbardziej dostępne i są w ciągu obok, szybko rosną. Jak myślicie?

MarzenaK 19:40, 07 kwi 2015

Pani Danusiu, proszę Panią o podpowiedź jak wysoki miłorząb mariken powinien zostać posadzony w środku tej rabatki? Małgosik przesłała mi link do podobnej rabatki, gdzie podpowiada Pani jak i co posadzić. Czy mam posadzić tam dwie zimozielone roślinki szczepione na pniu, czy może jakieś inne, które zrzucają liście? Jutro wybieram się do szkółki i ruszam z realizacją. Czy może Pani rzucić okiem i wyrazić opinię? Z góry dziękuję

Aga 19:50, 07 kwi 2015

Witam szukam pomysłu na rabatę ktora bedzie widoczna z dużego okna w jadalni mam juz kilka roślin na ta rabate rododendrony kwitnące na biało 3 sztuki,clematisy kwitnące na fiolet ciemny 2 sztuki i co dalej ?Rabata ma już zielone tło z brabantów jest 9 metrów długa i 2,70 szeroka.Prosze o jakąś podpowiedz.
Ensata 20:11, 07 kwi 2015

Biorąc pod uwagę Wasze doświadczenie, mam pytanie co zrobić z moją ścianą, nieszczęsną. Na początku plan był taki, że na tej ścianie umieścić ścianę wodą. Ten pomysł jest najbardziej mi bliski, ale ze względu na piorytety, muszę skończyć oczko dla koi, nierealny finansowo Ponieważ na ścianę mam widok z jadalni ( okna do ziemi, cała jadalnia przeszklona) nie chcę popełnić błędu. Rozważam, cisy jako tło, a póżniej? donice z hortensjami? zmiana kwiatów w zależności od sezonu, żwirek? Donice mam 3, wysokie, szare. Na ścianie wodnik, bluszcz dookoła, ale co w zimie? Piękne są ściany obsadzone kwiatami, tzw, kwietne ściany, ale tu znowu jesteśmy w punkcie wyjścia. Nie wydam 7000 zł na ścianę, nawet jak bym sprzedała atrakcyjne córki i 2 koty AAAA, po drugiej stronie, od ściany mam wsadzone tymczasowo hortensje, ale to bdb miejsce dla nich, tak, że tak będą hortensje, ale znowu nie wiem z czym
daniellitos 06:49, 08 kwi 2015

Witam ponownie.
Dalej mam problem z ta moja wielka rabata...
Myślałem żeby przy płocie posadzic choiny kanadyjskie a co dalej?
Pani Danusiu mogła by Pani zerknąć na ta rabate? Strona 286. Będę bardzo wdzięczny.
Sonka 07:32, 08 kwi 2015

Ewa40 a może posadź bluszcz na ten płot, zakryje w jeden sezon, może dwa a cis będzie sobie rósł i za kilka lat też zakryje wtedy usuniesz bluszcz, ja bym tak zrobiła.
mariusz3751 11:01, 08 kwi 2015

Witam, mam pytanie chciałbym obsadzić wzdłuż ogrodzenia thuje jaki rodzaj nadaje się najlepiej nie wymagający dużej pielengnacji, a na końcu działki chciałbym zrobić niewielki sad,zagajnik z drzew owocowych i np brzózek. Miejsce na grila z altanką. Pozdrawiam
Ensata 11:07, 08 kwi 2015

mariusz3751 napisał(a)
Witam, mam pytanie chciałbym obsadzić wzdłuż ogrodzenia thuje jaki rodzaj nadaje się najlepiej nie wymagający dużej pielengnacji, a na końcu działki chciałbym zrobić niewielki sad,zagajnik z drzew owocowych i np brzózek. Miejsce na grila z altanką. Pozdrawiam
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1973-thuja-aureospicata?page=4

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/340-iglaki-niezastapione-w-ogrodzie
Ensata 11:23, 08 kwi 2015

Z osobistego doświadczenia, nie kupuj Brabantów, jak już to Szmaragd.