Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat » Edycja postu

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Malgosik 09:26, 25 maj 2015

a ile masz metrów od domu?
brzozy będą wysokie
wąskie kolumnowe to wiśnie Amanogawy
są też kolumnowe graby, ale też rosną w niebo
a wkleiłaś chyba Wiśnie osobliwe Umbraculifera, nie śliwy
mikami 12:18, 25 maj 2015

Witam mam problem z rabatą z przodu domu poradzccie co tu posadzić myślałam o jakimś żywotniku obsypanym korą lub berberysie tylko nie wiem czy nie jest tam za mało miejsca
ewellinka 12:26, 25 maj 2015

Poradzcie co by ładnie wyglądało pod ciemno różowa magnolia, cos małego. Mam ja na środku trawnika jako soliter.
Pomarancza 13:11, 25 maj 2015

ewellinka napisał(a)
Poradzcie co by ładnie wyglądało pod ciemno różowa magnolia, cos małego. Mam ja na środku trawnika jako soliter.

Poletko kroskusów? Albo barwinek (choć nie wiem, czy to dobry pomysł, bo ekspansywny jest...).

Potrzebuję burzy mózgów:
sytuacja wygląda tak:

Perukowiec zamierzam poprowadzić nad hortensjami w formie niewielkiego drzewka. Hortensje są białe, odmiany "miś polarny".

Mam już posadzoną falistą obwódkę z szałwii omszonej, a potrzebuję pomysłu na drugą część obwódki (na obrazku w kolorze szarym).
Pomysły mam dwa:
- bordowa lub czerwona z żurawek (żurawki nadają się na obwódki??), będzie nawiązywała kolorem do perukowca
- żółta, żeby ładnie kontrastowała z fioletową szałwią.

Jeśli żółta, to nie mam pojęcia, z czego ją zrobić.

Co mi doradzicie?
Ewa_w_ogrodzie 13:48, 25 maj 2015

Malgosik napisał(a)
a ile masz metrów od domu?
brzozy będą wysokie
wąskie kolumnowe to wiśnie Amanogawy
są też kolumnowe graby, ale też rosną w niebo
a wkleiłaś chyba Wiśnie osobliwe Umbraculifera, nie śliwy

Malgosiu od domu jakieś 5-7 m, wkleiłam wiosenną swidosliwe chyba albo przynajmniej tak chcialam ale musialam im uciąć czuprynę bo sie nie mieściły w kadrze. zrobie wiecej zdjęć i wstawie może te wiśnie amonogawy i brzozy, to porównamy co wyjdzie. Te umbraculifera są cudne i Szefowa poleca, ale chyba za duża korona na to moje miejsce. A może pojedyncze drzewo, jak masz jakąś fajną wizję to będę wdzięczna.
Ewa_w_ogrodzie 19:57, 25 maj 2015

Zamieszczam jescze dwie wersje z brzozami kolumnowymi i z wiśnią Amonagawa

Co specjaliści na to???
frezja 20:19, 25 maj 2015

mikami napisał(a)
Witam mam problem z rabatą z przodu domu poradzccie co tu posadzić myślałam o jakimś żywotniku obsypanym korą lub berberysie tylko nie wiem czy nie jest tam za mało miejsca

myślę,że berberys mało dekoracyjny i na dodatek kłuje,co w tym miejscu może być uciążliweudanych poszukiwań.
lena 20:30, 25 maj 2015

zurawki lime marmelade albo citronella

ewellinka napisał(a)
lena 20:37, 25 maj 2015

moze choina kanadyjska pendula?

mikami napisał(a)
lena 20:43, 25 maj 2015

czy niebieska sciana zostaje?jesli tak? mi tu pasuje ciemna zielen plus biel wszelaka tzn chortensje, rododendrony , azalie, miskanty dac na sciane zeby ta mozaika byla nie na pierwszym planie, nie widze tu innych kolorow niz dwa zielen biel, ewentualnie obwodka z konwalnika czarnej trawki.
moze cos w tym stylu?
czy to jest drozka do furtki? czy to jest przeslo ogrpodzenia?

Ewa_w_ogrodzie napisał(a)
Zamieszczam jescze dwie wersje z brzozami kolumnowymi i z wiśnią Amonagawa

Co specjaliści na to???