Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat » Edycja postu

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Gardenarium 21:08, 09 sty 2016

Nie jest jedynie istotne co tu posadzić (rabata jest za wąska i źle usytuowana), ale jak poprowadzić tę rabatę i jaka ma być jej szerokość
Trzeba zacząć od wytyczenia rabaty a dopiero planować co na niej posadzić i w jakim układzie i w jakiej ilości rośliny.

Instagram Ogrodowiska
marzena_p 21:52, 09 sty 2016

Na poważniejsze plany brak funduszy . Sama rozmnażam, sieje . Minie trochę czasu kiedy będzie ładnie i u mnie.
Izabela36 18:48, 12 sty 2016

Widze , że nie korzysta Pani z agrowłókniny - czy to dlatego, że szkodzą rożlinom, czy dlatego,ze nasadzenia sa tak gęsto, ze nie da sie jej położyc.?
I jeszcze takie pytanie techniczne - badajac ph gleby, na jakiej głebokosci pobieram próbke?
Mam do zaprojektowania skarpę 30m dł. i 2 m szerokosci. Kąt nachylenia 10% , klient nie chce geokrat bo to podwyższa koszty - zastanawiam sie czy jakakolwiek sciółka jest w stanie sie utrzymac? Czy lepiej zrezygnowac z kory a posadzic gęściej rosliny i czekac aż sie zadarnią?
Chocolate 19:09, 12 sty 2016

Witam Was serdecznie Prośba o podpowiedź w aranżacji niewielkich rozmiarów poletka nr 1 (0,6x1,5m), które jest osłonięte od wiatru murami ogrodzenia (H=1,5m), przez co ma częściowo ograniczony dostęp światła - strona wschodnia.

Ogródek będzie(częściowo już jest) w stylu minimalistycznym

Na sąsiednim poletku nr 2 (0,5x14m), wzdłuż linii podjazdu, w planach jest 13 szt. gracimillus maximus (GM) w kamyczkach. Poletko to przechodzi w pas graba formowanego na żywopłot (na razie grab jest malutki)

No i wracając do niewielkich rozmiarów poletka nr 1 rozważam następujący układ roślin:
1. Drzewko - grab Fastigiata, ulokowane 'centralnie'
2. W linii za drzewem w narożnikach poletka - 2 szt. GM
3. W linii przed drzewem - 2 lub 3 szt. Morning Light lub Carex Amazon Mist (dywanik)

Co myślicie o takiej kompozycji? Czy te roślinki zmieszczą się na takim skrawku terenu i przede wszystkim, czy będzie im odpowiadać lokalizacja (strona wschodnia + mur o H=1,5m dający częściowo zacienienie)???

P.S. Przepraszam, ale mam problem z wgraniem zdjęć poglądowych
Kasya 17:33, 13 sty 2016

Na wiosnę chce zrobic nową rabatkę o wymiarach mniej wiecej 1,5m szer i 4-5m dlugosci

rabatka na srodku trawnika wiec z kazdej strony powinna byc ladna

ale jeden dluzszy bok bedzie od poludnia a drugi od polnocy, wiec moze byc chyba troche zacieniony przez rosliny ?

jak ją obsadzic zeby bylo ladnie i dobrze ?

chcialabym posadzic głownie roze, trawy i lilaki + jakies drobiazgi
i mam problem z ulozeniem

rysunek jest u mnie tutaj:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/6373-ogrodek-pachnacy-rozami-i-lawenda-w-budowie?page=23

Gdyby nie te kierunki to na dolnym krotszym boku posadzilabym cos niskiego i wyzsze w stronę tulipanowca a przy dluzszych bokach takie same nasadzenia po prawej i lewej .....ale co z tym slońcem ?

Kasya 17:40, 13 sty 2016

Chocolate napisał(a)
Witam Was serdecznie Prośba o podpowiedź w aranżacji niewielkich rozmiarów poletka nr 1 (0,6x1,5m), które jest osłonięte od wiatru murami ogrodzenia (H=1,5m), przez co ma częściowo ograniczony dostęp światła - strona wschodnia.

Ogródek będzie(częściowo już jest) w stylu minimalistycznym

Na sąsiednim poletku nr 2 (0,5x14m), wzdłuż linii podjazdu, w planach jest 13 szt. gracimillus maximus (GM) w kamyczkach. Poletko to przechodzi w pas graba formowanego na żywopłot (na razie grab jest malutki)

No i wracając do niewielkich rozmiarów poletka nr 1 rozważam następujący układ roślin:
1. Drzewko - grab Fastigiata, ulokowane 'centralnie'
2. W linii za drzewem w narożnikach poletka - 2 szt. GM
3. W linii przed drzewem - 2 lub 3 szt. Morning Light lub Carex Amazon Mist (dywanik)

Co myślicie o takiej kompozycji? Czy te roślinki zmieszczą się na takim skrawku terenu i przede wszystkim, czy będzie im odpowiadać lokalizacja (strona wschodnia + mur o H=1,5m dający częściowo zacienienie)???

P.S. Przepraszam, ale mam problem z wgraniem zdjęć poglądowych

te trawy lubią slońce wiec nie wiem...przejrzyj rosliny do cienia
z wyzszych polecam pluskwice brunette, parzydlo lesne
a z traw to moze jakies carexy w nogi ?
jeszcze zurawki, hosty tawułki
tak mi sie wydaje...
Iwona100 23:38, 14 sty 2016

Witam. Bardzo proszę o pomoc w doborze roślin przy żywopłocie z ligustra na miejscu trzepaka, którego nie będzie. Przed nim są 3 szt. śliwy wiśniowej Nigra i hortensje. Rabata będzie w tym roku wysypana korą. Myślałam o posadzeniu tam modrzewia europejskiego pendula i obok żywotniki Golden Tuffet lub derenia Ivory Halo. Mam jeszcze pytanie czy niedaleko huśtawki będzie pasował klon Drummondii, który dałby trochę cienia, bo miejsce jest bardzo nasłonecznione.
Izabela36 08:58, 15 sty 2016

Iwona100 napisał(a)
Witam. Bardzo proszę o pomoc w doborze roślin przy żywopłocie z ligustra na miejscu trzepaka, którego nie będzie. Przed nim są 3 szt. śliwy wiśniowej Nigra i hortensje. Rabata będzie w tym roku wysypana korą. Myślałam o posadzeniu tam modrzewia europejskiego pendula i obok żywotniki Golden Tuffet lub derenia Ivory Halo. Mam jeszcze pytanie czy niedaleko huśtawki będzie pasował klon Drummondii, który dałby trochę cienia, bo miejsce jest bardzo nasłonecznione.

Możesz posadzić dereń Ivory Halo, kolejno kocimiętka, ponizej kule z bukszpanu lub Thuja Danica i na końcu żurawka czerwona lub creme broule. Całość wysadzic kora.
agata76 20:19, 15 sty 2016

Witam zima to czas przemyśleń wielu miłośników ogrodów. Jako, że jestem raczkująca w tym temacie i od roku próbuję stworzyć namiastkę własnego zielonego zakątka od kilku tygodni borykam się z koncepcją kształtu moich rabat. Na początek chciałabym zrobić rewolucję z tyłu ogrodu. Miejsca mam tam niewiele (ok. 400 m2 trawnika), ale zamierzam go jeszcze uszczuplić, by stworzyć rabaty o jakiś konkretnych kształtach. Kompletnie nie wiem, jak się do tego zabrać Dlatego proszę o pomoc kogoś, kto ma wyobraźnię przestrzenną i mógłby mi zasugerować jakieś rozwiązania.

Jesienią mój ogródek wyglądał tak:

i ogólny rzut zagospodarowania mojej działki:
frezja 20:49, 15 sty 2016

agata76 napisał(a)

Witam w wątku...a co byś chciała zmienić??
czy kamień zostaje ?

Co do rabat to myślę,że powinnaś je poszerzyć i wtedy z przodu nasadzenia, dla których iglaki będą stanowiły tło...a pomysły roślin same wpadną do głowy.

może tak??