Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat » Edycja postu

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

popcorn 08:10, 11 lut 2016

kircze ja bym opaskę zrobiła, cokolwiek posadzisz albo będzie wąziutka ta rabata, a roślinki będą się rwały do słońca / na boki. A poszalałabym rabatowo w innych miejscach
kasja83 09:30, 11 lut 2016

A nie będzie za łyso?Cała Sciana garażu jest jasna i pusta-może w kompromisie wysypać pas np. korą granitową i w to posadzić zimnozielone kolumnowe plus między to np. te żurawki?

W tym pasie chciałabym zmieścić ściężkę z obrzeży.
mst 12:05, 12 lut 2016

Witam!jesienia posadziłam na frontowej rabacie kilka roslin z lewej i prawej strony ą te same rosliny,w planie mam jeszcze dosadzic cos na pniu moze cis albo tuja,funkie i jakies trawki jakie macie propozycje?

prosze o pomoc!

mst 12:19, 12 lut 2016

dodam ze chce jeszcze dosadzic zurawek i je pogrupowaci bukszpany formowac w kulki
anna_t 12:35, 12 lut 2016

Magda napisz jaka to strona i jakie masz tam wymiary?
mst 12:58, 12 lut 2016

Czesc Aniu!ok 5 m na 1,4w szerszej srtonie a druga strona ma cos mniej bo jest troszke zrobiona na ukos, do połudna jest słonce a pozniej juz cien
popcorn 19:58, 12 lut 2016

kasja83 napisał(a)
A nie będzie za łyso?Cała Sciana garażu jest jasna i pusta-może w kompromisie wysypać pas np. korą granitową i w to posadzić zimnozielone kolumnowe plus między to np. te żurawki?

W tym pasie chciałabym zmieścić ściężkę z obrzeży.
hej, a jaka to jest strona świata, pewnie ciemno tam i sucho? Jak tak łysą ścianę pokazujesz to jasne że łyso i pusto Co masz na myśli pisząc kolumnowe zmozielone?
popcorn 20:04, 12 lut 2016

mst napisał(a)
Czesc Aniu!ok 5 m na 1,4w szerszej srtonie a druga strona ma cos mniej bo jest troszke zrobiona na ukos, do połudna jest słonce a pozniej juz cien
Dosadź dużo bukszpanów - kulek, obserwuj np w brico mają w 3 rozmiarach i w dobrych cenach już uformowane. Gdybyś kupiła z 5 to już byłoby lepiej. Żurawki bym wykopała, podzieliła na kawałki i ukorzeniła gdzieś z boku w rozsadniku, żeby zrobiły efekt musisz ich mieć dużo. W sumie tam sporo miejsca masz.

Jaka to jest wystawa-piszesz że w południe słońce a później nie, to co, wschodnia pewnie?
W sumie duże są te rabaty, więc musisz się nastawić na inwestycję żeby było coś widać. Im szybciej kupisz rośliny tym większe będą z biegiem czasu, już jeden sezon robi różnicę, do jesieni już będzie cudnie
Posadziłabym miłorzęby Mariken szczepione na pniu, im wyżej tym lepiej, w buksowych skarpetkach np, plus kulkowisko bukszpanowe z turzycami (np zimozielonymi Ice cance z tyłu), bo one duże rosną docelowo. Z przodu inne, mniejsze turzyce np. carex morrowi variegata.

I na jesień pomiędzy bym powtykała cebulki tulipanów, żeby od wiosny było ładnie.
mst 09:46, 13 lut 2016

Dzieki za propozycje fajnie ja myslalam ze moze jeszcze bukszpany w formie stozków,odnosnie miłorzebu to bardzo mi sie podoba bo widzialam w kilku ogrodach tylko ja bym chciala aby w zimie tez bylo zielono a on niestety gubi liscie
sylwiaK 10:30, 13 lut 2016

Chcę posadzić rośliny zadarniające między tujami-pas dł ok 40m wysypany korą.Jakie rośliny będą tutaj najlepsze?Myślałam na barwinkiem?czy to dobry pomysł?