Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat » Edycja postu

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Basienka 16:49, 02 mar 2016

Właśnie tak mam w planie.

Wiesz może, czy gdzieś na Ogrodowisku są posty o tych opaskach ?
ewusia81 19:17, 02 mar 2016

niestety nie...
Pomarancza 19:40, 02 mar 2016

Toszka napisał(a)

Zacznę od podkreślenia, że 4 godziny słońca to za mało dla wielu wymienionych przez ciebie roslin...

Kwestia milinu - osobiście raczej bym brała pod uwagę opinie o inwazyjności tej rosliny, a to, że niektórzy nie mają z tym pnączem problemów wynika z młodego wieku milina.
Słup. Zastanów się, czy nie warto by było zrobić jakiejś fajnej, w stylu ogrodzenia kratownicy na tym betonie i puścić po niej róży w towarzystwie powojnika kwitnącego w odmiennym terminie. Dodatkowo towarzystwem moze być zimozielony bluszcz. W ten sposób rozwiążesz problem irytującego słupa, a jego obecność możesz przekuć na praktyczny aspekt rabaty.
Zastanów się też czy ta rabata w swej wąskości i długosci najlepiej by nie wyglądała "monotematycznie" obsadzona - gęsto ale z ograniczeniem gatunków, tak by utrzymać elegancję z zachowaniem bujności zieleni. Jeśli jest tam dostatecznie wilgotno to można luźno, w odstępach posadzić cisy kolumnowe lub fastigiata jako element zimozielony (na tuje tam zbyt krótko operuje słońce). Pomiędzy, w pasie wyżej prowadzone hortensje bukietowe i przed nimi pas rozplenicy lub hakonechloa (ta szybciej startuje na wiosnę).
I nic więcej - z resztą więcej w tak ograniczonej szerokosci nie upchniesz.

Inna opcja to kilka wysoko szczepionych, min. 2,30m drzew posadzonych w równych odstępach, a poniżej wspomniana hakonechloa lub rozplenica. Drzewa jakieś niewielkie, no. jarząby fastigiata, graby fastigiata lub inne.

Natomiast milin możesz posadzić w ogrodzie np. przy tarasie lub altanie.
Bordowy, wymagający duzo słonca perukowiec także posadź w innym miejscu.

Toszko, po pierwsze dziękuję, że chcesz mi pomóc

Po drugie: zanotowałam w pamięci że dla juk i innych wybitnie światłolubnych roślin to stanowisko będzie za mało nasłonecznione. Ogólnie mam sporą zagwozdkę z wyborem roślin na to miejsce, bo cieniolubne usmażą się tu latem, a te lubiące słońce będą miały go tu za krótko. No impas.

Z drzewami jest problem, duży. Żeby to jakoś proporcjonalnie do szerokości działki wyglądało, pierwsze z nich powinno być blisko furtki, drugie gdzieś koło słupów, trzecie w połowie długości między słupami a końcem działki. Tyle, że pierwsze drzewo w takim miejscu nie może rosnąć, bo jakieś dwa m od furtki mam skrzynkę gazową i przyłącze gazu (a drzewo może rosnąć z pobliżu sieci gazowej zdaje się nie bliżej, jak 2 metry - Danusiu, zgadza się?). Wysokie drzewa też odpadają, bo z ok 5 metrów nad ogrodzeniem lecą kable telefoniczne i elektryczne. Bardzo żałuję, bo te drzewa miałam wymarzone, wyśnione - i nic z tego nie będzie.

Widzę, że przydałoby się wklejenie całości frontu działki - ile miejsca jest po prawej stronie, ile po lewej i no i rzut z góry - wkleję je koniecznie, ale prawdopodobnie dopiero w sobotę (teraz jak wracam do domu po pracy, to już ciemnawo jest).

Tak więc nie zapominaj o mnie, pozwolę sobie jeszcze tu wrócić
konarzanka 12:35, 03 mar 2016

Witam, jestem nowa na tym forum , proszę o pomoc w takiej oto sprawie:
mam na działce lipę , dość dużą, pod nią jest cień i sucho jak pieprz, trochę słońca pada od strony południowej pod "parasol" jak ja to nazywam. Plan co do niej mam taki aby ustawić ławkę ze stolikiem, natomiast problemem jest co posadzić na ziemi pod lipą, chodzi mi o zadarnienie , brak konieczności koszenia. Jestem na działce raz w tygodniu, regularne podlewanie odpada. Ostatnim moim pomysłem jest niedźwiedzie futro, ale nie wiem czy nie jest za wysokie. Pomóżcie proszę, wszystko to co widziałam w necie nie znosi suszy lub cienia. Z góry dziękuję.
MartaR 12:49, 03 mar 2016

Witam, proszę o pare podpowiedzi jakie drzewo liściaste , jeszcze nie wiem czy ma być jakieś małe na pniu, czy duże (zależy mi na kulistym pokroju korony), będzie pasowało na róg rabaty z białymi hortensjami , lawendą i różą bonica ? Proszę o popowiedzi, bardzo lubie jasną , żywą zieleń liści, więc bordowe odpadają. Dodam , że miejsce jest słoneczne
mikina34 13:25, 03 mar 2016

konarzanka napisał(a)
mam na działce lipę , dość dużą, pod nią jest cień i sucho jak pieprz, trochę słońca pada od strony południowej pod "parasol" jak ja to nazywam. Plan co do niej mam taki aby ustawić ławkę ze stolikiem, natomiast problemem jest co posadzić na ziemi pod lipą, chodzi mi o zadarnienie , brak konieczności koszenia. Jestem na działce raz w tygodniu, regularne podlewanie odpada. Ostatnim moim pomysłem jest niedźwiedzie futro, ale nie wiem czy nie jest za wysokie. Pomóżcie proszę, wszystko to co widziałam w necie nie znosi suszy lub cienia. Z góry dziękuję.

Konarzanka, z moich obserwacji i informacji wiem, ze lipa "płacze" (leci z niej lepki nektar lipowy, czy coś w tym stylu) więc stawianie pod nią ławki i stolika jest co najmniej ryzykowne . Wszystko będziesz miała uklejone
zieloniutka 13:44, 03 mar 2016

konarzanka napisał(a)

Ja będę sadziła na wiosnę pod moją lipą bodziszki. Powinny dać radę, szybko się rozrastają.
Czy możesz wkleić zdjęcie swojej lipy i napisać okołu ilu ma lat?
wera 14:29, 03 mar 2016

Cześć wszystkim staram się zaprojektować troszkę ogrodu, chciałabym mieć trochę iglaków różnego rodzaju ale nie wiem czy zmienić kształt rabaty została tak stworzona gdyż po postawieniu płotu doszedł mi kawałek ziemi więcej i pomyślałam że posadzę tam roślinki ale nie jestem przekonana do tego pomysłu gdyż chciałabym oddzielić przód ogrodu od drugiej jego części gdzie chcę mieć troszkę wiecej kwiatów może ktoś ma jakiś pomysł (rabaty są szerokości około 4,5 metra przy płocie chcemy posadzić szereg tuy szmaragdów
wera 14:30, 03 mar 2016

dalsza część ogrodu
wera 14:31, 03 mar 2016