Po drugie: zanotowałam w pamięci że dla juk i innych wybitnie światłolubnych roślin to stanowisko będzie za mało nasłonecznione. Ogólnie mam sporą zagwozdkę z wyborem roślin na to miejsce, bo cieniolubne usmażą się tu latem, a te lubiące słońce będą miały go tu za krótko. No impas.
Z drzewami jest problem, duży. Żeby to jakoś proporcjonalnie do szerokości działki wyglądało, pierwsze z nich powinno być blisko furtki, drugie gdzieś koło słupów, trzecie w połowie długości między słupami a końcem działki. Tyle, że pierwsze drzewo w takim miejscu nie może rosnąć, bo jakieś dwa m od furtki mam skrzynkę gazową i przyłącze gazu (a drzewo może rosnąć z pobliżu sieci gazowej zdaje się nie bliżej, jak 2 metry - Danusiu, zgadza się?). Wysokie drzewa też odpadają, bo z ok 5 metrów nad ogrodzeniem lecą kable telefoniczne i elektryczne. Bardzo żałuję, bo te drzewa miałam wymarzone, wyśnione - i nic z tego nie będzie.
Widzę, że przydałoby się wklejenie całości frontu działki - ile miejsca jest po prawej stronie, ile po lewej i no i rzut z góry - wkleję je koniecznie, ale prawdopodobnie dopiero w sobotę (teraz jak wracam do domu po pracy, to już ciemnawo jest).
Tak więc nie zapominaj o mnie, pozwolę sobie jeszcze tu wrócić
Witam, jestem nowa na tym forum , proszę o pomoc w takiej oto sprawie:
mam na działce lipę , dość dużą, pod nią jest cień i sucho jak pieprz, trochę słońca pada od strony południowej pod "parasol" jak ja to nazywam. Plan co do niej mam taki aby ustawić ławkę ze stolikiem, natomiast problemem jest co posadzić na ziemi pod lipą, chodzi mi o zadarnienie , brak konieczności koszenia. Jestem na działce raz w tygodniu, regularne podlewanie odpada. Ostatnim moim pomysłem jest niedźwiedzie futro, ale nie wiem czy nie jest za wysokie. Pomóżcie proszę, wszystko to co widziałam w necie nie znosi suszy lub cienia. Z góry dziękuję.
Witam, proszę o pare podpowiedzi jakie drzewo liściaste , jeszcze nie wiem czy ma być jakieś małe na pniu, czy duże (zależy mi na kulistym pokroju korony), będzie pasowało na róg rabaty z białymi hortensjami , lawendą i różą bonica ? Proszę o popowiedzi, bardzo lubie jasną , żywą zieleń liści, więc bordowe odpadają. Dodam , że miejsce jest słoneczne
Konarzanka, z moich obserwacji i informacji wiem, ze lipa "płacze" (leci z niej lepki nektar lipowy, czy coś w tym stylu) więc stawianie pod nią ławki i stolika jest co najmniej ryzykowne . Wszystko będziesz miała uklejone
Cześć wszystkim staram się zaprojektować troszkę ogrodu, chciałabym mieć trochę iglaków różnego rodzaju ale nie wiem czy zmienić kształt rabaty została tak stworzona gdyż po postawieniu płotu doszedł mi kawałek ziemi więcej i pomyślałam że posadzę tam roślinki ale nie jestem przekonana do tego pomysłu gdyż chciałabym oddzielić przód ogrodu od drugiej jego części gdzie chcę mieć troszkę wiecej kwiatów może ktoś ma jakiś pomysł (rabaty są szerokości około 4,5 metra przy płocie chcemy posadzić szereg tuy szmaragdów