Dołącz jakieś zdjęcie, zależy czy tuje są od południa i rzucają cień, jakie są wysokie? Ja też się zastanawiam co posadzić między tujami a różami Bonika, żeby stworzyć środkowe piętro. Myślałam o miscantach Morning Light takich jak u Martiki https://www.ogrodowisko.pl/watek/1688-przedwiosnie-ogrodu?page=56 , ale jeszcze się nie zdecydowałam.
Ewa, a nie myślałaś żeby w tych przestrzeniach dosadzić tego rozchodnika (zrób sadzonki ze swojego nawet), a tuje posadzić w innym miejscu? Ja ich tu nie widzę... Nie pasują tu kolorystycznie wg mnie, jeśli chcesz dać tu jakiś kolor to odcienie czerwieni
Zależy jaki bukszpan - odmiany kuliste mają ok 1m, więc się zmieszczą, pomiędzy wpleć w grupach żurawki, trawy. Tylko pamiętaj że zielony bukszpan na tle zielonej tui musi mieć kontrastowe towarzystwo, bo inaczej powieje nudą...
mam w planie posadzić hortensje limelight z 4 szt na rabacie widocznej na zdjęciu jest to rabata wzdłuż płotu mąż nie chce dosiać trawy i nie mogę jej skorygować hortensję będą gdzieś w połowie rabaty z lekkim łukiem, rabata ma około 5 m dł i 3,5 szer i nie mam pomysłu jak zagospodarować tą przestrzeń przed nimi,za nimi,jedynie co mi przyszło do głowy to tuje danica posadzone na łuku może przed nimi żurawki ? może ktoś pomożę?
może tuje danica rozrzucone po wolnej przestrzeni ? podsadzone niskimi trawami? jakaś trzmielina na pniu pomiędzy nimi ale nie wiem czy nie będą zakrywały hortensji?
proszę pomóżcie
Mówisz, że rabata 3x 5 a co będzie po lewej i prawej?
Ile masz tej danicy? Jeśli nie kupiłaś, to nie kupuj.
Ja to sadziłabym rośliny szybko rosnące. Na tak dużej działce potrzebne są drzewa, utworzą kanwę ogrodu i cień -co na takiej przestrzeni jest dużą wartością.
Drzewa liściaste jak: brzozy, jarząby, dąb czerwony, oliwniki, wierzby, katalapy.
Byliny wysokie szybko rosnące jak aster nowobelgijski, ostróżka ogrodowa, naparstnica purpurowa, parzydło leśne, oraz trawy: miskant chiński i cukrowy, trzcinnik piaskowy. Okazałe kępy tworzą już w drugim roku uprawy.