Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat » Edycja postu

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Iwcia 08:03, 19 maj 2016

Ola

Rabata wydaje się za ciemna bo pusta Proponuję bukszpanom nadać jakiś kształt. Przesadzić roślinę zza śliwy do przodu( nie wiem czy to liliowiec). Wyściółkować glebę.
inka74 09:31, 19 maj 2016

Witajcie, będę wdzięczna za pomoc w aranżacji skrzynki. Wymiary 25 na 90 cm. Strona południowa ale tuje są na tyle duże że słońce jest po 14. Wcześniej półcień. Były w skrzyni zawciągi, maki i karmnik ale po zimie wszystko padło. Chciałabym coś co kwitnie w lato. Obok mam ciemnego różanecznika z bordowymi listkami a na dole tatarak i irysy, po drugiej stronie róża Swany, magnolia gwiaździsta na pniu, żurawka Lime marmelade i macierzanka. Z tylu bordowy penstemon o ile nazwy nie przekręciłam. Proszę o pomoc bo kompletnie nie mam pomysłu jakie byliny tu dać. Kwiaty w doniczkach usunięte i zagospodarowane w innym miejscu.
Zastanawiałam się jeszcze nad jednoroczną kompozycją a nie bylinową bo to łatwe miejsce na przetrwanie nie jest - nad ciemną trawą vertigo połączoną z poduchami kwiatów nawet zwykłej petunii białej z dodatkiem czegoś żółtego lub jakiejś delikatnej mgiełki białej. Ale boję się ze ta skrzynka za mała jest.
ewusia81 10:11, 19 maj 2016

inka74 napisał(a)
Witajcie, będę wdzięczna za pomoc w aranżacji skrzynki. Wymiary 25 na 90 cm. Strona południowa ale tuje są na tyle duże że słońce jest po 14. Wcześniej półcień. Były w skrzyni zawciągi, maki i karmnik ale po zimie wszystko padło. Chciałabym coś co kwitnie w lato. Obok mam ciemnego różanecznika z bordowymi listkami a na dole tatarak i irysy, po drugiej stronie róża Swany, magnolia gwiaździsta na pniu, żurawka Lime marmelade i macierzanka. Z tylu bordowy penstemon o ile nazwy nie przekręciłam. Proszę o pomoc bo kompletnie nie mam pomysłu jakie byliny tu dać. Kwiaty w doniczkach usunięte i zagospodarowane w innym miejscu.
Zastanawiałam się jeszcze nad jednoroczną kompozycją a nie bylinową bo to łatwe miejsce na przetrwanie nie jest - nad ciemną trawą vertigo połączoną z poduchami kwiatów nawet zwykłej petunii białej z dodatkiem czegoś żółtego lub jakiejś delikatnej mgiełki białej. Ale boję się ze ta skrzynka za mała jest.

A może kompozycja z 2 ewentualnie 3 host, które wytrzymają półcień?? Ożywiło by troszkę
PS. śliczne te szare kamienie Macie ich więcej czy tylko przy ciurkadełku??
frezja 10:12, 19 maj 2016

Inko, ładny zakątek stworzyłaś..skrzynie urocze, i te ich wysokości; podoba mi się Podejrzewam, że to maleńki ogródeczek. U mnie jedna skrzynia, były w niej tulipany a teraz też jeszcze myślę
kamil_360 11:57, 19 maj 2016

Witam!

Czy mógłbym prosić o pomoc w "zagospodarowaniu" tego przedogródka?
Jest to dość wąski pas, z prawej strony obsadzony żywotnikami (i jednym dość wiekowym cisem).
Od strony północnej (na wprost) rośnie duże, z gatunku nieznane drzewo, które uniemożliwia przedłużenie szpalera z żywotników.
Po środku zaś jest purpurowy buk na pniu, który dobrze byłoby czymś podsadzić..

Jedyne na co wpadłem, to pas z azalii i rododendronów, ew. bukszpanów od strony kostki, stanowiący małą kolekcje tych roślin, pokazową i dekoracyjną.
Z tymże nie mam pomysłu na tył.
Przydałoby się coś, co przyciągałoby wzrok, bo jest to przedogród, miejsce najczęściej oglądane.

Z góry dziękuję za sugestie,
Kamil

inka74 12:25, 19 maj 2016

ewusia81 napisał(a)
A może kompozycja z 2 ewentualnie 3 host, które wytrzymają półcień?? Ożywiło by troszkę
PS. śliczne te szare kamienie Macie ich więcej czy tylko przy ciurkadełku??

W skrzynce tej na górze były szare ale inne kamienie. Były też w skrzyni z magnolią ale zmieniłam bo magnolia nie przepada za kamieniem. Więcej nie mam tych kamyków. Tu w sumie jest 3 rodzaje kamieni zestawione. Mam teraz pod tujami hosty cały szpaler. Coś chciałabym tu kwitnącego letniego. Tylko szukam szegoś co kwitnie przez całe lato. Zawciągi były ładne ale krótko kwitły. Później tylko pojedyńcze kwiaty. Smutno było. A maki ładnie kwitły tylko kolor nie taki z różowym zawciągiem.
inka74 12:47, 19 maj 2016

frezja napisał(a)
Inko, ładny zakątek stworzyłaś..skrzynie urocze, i te ich wysokości; podoba mi się Podejrzewam, że to maleńki ogródeczek. U mnie jedna skrzynia, były w niej tulipany a teraz też jeszcze myślę

Ewa - dziękuję szczególnie że własnymi kobiecymi rękami je robiłam od A do Z. Cięłam, montowałam, malowałam i zasiedlałam roślinkami Ogród ani malutki ani duży. Działka 600 metrow z kawałeczkiem ale połowa to dom, dojazdy, wiata, drewutnia itp. Z 350 metrow zielonych zostaje w tym z 200 lub więcej trawnika do koszenia. Reszta dostarcza też wystarczającej ilości roboty dla jednej osoby.
ola12 13:41, 19 maj 2016

Dzięki Iwcia za podpowiedź. To jest rabata 1,8 na 2m więc mała. Jak rozrośnie się hortensja i bukszpan to tylko na dole zmieszczą się żurawki. Z tyłu mam N trawę. Myślisz, że trzmielina nie byłaby dobra ? Żurawki jakoś w tym miesiącu słabo rosną. A co proponujesz na rabate przed tujami po przeciwnej stronie od furtki?
Olcia 11:30, 20 maj 2016

Kochani,

mam pytanie do Was, co byście podsadzili przed szpalerem z ośmiu świerków iseli fastigiate ( takie szare stożkowe Świerki są jeszcze małe ok 70 cm ale chciałabym wypełnić miejsce przed nimi.

Pozdrawiam, Ola
Izabela1603 19:13, 20 maj 2016

Chcialabym w koncu zmienic widok za moim oknem. Maz wpadl na pomysl aby posadzic kilka brzozek, tylko ja tego nie widze. Za tarasem mam spad (skalniak) plus row ktory jest granica naszej dzialki, z boku deren. Jak myslicie brzozki pasowalby tam? Ile i w ktorym miejscu je posadzic zeby to jakos wygladalo.