Inne drzewko o karłowej koronie, ale mające taką wysokość pnia jak trzeba Skoro nie ma miłorzębu, idź do szkółki i sprawdź co mają i czy pasuje.
Może śliwa dziecięca szczepiona na pniu? Ambrowiec Gumball, wiśnia 'Kanzan' ale ta będzie miała za szeroką koronę. Jedyne wyjście pojeździć po szkółkach i znaleźć odpowiedni egzemplarz.
Poza tym rabata jest kiepska, pomijając Zebrinusy i hortensje, to nawet z miłorzębem będzie nie za bardzo. Za mało roślin, a być może Zebrinus zbyt mało atrakcyjny. Mnie się nie podoba taka rabata.
Danusiu dziękuję za uwagi i cenną krytykę, ta rabata spędza mi sen z oczu, kombinuje co dodać, mam tysiąc pomysłów - zebrinusa już nie ma - Toszka niezbyt pochlebnie o nim się wypowiadała, zmienił miejsce bytu, dokupiłam kilka gracillimus,
jeżeli chodzi o drzewo mam kilka:
- katalpa (wybór męża)
- klon jesionolistny
- wiąz geisha
- brzoza kulista magical
w nogi chyba dam funkie golden tiara i podsadzę to runianką, choć pomysł z carex amazon mist też chodzi mi po głowie, ech...
Masz dobry pomysł, coś w nogi, bo rabacie koloru czyli ożywienia brakuje, jest teraz mdła. Zebrinus za mało się różni i jest pstry w dodatku. Może Morning Light?
A, doczytałam, że Gracillimus, może być.
Katalpa wydaje się chyba najbardziej "mięsistym" okazem, chociaż ja za katalpami nie przepadam (późno puszcza liście co mnie denerwuje), ale musi być kulista, wtedy ta zwarta korona da fajny efekt.
Jeszcze brzoza - fajna jest, tylko czy da się ją kupić?
A może gdyby udało się kupić śliwę dziecięcą, ale szczepioną na odpowiedniej wysokości? Przy hoprtensjach daje dobry kontrast, tu brakuje bordo.
Danusiu dziękuję za rady, już po nocach śnią mi się posty
Obdzwoniłam szkółki śliwy dziecięcej brak, w internecie też szczepionych nie mogę znaleźć - jest albo katalpa albo brzoza kulista - czy wtedy w nogi też carex (może frosted curls/amazon mist/choclated bronze) i do tego żurawki (w szkółce widziałam piękne melting fire)
jeszcze raz dziękuję za rady, nie słodząc - wszystkim wychwalam stworzone przez Ciebie forum, okazywaną tu chęć pomocy, naprawdę jesteś niesamowitą kobietą - w dzisiejszych czasach ludzie wolą swoją wiedzę chować głęboko do kieszeni niż tak bezinteresownie się nią dzielić, dzięki Tobie i Wam wszystkim mój ogród nabierze formy, dziękuję