Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat » Edycja postu

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Toszka 21:19, 23 sie 2016

to trzeba tuje przystrzyc w równą ścianę i od razu zrobi się klarownie i szerzej
Gardenarium 21:28, 23 sie 2016

A, to rozumiem. To w takim razie stosuj niskie rośliny zimopzielone, a tam gdzie się da jakieś na pniu formy i fontannowe trawy. Żurawki, turzyce, trzmieliny Fortunego. Kancik docięty musi być. Ożywi się jak tak zrobisz.

Instagram Ogrodowiska
niki50 21:28, 23 sie 2016

Witam, przepraszam jeśli powielam pytanie, ale w jakiej odległości od młodej jodły koreańskiej (wys. ok 1,3m) mogę robić kolejne nasadzenia, żeby nie było za gęsto jak jodła podrośnie?
EwciaK 07:21, 24 sie 2016

Gardenarium napisał(a)
A, to rozumiem. To w takim razie stosuj niskie rośliny zimozielone, a tam gdzie się da jakieś na pniu formy i fontannowe trawy. Żurawki, turzyce, trzmieliny Fortunego. Kancik docięty musi być. Ożywi się jak tak zrobisz.

Dziękuję bardzo Danusiu. Niełatwo mi zagospodarować tę część, ale będę próbować.
Gardenarium 08:25, 24 sie 2016

niki50 napisał(a)
Witam, przepraszam jeśli powielam pytanie, ale w jakiej odległości od młodej jodły koreańskiej (wys. ok 1,3m) mogę robić kolejne nasadzenia, żeby nie było za gęsto jak jodła podrośnie?

Dwa metry.

Instagram Ogrodowiska
iwona1980 08:35, 24 sie 2016

Dzień dobry
Bardzo proszę o pomoc, mam mała rabatke-kącik, obok wejścia do domu, jest to rabata od zachodu. W kącie mam posadzona róże pnącą Jasmina. Chciałabym tam posadzić trawki, które już mam :Turzyca Ice Dance, Ptasie łapki, Imperata Red baron, Kostrzewa sina, Turzyca palmowa, Hakone Naomi
Mam tam posadzonego Miskanta Zerbinus. Nie wiem czy nie będzie przeszkadzał róży, bo akurat roza ładnie tam rośnie.
Bardzo proszę o pomoc, w jaki sposób posadzić trawki, żeby rabatka ładnie wygladala, może coś dosadzić na pniu?
Pozdrawiam Iwona

Gardenarium 08:51, 24 sie 2016

Róża powinna mieć inną kratkę, pionowo powieszoną na ścianie. Ta wygląda nieporządnie, różę nawoź dobrze obornikiem i próchnicą, żeby obficie kwitła i tworzyła ładą kępę.

Rabatka jest za mała na to wszystko, co chcesz umieścić.

Donicę na nóżce wywal stamtąd. Skrzynki z parapetu także.

Podaj plan rzut z góry, podpowiem jak powiększyć rabatę i jak rozmieścić rośliny. Ściany domu nanieś i to wejście.

Instagram Ogrodowiska
niki50 10:28, 24 sie 2016

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź.

Jeszcze jedno pytanie, chce zrobić szpaler z hortensji bukietowej Pinky Winky i chciałabym podsadzic je bylinami, myslalam o szalwi omszonej, żeby utrzymać tonacje kremowo-rozowo-fioletowa, do tego chcialam jeżówke, ale nie wiem która odmianę?
Czy to będzie miało sens czy zrobi się 'misz-masz'?
iwona1980 10:35, 24 sie 2016

Gardenarium napisał(a)
Róża powinna mieć inną kratkę, pionowo powieszoną na ścianie. Ta wygląda nieporządnie, różę nawoź dobrze obornikiem i próchnicą, żeby obficie kwitła i tworzyła ładą kępę.

Rabatka jest za mała na to wszystko, co chcesz umieścić.

Donicę na nóżce wywal stamtąd. Skrzynki z parapetu także.

Podaj plan rzut z góry, podpowiem jak powiększyć rabatę i jak rozmieścić rośliny. Ściany domu nanieś i to wejście.

Kratka jest narazie prowizoryczna.Będzie zmieniona.Chyba, że róże przesadze w innej miejsce, bo ona nie jest całkiem w kącie, tam akurat by miała za wilgotno, sama nie wiem co z nią zrobić.
Co do roślin,to nie napisałam , że wszystkie rośliny chcę posadzić, tylko że takie akurat mam.
Rabata w kącie,ściana z lewej i prawej po 2,30m, z lewej zaraz za rabata,jest okno do piwnicy.
Będę wdzięczna za pomoc.
A_gawa 18:49, 24 sie 2016

Skarpa ma 12,5 m długości (do ostatniej doniczki z Red Baronem). Za nią jest jeszcze 6 m w miarę płaskiego terenu. Szerokość pokazują żółte linie. Wystawa południowa.

Chciałabym posadzić na niej wrzosy, trawy i kosodrzewinę. Najprostsze co mi przychodzi do głowy to pasy po 50 lub 40 cm szerokości (fiolet, róż, biel), które będą się przenikać. Jest to teren od frontu i obawiam się, że będzie łyso i nieciekawie.

Postawione na trawniku czarne doniczki robią za brzozy 'Doorenbos', w okolicach brzóz będą: 'Morning Light' i 'Hamelin'.

W jaki sposób obsadzić, żeby nasadzenie się komponowało i dało przyjemny efekt? Help, plissss...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies