Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat » Edycja postu

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

EwciaK 08:47, 31 sie 2016

Gardenarium napisał(a)

Dobry pomysł ożywić tą ciemną zieleń. Żurawki wybieraj energetyczne, świecące tak bym powiedziała. W sklepie szukaj niezbyt ciemnych, na pewno nie bardzo bordowe. Berry Smoothie lub żółte (Electra).

Dziękuję. W ogrodniczym widziałam Georgia Peach czy one też dadzą radę w słonecznym miejscu? Muszę jeszcze pokombinować z ustawieniem kulek, bo jakoś mi nie pasują one. Czy morning light mam zostawić w nogach klona czy może dać między kulki? Ten duży lilak mi tu wszystko psuje, ale wyrzucić go nie mogę.
EwciaK 08:48, 31 sie 2016

Aga napisał(a)

Witam chyba zurawki lepiej ożywią

Dziękuję, zaraz ruszam na zakupy.
EwciaK 09:37, 31 sie 2016

A może dokupić jeszcze jedną kulkę tylko mniejszą i ja razem posadzić?
to_ja_S 09:48, 31 sie 2016

Gardenarium napisał(a)

Powiem "nie" na taki układ Kojarzy się z karuzelą.

Nic poza wysokość płotu? Ależ nie, tutaj aż się prosi "coś" poza wysokość płotu, bo rabata jest spora i wszystko takie niskie będzie niestety nieproporcjonalne.
Zrób zdjęcie w szerszym ujęciu a nie tylko do płotu, bo ważne jest to, co widzisz za płotem a nie tylko płot. Płotu w ogóle nie powinno być widać, bo przytłacza ogród i nie pozwala cieszyć się roślinnością. gapię się na ten płot.

1. żywopłot z cisa, tusi ciętej Smaragd innego gatunku, ale cięty łądnie w formę prostopadłościanu

2. buk 'Rohan Obelisk' lub inne drzewo może być kolumnowe, Jego kolor wyznaczy to co ma być pod spodem pod nim. Jeśli będzie zielone to krzewy mogą być bordowe, jeśli drzewo bordowe - to pod nim hortensje o białych kwiatach i przebarwiające się na burgund jesienią.

3. miskant 'Variegatus'

5. Carex o białych listkach lub co innego obwódkowego, mogą być nawet białe Begonia semperflorens

6. Hortensje lub inne krzewy liściaste

Dzięki wielkie Danusia za podpowiedź, bardzo mi się podoba. Co oznaczyłaś jako 4? żurawkę?
założyłam, że nic poza wysokość płotu, bo z kuchni mam dobry "view" kto podjeżdża.
tutaj inne ujęcie

tutaj naniosłam Twoje propozycje (tylko kolorystyczne, bo nie było m.in żurawki w programie) i wiosenne tulipany:

i z drugiej strony:

widać również drugi kawałek (większy) nie zagospodarowany. Niestety tutaj pomysł jedynie taki, że może być coś wysokiego przy płocie. Obecny jaśmin może zmienić miejsce.
z roślin, które mam to zostaje hortensja na pniu, hortensja drzewiasta, lawenda, może tutaj katalpa. Powierzchnia spora.

Aga 10:06, 31 sie 2016

Witam chciałabym zmienic nasadzenia pod brzozą może jakieś propozycje?

UMA 12:35, 31 sie 2016

Czy mogę liczyć na pomoc i odpowiedź?
EwciaK 15:11, 31 sie 2016

Ja poproszę jeszcze o radę doświadczonych forumowiczów. Wymyśliłam sobie taką łezke przy kulkach, w srodku chciałabym wysypac zwirek i teraz moje pytanie czy wsadzic cos jeszcze między łezką a trawnikiem czy tylko wysypać korą? Podpowiedzcie proszę. Starajcie się nie patrzec na kancik, bo jest do poprawki.
EwciaK 15:34, 31 sie 2016

Pokażę jeszcze całą rabate z obu stron, dodam tylko, ze jest ona nieskończona. Prace nad nia ciągle trwają. I proszę nie zwracajcie uwagi na kancik, bo jest do poprawki.
Z jednej strony

I z drugiej strony
Gardenarium 07:38, 01 wrz 2016

to_ja_S napisał(a)

tutaj naniosłam Twoje propozycje (tylko kolorystyczne, bo nie było m.in żurawki w programie) i wiosenne tulipany:

Wiosenne tulipany to nie tak. Nie po obwódce, bo tak nie jest dobrze. Porozrzucaj je bliżej środka.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 07:45, 01 wrz 2016

Aga napisał(a)
Witam chciałabym zmienic nasadzenia pod brzozą może jakieś propozycje?

Zrób lasaek brzozowy, teraz jedno drzewo nie da żadnego efektu bo bzroza gwiazdą nie jest. Kilka brzóz to już co innego.

Zrób tak jak w ogrodzie z lustrem, teraz masz tam wielki bałaganik
Nie jedna hortensja tylko co najmniej trzy, lawenda nijak nie pasuje, bo w środku jest za niska. Jedna rozplenica, a dlaczego tylko jedna?
Jedna jeżówka, tylko jedna? powinno być 15.

Zrób listę 3-5 gatunków roślin, kup po kilka egz. i ładnie je pogrupuj. Alke na tym zdjęciu to się za bardzo nie da bo nie wiadomo jaki inny bałaganik jest obok. Zrób więc plan tej rabaty w odniesieniu co jest obok, bo inaczej wyjdzie od sasa do lasa.

Obelisk niepotrzebnie psuje widok, po co on tam jest?

Tak lasek wygląda w najlepszym momencie

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies