Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat » Edycja postu

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Aggaa 22:31, 05 paź 2016

....no to idę...
23:17, 05 paź 2016
Ponawiam pytanie na str 560 i następnej

Nie wiem czy w czerwone rodki marie forty (3szt) można jakieś drzewko? Brakuje mi tam czegoś wyższego. Może klon żółty, albo sosna (mam himalajską i jakąś niby czarną ma już ze 130cm wysoka, fajny kształt troche pogięta) choć myśle że lepszy klon - kolorystycznie. Może się myle.

Podpowiedzcie
kami 12:35, 06 paź 2016

Z czym zestawić długą na 8m rabatę babcinych peonii ciemno różowych żeby przez cały rok/sezon rabata cieszyła oczy?
Wiosną tulipany, maj- peonie, lato białe złocienie, jesienią różowe zawilce na tle żywopłotu z tuji aureospicata. Może tak być?

Danusia w książce pisze, że tak mocny kolor piwonii może mieć tylko zieleń jako tło.
Gardenarium 12:40, 06 paź 2016

Z tyłu cisy kolumnowe (Fastigiata lub Wojtek), trochę z przodu i pomiędzy - hortensje bukietowe, przed nimi zawilce japońskie ciemnoróżowe lub białe.

Miskanty. Przed peoniami rozchodniki okazałe fajny jakiś ciemny kolor i niskie rozplenice albo turzyce 'Ice Dance' - będą zimozielone. W turzyce wsadź tulipany i krokusy. Pomiędzy turzyce mogą być ciemierniki, będzie od wiosny kwitło.

Instagram Ogrodowiska
kami 13:11, 06 paź 2016

Dziękuję
Wioletta 15:57, 06 paź 2016

Witam
Nie wiem czy w dobrym wątku piszę bo chciałam się doradzić nie tyle o obsadzenie rabaty (chociaż taka podpowiedz też byłaby przydatna)głównie proszę o radę w jakim kształcie i gdzie ją umieścić.
Chciałam się doradzić co mam dodać na przodzie ogrodu, aby przełamać ten nudny duży teren trawnika, który jest przed domem.Dom mam usytuowany daleko od furtki i za każdym razem jak patrzę brakuję mi jakiejś rabaty na środku, czy drzewa co by przełamało ten odkryty obszar. Poza tym do domu prowadzi długa ścieżka, która bez jakiejś rabaty z lewej strony wygląda jak długi pas startowy.Trawnik ma zainstalowane nawadnianie tego raczej nie zmienię, więc nie wszystkie rośliny mogą być polewane. Podobają mi się kamienie- ciurkadełka i coś takiego chciałabym wykorzystać.
Gardenarium 09:35, 07 paź 2016

Po zdjęciach to kształtu rabaty nie da się narysować, powinien być rzut ogrodu (rysunek z góry jak wygląda teren). Na zdjęciu to jedynie drzewa można umieścić gdzie by pasowały.

Instagram Ogrodowiska
Wioletta 10:39, 07 paź 2016

Witam Pani Danusiu
Może z takich zdjęć da się coś podpowiedzieć. Na tym rzucie z mapki jest inaczej ścieżka do domu, w rzeczywistości jest na wprost.
Myślałam też o jakiś drzewach z przodu,aby trochę przełamały ten teren trawnika. Za każdą radę będę wdzięczna.
Pozdrawiam

kami 11:13, 07 paź 2016

Czy żywotnik aurea nana nadaje się do posadzenia z głównym soliterem spiralą świerka białego conica posadzonym w okręgu? Czy zamiast aurea nana posadzić stożki świerku białego conica lub daisy, czy 3 różnej wielkości kule bukszpanowe dla przełamania wysokści?
Okręg wypełniałaby żurawka.
Jamroczek 12:43, 08 paź 2016

Witam poratujcie bo zwariuje...mam na rabacie miejsce miedzy dwoma cuprysami kolumnowymi ok. 2.5 metra wolnego. Chcialabym tam wsadzic drzewko małe do 5m o żółtych lub jasnozielonych liściach. Nie mam pomysly jakie...klony za duże, surmia wymarza, palmowe tez. Teraz mam leszczyne aurea na pniu ale nie gra. Brzozy o żółtych liściach za duże. Klon golden globe chyba też.Juz nie mam pomysłu. Poradzcie prosze ☺
Pozdrawiam Asia
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies