Kolagn berberys nie jest ciekawy na przedogródek, w mojej ocenie nie nadaje się, to miejsce reprezentacyjne i wymaga czegoś ładnego, solitera na przykład, możesz posadzić drzewo jedno, jak nie chcesz np.więcej kulek na pniu. Ważne żeby to było drzewo i miejsce ładne przez cały rok, to zapewni zimozielone drzewo, mi sie tak podoba, jak przed domem rośnie eleganckie drzewo. Może to być np, jak lubisz formy zwisające, cyprysik nutkajski pendula- ale Jubile, jest wąski, cudny jest cyprysik lawsona Golden Wonder ( nie Iwonne- ten wymarza) lub świerk serbski szczepiony pendula. I to drzewo obsadzić jak chcesz wrzosami i czymś jeszcze ( 4 rodzaje aż zanadto)Jestem aktualnie w NL tu każdy przedogródek jest inny i piękny, widziałam dzisiaj w Hadze pieknie przystrzyżone ostrokrzewy, ale u nas lubią przemazzać.Zajrzyj do wątku
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2671-dzialka-prawie-w-borach-tucholskich? Zbyszek przycina i koryguje na swój gust różne drzewa z dobrym skutkiem a Ty miejsca tam nie masz za dużo, ale z taką małą rabata można się bawić. Poza tym wiesz, pewnie jeszcze nie raz będziesz zmieniać, przesadzać itp itd, ważne by coś fajnego znaczącego było na stałe. Jak to strona świata? to ważne, by wiedzieć jakie rośliny sadzić, słoneczna, pólcienista, ile słońca w jakiej porze, możesz posadzić coś co nie będzie rosło. np, pozdrawiam