Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :) » Edycja postu

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Debra 21:58, 30 lip 2013

Luki napisał(a)

W rodzinie mam opinie odmieńca i wszyscy się zastanawiają czy gdzieś mnie nie podmieniono
Ja też czasem narzekam, a w szczególności na fuszerki w budownictwie i na moją siostre, ale to tak pozytywnie, aby ją podbudować

Liliowce mogą rozrastać się w momencie gdy z liści wyrasta pęd kwiatowy. Zaczynają wtedy rosnąc nowe listki po jednej i po drugiej stronie pędu, ale nie zawsze się tak dzieje. Od korzenia rozrastają sie najczęściej wiosną i zależy to też czy jest to odmiana zimozielona czy nie. Zdarza się, że nowe kłącze wyrośnie w trakcie sezonu, ale tu nie znamy dnia, ani godziny .
Mam jednego liliowca, który po 4 latach ma 2 kłącza, a drugi sadzony w tym samym czasie ma ich co najmniej 10 wszystko zależy od odmiany.

Fajny z Ciebie odmieniec Oby więcej takich

Dzięki za odpowiedź w sprawie liliowców. Jak widzę odpowiedź nie jest prosta i tak naprawdę jak będzie to się przekonam jak poczekam.
Przyznam, że nie wiedziałam, że są liliowce zimozielone i nie. W opisach odmian, ktore kupowałam nie było takiej informacji. No ciekawe rzeczy tu piszesz.
wojtus16z 22:07, 30 lip 2013

Witaj !!! Bardzo ciekawy ogród i piekne lilie równiez moje ulubione. Fajny z Ciebie człowiek trzymaj tak dalej.
Luki 22:12, 30 lip 2013

Dokładnie to są liliowce Dormat(niezimozielone) Semi-Evergreen(półziomozielony) i Evergreen(zimozielony)
i te ostatnie najbardziej są wrażliwe na mrozy. Zazwyczaj są to nowe odmiany sprowadzane ze stanów.
Na temat liliowców bardzo dużo czytałem, strasznie to ciekawe

Padam na twarz. Znajoma siostry poprosiła o przyciecie kilku krzewów.
Ja z wielkim zapałem się zgodziłem, ale nie spodziewałem się ich aż tylu.
22 trzmielinowe kulki przy ziemi, 6 wielkich jałowców, 4 półtora metrowe stożki tuji i na deser 3 kulki na pniu. Jeszcze coś zostało, ale musiałem już jechać do domu
Wkopałem się na całej lini. Na końcu to z jedej kulki wyszło mi krzywe jajo, ale właścicielka tego nawet nie zauważa.
Luki 22:14, 30 lip 2013

wojtus16z napisał(a)
Witaj !!! Bardzo ciekawy ogród i piekne lilie równiez moje ulubione. Fajny z Ciebie człowiek trzymaj tak dalej.

Witaj Wojtku.
Bardzo Ci dziękuje za odwiedziny i miłe słowa, zapraszam ponownie i może też zdecydujesz się na swój wątek.
agatanowa 00:47, 31 lip 2013

Eee, mocno mnie zawiodłeś Łukasz. Spowodowałeś, że nie czuję się żadną indywidualnością To ja miałam być jedynym odmieńcem w bliższej i dalszej okolicy, dziwakiem. Jak widać, jestem jedynie uzurpatorem
ps. rób swoje wnętrze i zewnętrze, jak Tobie odpowiada. Btw, ja też uważam, że to zimne wnętrza Ale na czasie, modne, no i mają coś w sobie z czystej formy. Turpistycznego piękna. Tyle że mają w sobie sprzeczność, gdyż zakłóca je samo życie w swej żywiołowości i bogactwie, wybuchowości różnorodnością
monteverde 01:36, 31 lip 2013

Łukaszu nie jesteś sam w swoich pasjach masz nas takich samych wariatów pozytywnie zakręconych ciekawią Ciebie rozchodniki masz tu odmiany zobacz jakie ładne http://www.vitroflora.pl/pl/oferta/byliny/sedum__rozchodnik
Luki 07:55, 31 lip 2013

agatanowa napisał(a)
Eee, mocno mnie zawiodłeś Łukasz. Spowodowałeś, że nie czuję się żadną indywidualnością To ja miałam być jedynym odmieńcem w bliższej i dalszej okolicy, dziwakiem. Jak widać, jestem jedynie uzurpatorem
ps. rób swoje wnętrze i zewnętrze, jak Tobie odpowiada. Btw, ja też uważam, że to zimne wnętrza Ale na czasie, modne, no i mają coś w sobie z czystej formy. Turpistycznego piękna. Tyle że mają w sobie sprzeczność, gdyż zakłóca je samo życie w swej żywiołowości i bogactwie, wybuchowości różnorodnością

Wygląda na to, że jest nas więcej W sumie to można się cieszyć.
Wśród wszędobylskiego kiczu i tandety, różowych i zielono niebieskich domów z basztami, wyrośniętymi zdobieniami. Potrzebuje miejsca spokojnego , stonowanego gdzie można się odprężyć i uspokoić.
Chciałem być architektem, ale nie obdarowało mnie talentem plastycznym,a tego co w głowie widzę nie potrafie przelać na papier. Amen
Luki 07:58, 31 lip 2013

monteverde napisał(a)
Łukaszu nie jesteś sam w swoich pasjach masz nas takich samych wariatów pozytywnie zakręconych ciekawią Ciebie rozchodniki masz tu odmiany zobacz jakie ładne http://www.vitroflora.pl/pl/oferta/byliny/sedum__rozchodnik

Ania znowu rządzi na forum w nocy
Oczywiście Vitroflore znam, ale nie lubie tam zaglądać bo nie można kupować sadzonek w detalu
Później się tylko stresuje i szukam roślin, które jednak nie zawsze są dostępne.
marta_losinska 10:29, 31 lip 2013

Witaj Łukaszu. Wędruję po Twoim ogrodzie i jestem zachwycona. Z ogromną przyjemnością będę tutaj zaglądać. Pozdrawiam
figa 11:25, 31 lip 2013

Piękne kompozycje, zestawienia kolorów... na pewno masz talent plastyczny pozdrowienia i gratulacje