Czas najwyższy poprosić o pomoc przy rabacie bylinowej planowanej na ten rok.
Będzie bardzo duża jak na wielkość ogrodu, w mojej ulubionej kolorystyce, fioletowo różowej
Wrzucam plan orientacyjny(wersja chyba 30

) i proszę nie sugerować się kolorami bo dobierane są tak aby odróżnić poszczególne pola od siebie.
Co planuje posadzić na rabacie:
A, F, G, H I, J, K: najniższe piętro złożone z przetaczników, szałwi, żurawek, bodziszków, turzyc, kocimiętki, lawendy, rdestu i jeszcze czegoś co kwitnie i zachowuje ładny wygląd dość długo.
B: rozplenice, piwonie, róże, rozchodniki
C:lilie, pysznogłówki, floksy, jeżówki, ostróżki, w tą częśc napewno jeszcze coś wetknę.
D: tutaj chciałem posadzić hosty, jarzmianki i tawułki, ale nie wiem czy to dobry pomysł.
E: różanka (tak myślę, że ten wybór pozostawię bez większego komentarza, niektórzy zapewne będą wiedzieli dlaczego

) róże chciałbym posadzić z trawami i czymś jeszcze, ale nie wiem czym.
Cieszyłbym się bardzo gdyby ktoś miał jakieś uwagi do doboru roślin i ewentualnie rozmieszczenia.
Kilka przykładów na czym chce się wzorować :
1,
2,
3,
4,
5,
6,
7
No i najważniejszy problem całej rabaty to
drzewaaaa
Na planie są małe czerwone kropki gdzie chciałem posadzić brzozy zasłaniające... każdy chyba zgadnie co

Kierunek wskazuje strzałka na planie powyżej.
Jednak brzozy na moją ziemie i planowane nasadzenia się nie nadają.
Tutaj pojawia się ogromna prośba o pomysły jakie drzewa/drzewo można by posadzić w tym miejscu (buki, platany i ambrowce nie wchodzą w grę)
Czekam na mnóstwo propozycji