Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :) » Edycja postu

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Luki 21:37, 23 sty 2015

Ewo kupiłaś bardzo ładne odmiany i każda da sobie rade na słońcu. Lime Marmalade w mocne upały może się coś przypalić, ale się tym nie zrażaj. Milan w szczególności pięknie kwitnie, Cherry Cola jej nie ustępuje, jednak nie ma takiego kontrastu między kwiatem, a liśćmi
Luki 18:57, 25 sty 2015

W ogrodzie zima na całego, 20cm śniegu i mnóstwo odśnieżania co to się porobiło, żeby tyle śniegu w styczniu nasypało
Zdjęć zimy nie robię bo nie lubię, ale w zamian zarzucę coś innego... żurawki.
Kilka z moich ulubionych:

Gergia Plum, kompaktowa, znakomity żywy fioletowy kolor, na słońcu się nie przypala.

żuraweczka Buttered Rum bardzo zwarta i gęsta, z ostrych promieni słońca nic sobie nie robi, znakomicie przyrasta i nie tworzy w ogóle zdrewniałych pędów.

żuraweczka Fire Frost, jak na takiego żółtka nie przypala się na stanowisko ze słońcem przez 6 godzin, również zwarta i ładnie przyrasta

Apricot rośnie na stanowisku słonecznym dzięki czemu starsze liście robią się jaso pomarańczową tworząc znakomity kontrast dla nowych liści.
Luki 19:11, 25 sty 2015

Mango, idealny zamienik odmiany Marmalade o delikatniejszych i mniej intensywnych barwach, szybko przyrasta.

Żuraweczka Gunsmoke idealna na każde stanowisko, szybko się rozrasta, nie tworzy zdrewniałych pędów, pierwsze liście na początku sezonu mają piękny stalowy kolor.

Gaugin, co tu dużo pisać, piękna pod każdym względem, rysunek na liściach utrzymuje się do lipca, później jest delikatniejszy, rośnie na stanowisku słonecznym.

Rio, duże liście i niskie kwiatostany z białymi kwiatkami, intensywna czerwień na początku sezonu, później bardzie stonowana. Na słońcu starsze liście mocno blakną, ale cała jakoś specjalnie się nie przypala.

Nallar 19:24, 25 sty 2015

Informacje o żurawkach wiedziałeś kiedy wstawić, grzebałam w Twoim wątku trzy dni aby znaleźć jakie żurawki wytrzymają na słońcu, a tu proszę....
Złamana łopata do śniegu to może znak że sezon zimowy powinien się już skończyć
Ewik 19:27, 25 sty 2015

Jak zawsze same ślicznoty żurawkowe , Plum przecudna
szemusia 20:11, 25 sty 2015

Witaj Łukasz, podglądam Cię od dłuższego czasu, a dziś witam się wreszcie oficjalnie.
Podziwiam Twoją niesamowitą wiedzę o żurawkach i muszę przyznać, że często z niej korzystam. A że ja lubię "dorobić" się roślinek własnymi rencami, to Twoje doświadczenia są dla mnie bezcenne
W zeszłym zoku z 3 sztuk lime marmalede stworzyłam 9. Jesienią już rosły na rabatce .
Oczywiście jestem też pod ogromnym wrażeniem Twojej umiejętności projektowania. Będę więc zaglądać nadal
pozdrawiam
Luki 16:52, 26 sty 2015

Ewo to cieszę się, że się przyda ta informacja.
Problem z łopatą jest taki, że jeszcze dwie mi zostały ale ja jestem za tym, aby zima potrzymała co przynajmniej do połowy lutego bo mimo, że tęsknie za wiosną to anomalia pogodowe niczego dobrego nie przynoszą

Ewik bardzo lubię tą żurawke, może nie przyrasta mocno, ale kolor ma boski

Beato bardzo mi miło i witam oficjalnie w moim wątku, tak swoją drogą ciekawe ile osób mnie podgląda po cichu w sumie to chyba niewiedza działa na korzyść.
Nie powiem, że skrzydełka rosną po przeczytaniu tylu miłych słów dlatego jeszcze raz dziękuje
Iwk4 18:01, 26 sty 2015

Fajny wykład o żurawkach. Specjalista i specjalna lekcja.
Ja chcę już wiosny. I słoneczka chociaż. I nie chcę już śniegu.
Macham
Luki 21:56, 26 sty 2015

Czas najwyższy poprosić o pomoc przy rabacie bylinowej planowanej na ten rok.
Będzie bardzo duża jak na wielkość ogrodu, w mojej ulubionej kolorystyce, fioletowo różowej

Wrzucam plan orientacyjny(wersja chyba 30) i proszę nie sugerować się kolorami bo dobierane są tak aby odróżnić poszczególne pola od siebie.

Co planuje posadzić na rabacie:
A, F, G, H I, J, K: najniższe piętro złożone z przetaczników, szałwi, żurawek, bodziszków, turzyc, kocimiętki, lawendy, rdestu i jeszcze czegoś co kwitnie i zachowuje ładny wygląd dość długo.
B: rozplenice, piwonie, róże, rozchodniki
C:lilie, pysznogłówki, floksy, jeżówki, ostróżki, w tą częśc napewno jeszcze coś wetknę.
D: tutaj chciałem posadzić hosty, jarzmianki i tawułki, ale nie wiem czy to dobry pomysł.
E: różanka (tak myślę, że ten wybór pozostawię bez większego komentarza, niektórzy zapewne będą wiedzieli dlaczego ) róże chciałbym posadzić z trawami i czymś jeszcze, ale nie wiem czym.

Cieszyłbym się bardzo gdyby ktoś miał jakieś uwagi do doboru roślin i ewentualnie rozmieszczenia.
Kilka przykładów na czym chce się wzorować :1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

No i najważniejszy problem całej rabaty to drzewaaaa
Na planie są małe czerwone kropki gdzie chciałem posadzić brzozy zasłaniające... każdy chyba zgadnie co Kierunek wskazuje strzałka na planie powyżej.

Jednak brzozy na moją ziemie i planowane nasadzenia się nie nadają.
Tutaj pojawia się ogromna prośba o pomysły jakie drzewa/drzewo można by posadzić w tym miejscu (buki, platany i ambrowce nie wchodzą w grę)

Czekam na mnóstwo propozycji
bdan 07:02, 27 sty 2015

Łukasz będę podglądać, bo na pewno cudna rabata powstanie i z chęcią coś pozgapiam.

U mnie w pracy młyn, po pracy tez praca domowa, tak więc na ogrodowisko czasu już brakuje, a ulubione wątki śledzę, choc nie mam czasu pisać
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies