Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :) » Edycja postu

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

popcorn 20:04, 20 maj 2015

40 sztuk wypadlo? chyba bym sie pociela... z gory dzieki za zakupy pozdrawiam i do zobaczenia w sobote!!
Luki 20:45, 20 maj 2015

Karolino mam nadzieję, że będziesz zadowolona bo Zawilec o tej porze szału nie robi niestety
Przy praiwe 300 w całym ogrodzie to wcale nie tak dużo dokładnie to wywaliłem 20 żurawek, reszta tak marnie wyglądała, że zamieniłem na ładniejsze bo cały sezn by szpeciły, a ja tego bym nie zniósł. O dziwo żadnego wkładu nie miały, w dwóch na jednej rabacie znalazłem komarnice, ale nie były wgryzione w korzenie bo wszystko było w całości

Ma świeże fotki z dzisiaj, ale kolacje najpierw trzeba zrobić bo późno się robi na jedzenie
Zielona 21:37, 20 maj 2015

Jeszcze jesz? Burczy mi w brzuchu, ale jakoś forum wciąga... Piszesz, że automatyczne nawadnianie zużywa znacznie więcej wody. Mam je tylko na frotowej rabacie, a za domem podlewam z węża i cały czas zastanawiam się, jaka jest realna różnica w ilości rozlanej wody. Jak u Ciebie to wygląda?
Luki 22:09, 20 maj 2015

Marto Już wgrywam, miałem wenę kulinarną to też musiałem po tym posprzątać
Co do nawadniania szczegółowych pomiarów jeszcze nie robiłem, ale mam taki zamiar.
Wiem tylko, że przy podlewaniu ręcznym wszystkie rabaty w godzinę lub troszkę dłużej miałem podlane i nic nigdy nie uschło, teraz żeby podlać rabaty linią kroplującą dwie sekcje w sumie są włączone prawie 3 godziny. Kropelkowe nawadnianie oczywiście działa na plus jeżeli chodzi o głębokość podlania, ale na moich gęsto obsadzonych rabatach, aby nie zużywać tyle wody musiałbym mieć dużo więcej linii kroplującej niż się zaleca, a gdy jest włączona krótko to woda nie dociera do wszystkich roślin. Sytuacja zapewne inaczej wygląda jak ktoś sadzi przepisowo
Przy nawadnianiu trawnika nie ma dyskusji automatyka jest bardziej wydajna i dokładniejsza.
W sumie to nie mam za bardzo czym się mądrzyć bo muszę to wszystko dokładnie wytestować w praktyce i przez dłuższy okres bo na razie niewiele moje nawadnianie chodziło.
Tak liczyłem mam 200 metrów linii kroplującej, czyli ponad 600 emiterów, z każdego w godzinę powinno się wylewać ok 2 litry wody, czyli prawie 2 metry sześcienne wody na jedno podlewanie.
Strasznie bełkocze... nie mogę zebrać myśli w całośc, więc na tym zakończę moje rozmyślania

Zdjęcia

W końcu zakwitnie tak jak powinien

Uwielbiam ten moment po później robi się biały

Te liście czosnków na żywo tak nie straszą, ale muszę je w końcu wyciąć, swoją drogą czosnki miały być niższe

Luki 22:15, 20 maj 2015

Takie to ładne, a później w formie gąsienicy będzie mi żarło liście

Ostatnie podrygi tulipanów, zadziwiły mnie długim czasem kwitnienia.

"W te i we wte"

Nie ma to jak porządna pstrokacizna

bozga 22:17, 20 maj 2015

Piękna ta pstrokacizna
Luki 22:20, 20 maj 2015

Bodziszek Midnight Reiter zakwitł, kwiat niewielki 2-3cm, ale widoczny i ma piękny kolor

Tutaj chyba najbardziej rzeczywisty kolor, chociaż znowu troszkę za jasny bo słońce prześwietla płatki

IzaK 22:23, 20 maj 2015

Łukasz taką pstrokaciznę i ja chciałabym mieć NIe wiem co mi się bardziej podoba kwiatek bodziszka czy motyl

Luki 22:25, 20 maj 2015

Jan III Sobieski zaczyna

Fantastica

Taką hostę dzisiaj przygarnąłem, a jeszcze 3 się do mnie uśmiechały, i chyba po nie wrócę, chociaż nie mam na nie miejsca... chyba jednak wywalę przywrotniki z hostowiska

I samo hostowisko, trudne dzisiaj to uchwycenia

Luki 22:32, 20 maj 2015

Uśmiechnęły się też dzisiaj do mnie piękne rutewki Lagg Pass, bardzo delikatny wypełniacz na rabaty, stworzy ładną fioletową mgiełkę, na razie stoją w doniczkach na rabacie bo w 2 miejsca mi pasują i nie mogę się zdecydować

No i obnażam się z rabatowej porażki, nie wyszła mi ta część rabaty i na chwilę obecną nie podoba mi się... poczekam najwyżej się coś zmieni przy okazji widać jak wiosną piesio załatwił mi bukszpana

Tej też nie miałem pokazywać, ale plany zostały zmienione ze względu na cięcia budżetowe, więc też czekam na rozwój sytuacji, może jeszcze będzie ładnie, ale na razie...