Olu nie wiem czy umiem, robię to najczęściej na wyczucie, ale muszę mieć konkretny plan, kolory i odmiany to już loteria, musi mi wpaść w oko, ale czasem dochodzi do ślepego zauroczenia

Byliny to trudny temat i jak dla mnie rabata bylinowa jest idealna wtedy gdy cały czas potrafi czymś zaskakiwać, moja wymaga podrasowania bo na żywo jest gorzej niż na zdjęciach
Iwonko zaraz zrobię dokładny opis mojej bylinowej według aktualnych nasadzeń, a jeżeli chodzi o plan to dość mocno się go trzymałem, kilka zmian zaszło, ale w sumie niewielkich, cały ogólny zarys rabaty pozostał

Nie powiem jeżówek troszkę am jest, a jeszcze dwie odmiany przybędą
Marta możesz być spokojna o poskrzypkę bo nie jest inwazyjna jednak wymaga systematyczności w zbieraniu, ja mam około 100 lili w całym ogrodzie lub więcej i nigdy nie miałem problemu.
Gdy się pojawi można opryskać systemicznym na owady i wtedy padnie, ale u mnie wystarcza zbieranie i unikam chemii. Ważne by nie złożyły małych pomarańczowych jaj na spodniej stronie liścia z których wylegną się robale zjadające liście tworząc przy okazji wokół siebie brązową paskudną wydzielinę, która nie powiem jak wygląda

. Wtedy trzeba to zbierać, a to już jest paskudne.
Niestety przy liliach poskrzypka jest nieunikniona, ale jak dla mnie to najprzyjemniejszy szkodnik w ogrodzie
Bozga ja będę u siebie zmieniał jedną rabatę i właśnie tam będę sadził hortensje, a na dodatek w ogrodzie siostry zawita ok 20 krzewów