Dzięki Aga, faktycznie skoro mam już ten skalniak to niech zostanie a roślinami mogę tam wiele zdziałać, żeby utworzyć większe plamy, a nie taką pstrokaciznę >
Już znalazłam tam kilka pomysłów dla siebie, jeszcze raz wielkie dzięki, a slangu ogrodnika się powoli uczę
Gosiu, myślałam o Twoim skalniaku Jeśli dążysz do nowoczesnego ogrodu musisz nadać mu regularny kształt. Zrób np. prostokątną rabatę i podziel na mniejsze kwadratowe kwatery. część wysyp kamieniami i w jednym z kwadratów (niekoniecznie centralnym) posadź jedną roślinkę, która nada rytm kolorystyczny lub kształt pozostałym (chodzi mi o kolor - np. bordo, cytrynowy, a kształt - np. bukszpan przycinany w kwadrat).
[img]http://[/img]
Witaj Evchen, dziękuję Ci , że pomyślałaś nad moim skalniakiem. Pomysł wydaje mi się ciekawy, ale może być ciężki do wdrożenia, bo cały skalniak jest długi na jakieś 25 m przedzilelony schodkami i na domiar złego skarpa ma kształt łuku, trochę ciężko z tego zrobić prostokąt, żeby docelowo podzielić na kwatery o kształcie kwadratu.ale jakoś będę chciała póJść w rytm kierunku. Zajrzałam też do FINKI (dzięki Aga),tam jest skalniak, ktory przynajmiej kształtem przypomina mój, a u niej wyglada całkiem fajnie. Plan mam taki, że najpierw biorę się za rabaty pozostałe ( zobaczę jakie mi rośliny zostaną ) a najgorsze na koniec.
?..i pierwszy skulkowany bukszpanik
Zajrzyj koniecznie do Anity - Zielone płuca czarnego Śląska - świetne nasadzenia z poszczególnych grup roślin np. zakątek z anabelkami (to hortensje) plus czosnki, lawenda - coś pięknego!! I też są różnice wysokości terenu na działce. Anita poradziła sobie z tym świetnie