Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Już nie działka - już ogród (u Topoli)

Już nie działka - już ogród (u Topoli)

Nati 12:41, 02 wrz 2013

tu jeszcze nie byłam, jest pięknie soczyście kolorowo, piękny trawnik

pozdrawiam gospodarza
Topola 11:50, 05 wrz 2013

Dzień dobry wszystkim po dłuższej nieobecności znowu jestem. Czas urlopu i remontów minął i trzeba wziąć sie do pracy. Ogród przez ten czas się rozrósł w niepanowany (jeszcze) sposób. Trochę mi tu zejdzie, żeby powrócic do stanu wyjściowego. Niesamowite jak po 3-tygodniowej przerwie nieoglądania ogrodu wszystko sie pozmieniało (urosło, zagęściło, a w innych przypadkach niestety też uschło). Ale zaczynam nadrabiać zaległości. Rzucam sie w wir pracy ziemno trawiastej i zaczynam nadrabiać stracony czas.
Topola 11:51, 05 wrz 2013

irena_milek napisał(a)
A ja chyba pierwszy raz tu i naprawdę jestem pod wrażeniem, to naprawdę ogrodowiskowy ogród i Danusi wzorce czuć, jest pięknie, pozdrawiam

Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa. Tak oczywiśccie nie da się ukryć, że to ogród inspirowany Ogrodowiskiem.
Topola 11:53, 05 wrz 2013

beta napisał(a)
przywitać się wpadłam

pięknie wyglądają czerwone róże...ja póki co postawiałm na jasne, ale kto wie, kto wie...

pozdrawiam i miłego popołudnia życze

Dziękuję za wizytę. Faktycznie dopiero w tym roku sie tak pieknie rozbujały. Nieprzerwwanie kwitną do dnia dzisiejszego i jeszcze obsypane są nowymi pąkami. Ja zastanawiam sie nad poszerzeniem "różowiska" o kolor biały.
Topola 11:54, 05 wrz 2013

Margolka napisał(a)
Ja też zagladam i tylko wiatr hula po "już-nie-działce"... Pewnie ci sie pisac nie chce, tak jak mnie
Zostawiam pozdrowienia i znikam

Faktycznie wiatr i nornice hulały. Melduje się juz na stanowisku. zwarty i gotowy.
Topola 11:57, 05 wrz 2013

Mirka napisał(a)
CiszaMoże na urlop wyjechał Jeśli tak to miłego wypoczynku życzę

dzięki za odwiedziny. faktycznie złożyło się trochę na tę ciszę: i urlop (najdłuższy w moim życiu - aż dwa tygodnie) i remonty. ale juz jestem i zaczynam . pozdrawiam
Topola 12:12, 05 wrz 2013

Annanke napisał(a)
Jak dbasz o trawę? Wygląda na prawdę świetnie, nawet kwiatki nie wzbudziły tak mojego podziwu jak ten gęsty zieloniutki kobierzec

Trawa jest bezobsługowa , oczywiście za wyjątkiem systematycznego nawożenia raz w miesiącu, koszenia raz w tygodniu, wertykulacji na wiosnę, podlewania w okresie suszy (to w tym roku zdarzyło mi się raz), oprysku na chwasty raz w roku.
Używam nawozów o obnizonej zawartości azotu, żeby trawa nie szła za bardzo w górę, tylko się krzewiła i ładnie wybarwiała. Przy nawozach typowo azotowych miałem problem ze zbyt częstym koszeniem.
Nie kupuję nawozów w marketach tylko w punktach zaopatrzenia rolnictwa. W tym roku odkryłem bardzo dobre i za rozsądne pieniądze nawozy COMPO. Ja używam właśnie COMPO novatec classic 12+8+16+3. Tylko na wiosne stosuję COMPO novatec n-max 21+5+10+3 ze zwiekszoną zawartością azotu.
Worek 25kg starcza na jedno nawożenie całej mojej trawy na około 30-40dni (około 900m2). Cena w porównaniu z nawozami typowo hobbystycznymi około 30-40% niższa. A efekt widać praktycznie od razu - po około 10dniach od zastosowania.
polinka 12:58, 05 wrz 2013

Witam kolegę ponownie i cieszę się z powrotu
Hogata 13:30, 05 wrz 2013

Nawóz do trawy zanotowała, może sie kiedyś przyda..... Jak według Ciebie trawa jest "bezobsługowa" to może ja też kiedyś dam radę się za nią wziąść bezobsługowo, za wyjątkiem....
Borbetka 20:06, 05 wrz 2013

A nie wiesz, gdzie w POZ kupić ten nawóz? Sprawdziłam, że ta w firma "koło" mnie jest.