Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kwiatowy ogródek Monteverde

Kwiatowy ogródek Monteverde

Pszczelarnia 11:46, 20 maj 2014

Bodziszki ładne nade wszystko. Ja czekam na kwitnienia zwykłego o nazwie St. Ola.
Czy pokrzywą zmyję mszycę? Ściągałam ręcznie ale to jest niewdzięczne zadanie.
agatanowa 14:01, 20 maj 2014

monteverde napisał(a)

To paskuda ja dzisiaj najpierw znowu ściągałam mszyce z róż bo się 2 raz pojawiły, ale potem wzięłam rozrobiłam karate i przed 21.00 poleciałam po wszystkich krzakach od dołu do góry i pod liśćmi od spodu, a przy okazji jakieś inne paskudy się załapią

a ja karatem nie poleciałam po kocimietce i dziś biedronka objadła się do syta kurcze, ile mszyc siedzi na niej (znaczy kocimiętce, a nie biedronce ) ! No i u podnóża irysów (zaraz przy kłączu) też mrówki ich narozkładały całe stada (czarnych), ale zauwazyłam w porę i zbziukałam karatem

ale jeszcze masa mszyc została, ja karata bardziej zastosowałam pod kątem skoczka i śluzownicy,bo niestety mam na 1/3 róż (zwłaszcza skoczka), jesli bruzdownicę też przy okazji trafi, to się nie zmartwię. No i karate też oczywiście zapodałam na oraz wydrożkę jodłóweczkę (producent twierdzi, że na nią karate też działa), oby

chyba ostrzejszej chemii nie będę na razie stosowac, bo się boje o inne pozyteczne robaczki, no i o nas większych

na mszyce raz jeszcze bziuknę biochikolem, może dziś, albo do konca tygodnia (po pierwszym stosowaniu, doprawdy miałam do deszczu święty spokoj, ale teraz znów mrówki mi na rozkłądały swoje dojne krowy to tu, to tam), trochę obieram i zauważyłąm, że nawet czarnych przestałam się brzydzić, największe siedzą na świerku
na grzyby prewencyjnie zastosuję Timorexa, ale muszę zamówić przez net

mlekiem to na mączniaka, Kasia, bziukałaś już ANiu?
Donia72 14:02, 20 maj 2014

U nas wczoraj robiliśmy oprysk na mszyce
agatanowa 14:03, 20 maj 2014

barbara_krajewska napisał(a)
...
A to dla Ciebie orlik na 600 Nawet nie wiedziałam, że takiego mam. Znalazłam go przez przypadek Fotka nie za ładna, bo przed 20-tą robiona

a to nie opuchlaki po nim łażą?
Kindzia 14:51, 20 maj 2014

Aniu, trochę spóźnione gratki...żeby Cię kochały roślinki i nic ich nie żarło.

Kasya 15:18, 20 maj 2014

agatanowa napisał(a)

a to nie opuchlaki po nim łażą?

o matko jaka ty spostrzegawcza

rzeczywiscie widac kosmite
monteverde 20:48, 20 maj 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Bodziszki ładne nade wszystko. Ja czekam na kwitnienia zwykłego o nazwie St. Ola.
Czy pokrzywą zmyję mszycę? Ściągałam ręcznie ale to jest niewdzięczne zadanie.

rozcieńczoną powinnaś dodaj trochę mydła potasowego żeby lepsza była przylepność, ja przy swojej ilości krzewów zastosowałam Karate mam Ola ale jeszcze nie kwitnie
monteverde 20:52, 20 maj 2014

agatanowa napisał(a)

a ja karatem nie poleciałam po kocimietce i dziś biedronka objadła się do syta kurcze, ile mszyc siedzi na niej (znaczy kocimiętce, a nie biedronce ) ! No i u podnóża irysów (zaraz przy kłączu) też mrówki ich narozkładały całe stada (czarnych), ale zauwazyłam w porę i zbziukałam karatem

ale jeszcze masa mszyc została, ja karata bardziej zastosowałam pod kątem skoczka i śluzownicy,bo niestety mam na 1/3 róż (zwłaszcza skoczka), jesli bruzdownicę też przy okazji trafi, to się nie zmartwię. No i karate też oczywiście zapodałam na oraz wydrożkę jodłóweczkę (producent twierdzi, że na nią karate też działa), oby

chyba ostrzejszej chemii nie będę na razie stosowac, bo się boje o inne pozyteczne robaczki, no i o nas większych

na mszyce raz jeszcze bziuknę biochikolem, może dziś, albo do konca tygodnia (po pierwszym stosowaniu, doprawdy miałam do deszczu święty spokoj, ale teraz znów mrówki mi na rozkłądały swoje dojne krowy to tu, to tam), trochę obieram i zauważyłąm, że nawet czarnych przestałam się brzydzić, największe siedzą na świerku
na grzyby prewencyjnie zastosuję Timorexa, ale muszę zamówić przez net

mlekiem to na mączniaka, Kasia, bziukałaś już ANiu?

Karate działa też na mączniaka, ja chyba tylko jak będzie potrzeba zastosuję Score na plamistość, u mnie też na syberyjskich były te czarne mszyce do pół łodyżek aż czarno, a pod spodem oczywiście mrówy popryskałam na mszyce mrówkom też dałam różowe papu i spokój
monteverde 20:53, 20 maj 2014

Donia72 napisał(a)
U nas wczoraj robiliśmy oprysk na mszyce

też wczoraj wieczorem robiłam
monteverde 20:55, 20 maj 2014

jotka napisał(a)
Ślicznego orlika Basia Ci wkleiła
I jak ładnie sfocony, bo przez te ich główki zwieszone, to jest to raczej trudne...
Ja mam dziś w planie wreszcie porządek na balkonie zrobić, a po południu działeczka
Mam nadzieje,że nic mi planów nie pomiesza

też Jolu tego Ci życzę, dużo słoneczka i dużo sił do pracy wpadnę na balkon jak zrobisz porządek