Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kwiatowy ogródek Monteverde

Kwiatowy ogródek Monteverde

monteverde 21:06, 17 lip 2014

kachat napisał(a)
Aniu, pięknie kolorowo u ciebie
Polecono mi zapytać cię o bodziszki, z którymi mam mały problem - nie mam pojęcia, które wybrać... Szukam takich, z którymi nie trzeba nic robić (podobno wiele z nich jest brzydkich po kwitnieniu i trzeba je ściąć), które będą się dobrze czuły w jasnym cieniu pod sosnami i na suchej glebie. Mam zamiar je posadzić i więcej nie tykać, niech sobie rosną w łączkę. Czy możesz polecić jakiś gatunek? Korzeniaste ponoć się nadają, ale one krótko kwitną i nie są zbyt atrakcyjne (jak dla mnie przynajmniej)

jeżeli nie chcesz ich ścinać to najlepiej posadzić niskie. które ladnie zadarniają a jest to geranium sanguineum var lancastriense-bodziszek czerwony, potem też czerwony Elke, bodziszek Versicolor, no i chyba najładniej zadarnia kantabryjski Biokovosą niziutkieaha i Max Freite wyższe po kwitnieniu ścinam, odbijają i znowu kwitną
Bodziszek popielaty Purple Pillow

Versicolor

Biokovo
monteverde 21:14, 17 lip 2014

kosolka napisał(a)
Witam sie po raz drugi Jestem z rewizytą. Twój ogród nie jest mi obcy Łaziłam tu juz nie jeden raz, ale anonimowo

tak wyczułam odwiedzając Twój watek, fajnie,że coś się podobało u mnie
monteverde 21:16, 17 lip 2014

kosolka napisał(a)
Po obu

Rzadko tam zaglądam, to gdyby coś to znajdziesz mnie tutaj zapraszam
monteverde 21:21, 17 lip 2014

Kasya napisał(a)

Nie mogę bo mi koty nie dają

Czy fuksja może zimowac w ogrodzie ?

Kasiu jest tylko jedna Fuksja która zimuje w ogrodzie nazywa się fuksja ogrodowa RICCARTONII w pierwszych latach najlepiej ją kopczykować, rośnie wiele lat w Powsinie i świetnie sobie daje radę
Donia72 21:33, 17 lip 2014

Aniu, wyczytalam u Ciebie, ze masz roze z patyka Czyli, ze roze tez mozna samemu sobie ukorzenic? tak normalnie, patyk w ukorzeniacz i do ziemi?
monteverde 21:44, 17 lip 2014

Donia72 napisał(a)
Aniu, wyczytalam u Ciebie, ze masz roze z patyka Czyli, ze roze tez mozna samemu sobie ukorzenic? tak normalnie, patyk w ukorzeniacz i do ziemi?

Ano ale ja jeszcze nakladam na nia plastykową butelkę, odkręcam pokrywkę a w jej miejsce wsuwam trochę słomy lub trawy, żeby był dostęp powietrza i zostawiam do wiosny
Ukorzeniony to Chopin czekam jeszcze na drugą, nie zawsze wszystkie się ukorzeniają ale można próbować
no i ukorzenił mi się jeszcze powojnik Cecile miałam go w rajskim i tam został, ale wczoraj jedyna z 3 sadzoneczka wydala kwiatek jak się cofniesz to przeczytasz a to dzisiejsze zdjęcierobione po deszczu
kwiatek cały w pyłku
monteverde 22:42, 17 lip 2014

Dzisiaj u mnie kwiaty po deszczu, 3 dzień nie mogę zrobić oprysku od plamistości rano upał po południu deszcz i placek
Kwiatek Princess Diana
a tu przywędrował kolega jeden

Piękna Sweet Parole o bardzo dużych kwiatach nie lubi deszczu i jak pąk się rozwija to zawsze pada ma pecha w tym roku

wysoka, dostojna Venrose

Rosa du Roy znowu zakwitła pięknie pachnie

Papageno, lilie i horti

Donia72 22:43, 17 lip 2014

Aniu, jak bede juz w domu, to sprobuje z rozami, a moze skusze sie tez z powojnikiem. Moze sie uda
monteverde 22:55, 17 lip 2014

Hortensja nn a koło niej Beauty

Nowe lilie rozkwitły, kwiat olbrzymi bardzo pachnący

i nowe liliowce

monteverde 22:58, 17 lip 2014

Donia72 napisał(a)
Aniu, jak bede juz w domu, to sprobuje z rozami, a moze skusze sie tez z powojnikiem. Moze sie uda

Jak będziesz chciała to skopiuję Ci zdjęcia jak robić sadzonki powojnikom, bo mam