kachat
09:44, 02 sie 2013

Nowego domu szuka przepiękny różanecznik yakushimanum Excelsior. Jest absolutnie cudowny, niesamowicie kwitnie, ale niestety muszę się go pozbyć
Został kupiony rok temu, ale niestety nie wiedziałam wtedy, że jest dość wrażliwy na mrozy - aż cud, że przeżył ostatnią zimę w tutejszym mroźnym podlaskim klimacie. Sporo liści podmarzło, i wolałabym w następnych latach tak go już nie katować... Teraz krzaczek wygląda normalnie i baaardzo ładnie, wyrosło mu dużo świeżych liści
Kwitł też jak szalony, znacznie dłużej niż wszystkie inne moje rododendrony, i skończył dopiero na początku lipca. Ma piękne kwiaty, najpierw ciemnoróżowe, a potem stopniowo coraz bardziej jaśniejące aż do białego. W pełni kwitnienia wygląda to, jakby na krzaczku było pełno kwiatów w różnych kolorach, jak dla mnie jest bajeczny.
RH ma ok. 50cm, sporo urósł przez rok. Jakby ktoś z WARSZAWY lub okolic AUGUSTOWA go chciał, to chętnie oddam w zamian za parę roślinek ogrodowych, których mi jeszcze brakuje
To zdjęcie różanecznika sprzed kilku miesięcy (widać gdzieniegdzie jeszcze trochę podmarzniętych liści) jak się szykował do kwitnięcia:

Niestety gdzieś mi wsiąkły zdjęcia, gdy kwitł
Ale w internecie można znaleźć fotki pokazujące, jakie ta odmiana ma piękne kwiaty 

Został kupiony rok temu, ale niestety nie wiedziałam wtedy, że jest dość wrażliwy na mrozy - aż cud, że przeżył ostatnią zimę w tutejszym mroźnym podlaskim klimacie. Sporo liści podmarzło, i wolałabym w następnych latach tak go już nie katować... Teraz krzaczek wygląda normalnie i baaardzo ładnie, wyrosło mu dużo świeżych liści

RH ma ok. 50cm, sporo urósł przez rok. Jakby ktoś z WARSZAWY lub okolic AUGUSTOWA go chciał, to chętnie oddam w zamian za parę roślinek ogrodowych, których mi jeszcze brakuje

To zdjęcie różanecznika sprzed kilku miesięcy (widać gdzieniegdzie jeszcze trochę podmarzniętych liści) jak się szykował do kwitnięcia:

Niestety gdzieś mi wsiąkły zdjęcia, gdy kwitł