Gdzie jesteś » Forum » Ogrodowa kuchnia » Gołąbki bez zawijania

Pokaż wątki Pokaż posty

Gołąbki bez zawijania

hanka_andrus 18:14, 23 lut 2011


Dołączył: 20 lis 2010
Posty: 34408
Składniki:
0,5kg mięsa,
szklanka suchego ryżu/wcześniej zagotować/,
2 jajka,
kapusta drobno poszatkowana,na jarzynowej tarce ,albo w rozdrabniaczu-3 garście
przyprawy-pieprz ,sól,warzywko/1 łyżka/,
cebula-surowa ,pokrojona w drobną kostkę
przecier pomidorowy-koncentrat-2 łyżki,lub słoik pomidorów w puszce

Wykonanie:wszystkie składniki wymieszać.formować owalne pulpety,obtoczyć w tartej bułce,smażyć na oleju z dwóch stron.
Przełożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego,wypełnionego sosem pomidorowym.przykryć folią,pokrywką lub workiem do pieczenia -piec w piekarniku 180stopni,około godziny.
Podawać z ziemniakami, na gorąco ,albo na zimno z pieczywem.
Z tej ilości wychodzi około 14 gołąbków

W wersji bezmięsnej zamiast mięsa dajemy grzyby i podsmażoną cebulkę.




____________________
sezon 2017 u hanusi sezon 2017 u Hanusi Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon Ogródek Hanusi - kolejny sezon * Ogródek Hanusi po zimie
zbigniew_gazda 19:20, 23 lut 2011


Dołączył: 02 paź 2010
Posty: 11151
Haniu - Ty mnie nie katuj !!!! Superowo. Acha rozumiem ze obsmaża się po to aby się nie rozleciały. A czy można zamiast do piekarnika to dusić w sosie na małym ogniu na kuchence ?
____________________
Zbyszek - *** Nasz przydomowy ogródek *** Wizytówka ***
hanka_andrus 19:40, 23 lut 2011


Dołączył: 20 lis 2010
Posty: 34408
Zbyszku,chyba można,tyle,że troszkę dłużej trzymać na ogniu i musi być obowiązkowo przykryte pokrywką.Na przykład w żaroodpornym ,albo w dawnym żeliwnym.I po zagotowaniu zmniejszyć płomień,bo się przypalą od dołu.Wody do sosu dajesz wtedy trochę więcej.
Ja wolę w piekarniku-wkładam danie i po godzinie wyjmuję.W międzyczasie możesz robić co innego i nie zaglądać,czy czasem się nie przypala.
____________________
sezon 2017 u hanusi sezon 2017 u Hanusi Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon Ogródek Hanusi - kolejny sezon * Ogródek Hanusi po zimie
hanka_andrus 19:45, 23 lut 2011


Dołączył: 20 lis 2010
Posty: 34408
Zobacz ile sosu wyparowało-porównaj zdjęcie 3 .i 4
Smacznego!
____________________
sezon 2017 u hanusi sezon 2017 u Hanusi Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon Ogródek Hanusi - kolejny sezon * Ogródek Hanusi po zimie
zbigniew_gazda 19:55, 23 lut 2011


Dołączył: 02 paź 2010
Posty: 11151
Dziękuję - zastosuję się.No tak w tym czasie można buszować po wątkach ....
____________________
Zbyszek - *** Nasz przydomowy ogródek *** Wizytówka ***
justi 19:28, 21 paź 2011


Dołączył: 29 maj 2011
Posty: 6263
Dziś zrobiłam, wyszły smaczniutkie
____________________
Justyna - ogród w Alei Lipowej
jotka 22:52, 29 paź 2011


Dołączył: 22 lis 2010
Posty: 11868
Haniu, dziś uraczyłam rodzinkę obiadem wg Twojego przepisu
Pytali kiedy ponownie
____________________
Jola - pamiętajcie o ogrodach ... ogrodoweimpresjejolki +++ zapraszam na balkon +++ wizytówka-ogrodoweimpresjejolki http://www.ogrodowisko.pl/watek/3535-u-jotki-z-kasia-bawarska-plotki[url]
hanka_andrus 23:03, 29 paź 2011


Dołączył: 20 lis 2010
Posty: 34408
W tygodniu też robiłam.......Moim tak się to danie podoba,że obowiązkowo muszę robić co tydzień!
Cieszę się,że smakowało.A roboty chyba mniej,niż przy tradycyjnych gołąbkach.W dodatku można wykorzystać każdą kapustę białą.,włoską,pekińską.
____________________
sezon 2017 u hanusi sezon 2017 u Hanusi Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon Ogródek Hanusi - kolejny sezon * Ogródek Hanusi po zimie
Ewa 08:01, 01 lis 2011


Dołączył: 09 kwi 2011
Posty: 6417
Haniu, potwierdzam , że są pyszne i je robię również niemal co tydzień
Zbyszku, to te właśnie gołąbki wiozłam do Zarszyna i w stojąc korku wcinaliśmy
____________________
Moja pierwsza hortensja w ogródku
hanka_andrus 08:14, 01 lis 2011


Dołączył: 20 lis 2010
Posty: 34408
Cieszę się,że mają powodzenie.....
____________________
sezon 2017 u hanusi sezon 2017 u Hanusi Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon Ogródek Hanusi - kolejny sezon * Ogródek Hanusi po zimie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies