Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Tarnowie

Ogród w Tarnowie

agatanowa 00:33, 05 cze 2014

monteverde napisał(a)
Ryśku czy to nie jest holenderska choroba wiązu? ogłodek wiązowiec składa jaja pod korę , larwy pod nią zerują i cale gałęzie zaczynają usychać
a może to porażenie słoneczne http://www.e-ogrody.pl/Ogrody/1,113645,5682621.html

Ale Aniu, tam są galasy na liściach, więc to musi być szkodnik

lepiej, żeby to nie była holenderska choroba wiązu (http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=43)
monteverde 00:38, 05 cze 2014

agatanowa napisał(a)

Ale Aniu, tam są galasy na liściach, więc to musi być szkodnik

lepiej, żeby to nie była holenderska choroba wiązu (http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=43)

ją wywołuje szkodnik podalam Rysiowi 3 linki wejdż do ostatniego
agatanowa 00:39, 05 cze 2014

monteverde napisał(a)

ją wywołuje szkodnik podalam Rysiowi 3 linki wejdż do ostatniego

wiem, wiem, ale czy wytwarza galasy?

2 linki tylko są
monteverde 00:43, 05 cze 2014

agatanowa napisał(a)

wiem, wiem, ale czy wytwarza galasy?

No to może być bawełnica ale ona nie powoduje schnięcia może mieć to i to na ogłodka to Sarfun 500 S.C. (0,1%), Topsin M 500 S.C. (0,1%) lub Topsin M 70 WP (0,1%)., a na bawełnicę to już mu podałaś w linku, a w ogóle to na wiosnę opaski trzeba naklejać bo z ziemi paskudztwo może iść
agatanowa 00:50, 05 cze 2014

i jeszcze może Rysiek tu coś wyszukasz: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=17&t=23451
Kondzio 08:39, 05 cze 2014

Rysiu nie chce cie martwić ale mój wiąz pare dni temu wyglądał tak

A teraz juz go nie mam wyglądał jak by usychal sąsiad mówił ze to jakiś grzyb sam nie wiem mam coś pecha do dużych drzew jak nie nornice to coś takiego ja chyba sie nie dorobię osłony żadnej jak tak bedzie dalej
agatanowa 12:46, 05 cze 2014

ja niestety też zapodałam sobie Wredaia, jeszcze jest młody, ok. 2- 2,5 m

ale o choróbskach doczytałam później, ponoć wyjatkowo podatny i do tego kapryśny
Richie 21:56, 05 cze 2014

Miłe Panie Ania Monte i Agata bardzo dziękuję za pomoc, zaangażowanie i podane linki w sprawie choroby mojego wiąza. To przyszło nagle i niespodziewanie bo od 15 lat nic mu nie było.
Zastosowałem metody leczenia i oby okazały się skuteczne: podlałem Confidorem a oprysk zrobiłem z Mospilanu i Signum. Zobaczymy czy pacjent przeżyje
Richie 22:10, 05 cze 2014

Kondzio napisał(a)
Rysiu nie chce cie martwić ale mój wiąz pare dni temu wyglądał tak

A teraz juz go nie mam wyglądał jak by usychal sąsiad mówił ze to jakiś grzyb sam nie wiem mam coś pecha do dużych drzew jak nie nornice to coś takiego ja chyba sie nie dorobię osłony żadnej jak tak bedzie dalej

Kondzio przykro jest oglądać takie widoki ale też tak się zdarza dlatego trzeba zapobiegać chorobą w miarę możliwości wcześniej. Przeważnie jest to skuteczne więc warto próbować. Przykro mi, że masz problemy z dużymi drzewami, może w tych miejscach trzeba odkazić ziemię albo ją wybrać i sadzić do nowej.
agatanowa 22:36, 05 cze 2014

Richie napisał(a)
Miłe Panie Ania Monte i Agata bardzo dziękuję za pomoc, zaangażowanie i podane linki w sprawie choroby mojego wiąza. To przyszło nagle i niespodziewanie bo od 15 lat nic mu nie było.
Zastosowałem metody leczenia i oby okazały się skuteczne: podlałem Confidorem a oprysk zrobiłem z Mospilanu i Signum. Zobaczymy czy pacjent przeżyje

Miły Ryśku, nie ma sprawy.
Mam nadzieję, że wiąz będzie miał się zupełnie dobrze niedługo.

Obeirzałam dziś mojego małego i... znalazłam ze 4-5 młodych galasów. Ech, pewnie za jakiś czas bedzie więcej, bo u mnie wegetacja późniejsza niż u Ciebie, więc robactwo też musi się dostosować. Tylko ja z tych raczej niebziukających chemią, więc zobaczymy, co bedzie.