No to może być bawełnica ale ona nie powoduje schnięcia może mieć to i to na ogłodka to Sarfun 500 S.C. (0,1%), Topsin M 500 S.C. (0,1%) lub Topsin M 70 WP (0,1%)., a na bawełnicę to już mu podałaś w linku, a w ogóle to na wiosnę opaski trzeba naklejać bo z ziemi paskudztwo może iść
Rysiu nie chce cie martwić ale mój wiąz pare dni temu wyglądał tak
A teraz juz go nie mam wyglądał jak by usychal sąsiad mówił ze to jakiś grzyb sam nie wiem mam coś pecha do dużych drzew jak nie nornice to coś takiego ja chyba sie nie dorobię osłony żadnej jak tak bedzie dalej
Miłe Panie Ania Monte i Agata bardzo dziękuję za pomoc, zaangażowanie i podane linki w sprawie choroby mojego wiąza. To przyszło nagle i niespodziewanie bo od 15 lat nic mu nie było.
Zastosowałem metody leczenia i oby okazały się skuteczne: podlałem Confidorem a oprysk zrobiłem z Mospilanu i Signum. Zobaczymy czy pacjent przeżyje
Kondzio przykro jest oglądać takie widoki ale też tak się zdarza dlatego trzeba zapobiegać chorobą w miarę możliwości wcześniej. Przeważnie jest to skuteczne więc warto próbować. Przykro mi, że masz problemy z dużymi drzewami, może w tych miejscach trzeba odkazić ziemię albo ją wybrać i sadzić do nowej.
Miły Ryśku, nie ma sprawy.
Mam nadzieję, że wiąz będzie miał się zupełnie dobrze niedługo.
Obeirzałam dziś mojego małego i... znalazłam ze 4-5 młodych galasów. Ech, pewnie za jakiś czas bedzie więcej, bo u mnie wegetacja późniejsza niż u Ciebie, więc robactwo też musi się dostosować. Tylko ja z tych raczej niebziukających chemią, więc zobaczymy, co bedzie.