Witam ponownie !
W związku z zainteresowaniem - trochę historii o ogrodzie.
Ogórd moj w tym kształcie powstal 10 lat temu. Wczesniej przez 20 lat byl typowym ogrodem przydomowym, gdzie w górnej części był ogórd warzywny z drzewami owocowymi, a w dolnej ogórd ozdobny. Kaskady powstaly wraz z budową domu przy wykorzytaniu naturalnie uksztaltowanego terenu (lekki spadek). Jako kompletny ogrodnik amator posadzilem iglaki, krzwy, byliy, kwiaty a w następnych latach przesadzałem i dosadzałem je "metodą prób i błędów". Trwało to przez kilka lat i zawsze było cos nie tak - jestem bardzo wymagający (także od siebie).
Gdy na rynku pojawiały się coraz ładniejsze rośliny i nastąpiła moda na ogrody ozdobne - kompletny zawrót głowy, podjąłem decyzję o likwidacji ogrodu warzywnego. O pomoc poprosiłem projektanta by wykonał projekt całgo ogrodu z uwzględnieniem moich sugestii oraz wykorzystniem istniejących roślin.
Realiację podzieliłem na etapy. I-szy to budowa altany, alejek z kostki brukowej i nasadzenia górnego ogrodu. II-gi to oczko wodne, gejzer, fontanna, pergole. palisady itp. Mineło już wiele czasu ale nigdy nie powiem, żę ogród jest "ukończony", bo zawsze coś w nim chce zmienić, o czym bardzo ładnie opowiada nam szefowa p. Danusia.
Mam wielka satysfakcję, że sam wszystkie rośliny kupowałem, kopałem dołki i sadziłęm ... a było tego "trochę". Również bieżące utrzymanie ogrodu należy do mnie bo uwielbiam to robić. Przez to stałem się pasjonatą i hobbystą. Nadal korzystam z doświadczenia i wiedzy innych co sobie bardzo cenię, a obecność na tym forum daje mi tą pewność.
Joku pytała co rośnie pod ławką - zimowity, a pod tujami bluszcz hedera helix.
PS. Nie mam cyfrowych zdjęć z czasów budowy ogrodu i nie moge ich teraz dołączyć do wiadomości ale postaram się kilka zeskanować i może jutro pokazać.W zamian link do strony ze zdjęciami mojego ogrodu:
GALERIA