Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani » Edycja postu

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani

Kacha123 06:09, 13 kwi 2017

Agania napisał(a)

Kasiu, dla mnie drzecwe są unikatowe i niepowtarzalne i wiesz, że te mieszańce mnię zainterosowały nie bez powodu tylko ze względu na ciekawość i miłość do drzew, a przedewszystkim do klonów
Dziękuję i pozdrawiam

To zapraszam Cię do podglądania u Justynki i u mnie, bo jeszcze są na stanie i kilka dużych sztuk ma jeszcze przyjechać. Może się skusisz?
Pierwszy jest u mnie prawie rok i cały sezon ładnie wygląda. drugiego - krzywulca- pokochałam od pierwszego wejrzenia za pokrój. Trzeci największy najmniej mi się podoba, ale rokuje, że po naciągnięciu linkami kilku gałęzi może zostać gwiazdą
Jagodaa 09:53, 13 kwi 2017

Agania napisał(a)
słońce=dom=sucho=przemarzanie tak nie sadź

to niestety klona muszę wykluczyć w planowanym miejscu , bo to właśnie pod ścianą i miejsce ciepłe, suche powietrze. Pewnie nawadnianie niewiele pomoże, bo listki i tak lubią wilgoć.

Dzięki wielkie za cenne informacje!
Pszczelarnia 09:54, 13 kwi 2017

Aganiu, o Lennei Alba piszą 3-4 m do góry - to by się zgadzało? Pytam, bo mam ją a Ty mówisz, że Lennei rośnie ogromna. Jak ogromna?
Agania 15:14, 13 kwi 2017

babka napisał(a)
Magnolie zdecydowanie za krótko kwitną i za bardzo narażone są na kaprysy pogody. 4 tygodnie powiadasz ? Moja zaczęła w sobotę, zobaczymy jak długo potrafi
Teraz deszcz ją męczy

Na deszcz nie mamy wpływu, jednak drzewa owocowe znacznie krócej kwitną od magnolii, nic tylko trzeba się spieszyć z tym podziwianiem
Agania 15:15, 13 kwi 2017

Kasya napisał(a)

moja genie tez nie rozkwita

a zamowilam sobie honey tulip

i już świat jest lepszy muszę sobie ja wylukać
Agania 15:18, 13 kwi 2017

Kacha123 napisał(a)

To zapraszam Cię do podglądania u Justynki i u mnie, bo jeszcze są na stanie i kilka dużych sztuk ma jeszcze przyjechać. Może się skusisz?
Pierwszy jest u mnie prawie rok i cały sezon ładnie wygląda. drugiego - krzywulca- pokochałam od pierwszego wejrzenia za pokrój. Trzeci największy najmniej mi się podoba, ale rokuje, że po naciągnięciu linkami kilku gałęzi może zostać gwiazdą

Ach jakie Ty drzewa sprowadzasz......duma mnie rozpiera...a z drugiej strony nie kuś mnie klonofoba...pleas....i u mnie akcja z transportem nie do zorganizowania, bo moje auto nie takie pakowne...
Agania 15:19, 13 kwi 2017

Jagodaa napisał(a)

to niestety klona muszę wykluczyć w planowanym miejscu , bo to właśnie pod ścianą i miejsce ciepłe, suche powietrze. Pewnie nawadnianie niewiele pomoże, bo listki i tak lubią wilgoć.

Dzięki wielkie za cenne informacje!

Proszę Jagódko
Agania 15:24, 13 kwi 2017

Pszczelarnia napisał(a)
Aganiu, o Lennei Alba piszą 3-4 m do góry - to by się zgadzało? Pytam, bo mam ją a Ty mówisz, że Lennei rośnie ogromna. Jak ogromna?

Tak piszą Ewa, moja Lennei zapowiada się okazale, wbrew opisom rośnie szybko. To mieszaniec magnolii purpurowej (M. liliflora) i magnolii nagiej (M. denudata). Ta druga jest wysokim drzewem wyrastającym do 10 m, tak więc wzrost magnolii chyba zależy od tego jakie cechy odziedziczy po rodzicach.
Moje mądrości wyczytałam od Danusi
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/154-magnolie-w-ogrodzie
i obserwując swoje drzeeeewko
Nallar 19:33, 13 kwi 2017

W Twoim ogrodzie zakochałam się już bardzo dawno. Przychodzę tu często na spacer, czasem szukając inspiracji...
Masz ogromną umiejętność dobierania roślin, ale to już pisałam.
No...posłodziłam (ale napisałam prawdziwą prawdę )

Może kiedyś znajdziesz chwilę aby spojrzeć i cos doradzić. Chętnie posłucham jak Ty widziałabyś tą rabatę.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3358-pojedyncze-pytania-na-temat-projektowania-rabat?page=648#post_1
Będę wdzięczna jak nie wiem co.
babka 19:36, 13 kwi 2017

Agania napisał(a)

Na deszcz nie mamy wpływu, jednak drzewa owocowe znacznie krócej kwitną od magnolii, nic tylko trzeba się spieszyć z tym podziwianiem

Śpieszę się z fotografowaniem, to dobry sposób na przedłużenie kwitnienia