Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mała Eleczka

Mała Eleczka

ewakatowice 17:12, 18 mar 2015

https://pl.pinterest.com/pin/478718635367086624/

tak
Malgosik 17:39, 18 mar 2015

Moim zdaniem na tak wąskiej działce, taka duża ilośc czerwonych liści przytłoczy. Co zieleń to zieleń. Do tego Danusia zawsze mówi, że buki to drzewa do dużych ogrodów. Skoro buk naturalnie rośnie duży, to i trudniej go chyba będzie utrzymać w ryzach.
Co do grabów kolumnowych, to ładnie będą wyglądać wypuszczone w górę w naturalnym kształcie. No i dopiero bęziesz miała studnie...

Jeśli chodzi o kulki na pniu to choćby wiśnia Umbraculifera dorasta do 3m średnicy. Wydaje mi się że zabierze przestrzeń. Podobnie z innymi naturalnymi koronami.

Pinterest podany przez Ewę jest wg mnie ok. Zrobiłabym tylko jedno piętro mniej, żeby też niebo było widać

Ja kupiłam graba pendulę szczepionego na około 2m u Kulasa na plantacji za 220 zł. Więc jak uformowane na taką ścianę kosztują 250-350 zł to nie jest tak źle. In na rzecz że i te pieniądze trzeba mieć.

A może by tak rzadziej te graby posadzić i czekać aż gałązki urosną na długośc i się połączą?

Ulica Mikołowska we Wrocławiu jest bardzo mocno obsadzona śliwami wiśniowymi. Każdy ma lkilka na swojej posesji, robią z niej żywopłoty itp. Mam mieszane uczucia co do tej ilości czerwieni/borda. Narazie liści brak, więc sobie nie pooglądasz, ale wiosną jak kwitną musi być pięknie.

jalos 20:22, 18 mar 2015

W mojej miejscowości jest szpaler wiśni pissardi posadzonych wzdłuż ulicy i jak wiśnie kwitną to jest pięknie a potem to zawsze mam wrażeie, że ta ściana liści jest taka ciemna.
Sama planuję kilka pissardi, bo podobają mi się jako pojedyncze egzemplarze.
Gabisia 22:46, 18 mar 2015

bleebla napisał(a)

A ja myślałam ze fastigata czy jak im tam, zrzucają liście... prawda czy fałsz ?

U mnie zrzuca.
Gabisia 22:55, 18 mar 2015

Głosuję za grabami, bo buki rzeczywiście chorują (u mnie mszyce).
Takie rozpięte są cudowne, jedynym minusem jest cena…

https://pl.pinterest.com/pin/354236326916588358/

A dlaczego na przeciwko tarasu nie możesz nic sadzić?
Tam też przydałaby Wam się zasłona od bloków.
bleebla 16:40, 19 mar 2015

Gabisia napisał(a)
Głosuję za grabami, bo buki rzeczywiście chorują (u mnie mszyce).
Takie rozpięte są cudowne, jedynym minusem jest cena…

https://pl.pinterest.com/pin/354236326916588358/

A dlaczego na przeciwko tarasu nie możesz nic sadzić?
Tam też przydałaby Wam się zasłona od bloków.

Będą graby Cena będzie mała, bo zrobię je sama. Trochę to potrwa ale trudno. Będę miała kiedyś z tego satysfakcję

Na przeciwko tarasu są szmaragdy i zakorzeniły się już na dobre

Pinek fajny.
bleebla 16:42, 19 mar 2015

jalos napisał(a)
W mojej miejscowości jest szpaler wiśni pissardi posadzonych wzdłuż ulicy i jak wiśnie kwitną to jest pięknie a potem to zawsze mam wrażeie, że ta ściana liści jest taka ciemna.
Sama planuję kilka pissardi, bo podobają mi się jako pojedyncze egzemplarze.

Cześć Aga

Na pewno taki kwitnący szpaler fajnie wygląda
Poszukam tego zdjęcia. Może wieczorem się uda.
bleebla 16:46, 19 mar 2015

Malgosik napisał(a)
Moim zdaniem na tak wąskiej działce, taka duża ilośc czerwonych liści przytłoczy. Co zieleń to zieleń. Do tego Danusia zawsze mówi, że buki to drzewa do dużych ogrodów. Skoro buk naturalnie rośnie duży, to i trudniej go chyba będzie utrzymać w ryzach.
Co do grabów kolumnowych, to ładnie będą wyglądać wypuszczone w górę w naturalnym kształcie. No i dopiero bęziesz miała studnie...

Jeśli chodzi o kulki na pniu to choćby wiśnia Umbraculifera dorasta do 3m średnicy. Wydaje mi się że zabierze przestrzeń. Podobnie z innymi naturalnymi koronami.

Pinterest podany przez Ewę jest wg mnie ok. Zrobiłabym tylko jedno piętro mniej, żeby też niebo było widać

Ja kupiłam graba pendulę szczepionego na około 2m u Kulasa na plantacji za 220 zł. Więc jak uformowane na taką ścianę kosztują 250-350 zł to nie jest tak źle. In na rzecz że i te pieniądze trzeba mieć.

A może by tak rzadziej te graby posadzić i czekać aż gałązki urosną na długośc i się połączą?

Ulica Mikołowska we Wrocławiu jest bardzo mocno obsadzona śliwami wiśniowymi. Każdy ma lkilka na swojej posesji, robią z niej żywopłoty itp. Mam mieszane uczucia co do tej ilości czerwieni/borda. Narazie liści brak, więc sobie nie pooglądasz, ale wiosną jak kwitną musi być pięknie.

Gosia. Dzięki za złożenie wszytkiego w całość W jednym poście mam wszystko jak na dłoni
Zabieram się za graby. Buk i wiśnia odpada.
bleebla 16:46, 19 mar 2015

ewakatowice napisał(a)
https://pl.pinterest.com/pin/478718635367086624/

tak

Fajny pinek, aż zapinowałam
Malgosik 16:46, 19 mar 2015

no to będziemy razem formować
tylko Twoje to szybciej będą rosły niż moje, grusze na karłowych podkładkach...
jak się wyszkolisz to do mnie wpadniesz i jakiś ekranik z graba uformujesz

ciekawe czy w przypadku grabów też trzeba boczne gałęzie w 1 roku zostawić na około 45 stopni by silniej urosły, a dopiero w drugim roku całkiem do poziomu przygiąć
bo gałęzie grusz czy innych owocowych to odrazu przygięte do poziomu rosną słabiej, a pnie się przewodnik, stąd taki zabieg
chyba powinna obowiązywać ta sama zasada...