Tak sobie kombinowałam z tą rabatką:
z tym, że już na pewno bez trzmieliny będzie, bo to za dużo by było..
No i z tyłu myślałam o jakimś drzewku na pniu. Marta zaproponowała śliwę dziecięcą
ale teraz jak najbardziej jestem skłonna do dodania proponowanych przez Sylwię roślinek
nie wiem tylko czy pchać tam jeszcze róże? bo wiem, że one za korą nie przepadają...
Domi - nie zrozumiałyśmy się. Śliwa dziecięca jako tło dla limek - gdyby były np 3 sztuki śliwy i gęste z nich ciemne plecy dla horti. Taki pomysł podała mi kiedyś Asia-Wietrzyk i bardzo poważnie rozważam u siebie wyprowadzenie gracimillusów zza limek (bo mam trawki też przed horti) i posadzenie tam śliw z zamiarem corocznego ścinania, by były tylko trochę wyższe od horti. Zrozumiałaś cokolwiek z tego wywodu?
Jeśli bordowe drzewo jako soliter to na Twojej rabacie wypada posadzić coś większego. Masz duży teren, a cistena jest mała. Jeśli zatem solista, to okazały. Może klon? (za mną chodzi ostatnio royal red). Albo kolumnowy buk? (dawyck purple lub obelisk) Z kwitnących o szerszych koronach i bordowych liściach: nigra, pissardi, royal burgundy...
Tak coś mi się wydawało, że nie do końca o to Ci chodziło z tą śliwą bo faktycznie przy rozmiarze tej rabaty pasuje jakiś solidny soliter teraz cały wywód uważnie przeczytałam i zrozumiałam
faktycznie może to być dobry pomysł ze śliwą jako tło dla limek - kolorystycznie super ja mam tutaj trochę mało miejsca za limkami, dlatego myślę o jakimś pojedynczym akcencie po bokach rabaty
- klon Royal Red (i Drummondii) mam na rabacie obok, bliżej stawu
- buk kolumnowy Dawyck purple oglądałam ostatnio przy okazji zakupu buka 'Dawyck Gold' więc jak najbardziej byłabym za ciemną jego odmianą wiesz może czy gdzieś w pobliżu są te buki w rozsądnej cenie?
- wcześniej jeszcze brałam pod uwagę nigrę i pissardi, więc dokładnie tak jak piszesz
właśnie dzięki temu, że obwódki naszej produkcji, to możemy sobie pozwolić na zakup większych roślinek do wypełnienia tych rabat
Tak się zastanawiem czy można florowitem podlać te buszkapny? Czy to za wcześnie od posadzenia? (ok. 1,5miesiąca)
Pozdrowienia Gosiu
No... to dobrze, że się zrozumiałyśmy Buki są u mnie dostępne co roku. Teraz akurat tych nie było. Były atropunicea i riversii. Jak zauważę dawycki to dam znać ile kosztują.