Hortki i trawki Dobrze pisałaś, że podobne klimaty lubimy Głosuję za 4 propozycją i muszę Ci zdradzić, że mi przez myśl przeszło aby i u mnie jakieś drzewo dać w limki
Dzięki Sylwia, że poświęciłaś czas na to mojej jajo!
czy ja rozumiem dobrze, że na tej rabacie ma być symetria? tzn. drzewo pośrodku, a po bokach lustrzane odbicia?
Bo niestety dałam takie zdjęcie rabaty w której ona wydaje się na krótszą niż jest i troszkę się boję, że ta ilość roślin, która się teraz tam znajduje (odliczając już 3 rh) nie starczy na wypełnienie całości. Chociaż wiadomo, że trawki bym dokupiła, bo akurat nie mam.
Odnośnie drzewa, to też podoba mi się bardziej to z kulista koroną
Tam "na końcu" rabaty jest już posadzone ok. 40 sadzonek żurawki bordowej, dlatego taka musi tam przynajmniej na razie zostać. (jak w pierwszej wersji projektu)
Wtedy korona drzewa albo kontrastowa, albo również w jakimś też ciemniejszym odcieniu?
Wiem, męczę, ale chciałabym to już zrobić dobrze tym razem
tutaj trochę bardziej widać jak długa jest ta rabata: (mam pójść ją zmierzyć?)
Nie wiem jak to się stało, że dopiero teraz odkryłam Twój ogród?
Bardzo mi się podoba. Areały jak u mnie ale widzę rozmach nie do podrobienia. Będę zaglądać bo te nowe rabaty bardzo mnie interesują. Rady Sylwii nie do przecenienia. Co do rh to myślę , że i tak dla nich tam zbyt słonecznie. Pozostałe rośliny wystarczą a wiosną jakieś cebulowe mogą pięknie ozdobić zanim horti się rozbujają. Jeśli chodzi o głosowanie to chyba ta ostatnia wersja z drzewem- kulką. Mogłaby to być jakaś śliwa z czerwonymi liśćmi.
Witaj Lidko!
Bardzo się cieszę, że do mnie trafiłaś wpadam w przerwie pomiędzy robieniem kancików na tych rabatach właśnie...
Tak właśnie jak mówisz - widziałabym tam chyba jakieś drzewo o czerownych/bordowych liściach. No ale zobaczymy jeszcze, nie spieszy mi się az tak bardzo do przesadzania, więc poczekam na dalsze Wasze porady
rh za bardzo nie mam na razie gdzie przesadzic...
Wieczorkiem wpadnę do Ciebie
pozdrowienia!
Śliczny ogród tworzycie. Wszystko fajnie dobrane, przemyślane.
Oczko magiczne, a w tych czterech odsłonach w zależności od pory roku - jak w bajce.
Ogród już dojrzały, ale i młodziutkie rabaty powstają. Sporo się tu dzieje, sporo dobrego.
Będę podglądała.