Witam - Pięknie masz już zagospodarowany teren. Ja mam trzy razy większy, dlatego jedna roślinka u mnie to jest jak "jabłko dla konia". Katalpy mam z nasion - 40 sztuk posadzonych i jeszcze więcej w doniczkach. Ale muszę poeksperymentować jeszcze, aby przytrzymać je przy ziemi, czy jak najbliżej ziemi - formując je w kule albo w szpaler. Jest jeden problem, bo kiedy one dobrze się zadomowią, to przyrosty roczne mają spore - ze 2 metry jak nie lepiej - a więc znowu odpowiednia przestrzeń i odległość między nimi. Dzięki za odwiedziny. Pozdrawiam
Witam cieplutko Moje pytanie dotyczy tych pikęnych szmaragdów Być może się mylę,a mianowicie chodzi mi o to czy tuje rosną w trawie? Ponieważ zasadziłam ostatnio osiemdziesiąt szt.prosto w trawnik i podczytuję tu i ówdzie ,ze w trawie nie będą chciał rosnać ze względu na słaby pobór składników mineralnych ponieważ trawa to co cenniejsze w ziemi zabierze ? Za jakiś czas planuję rabatę wzdłuż szpaleru z tujami "odciętą " od trawnika wysypaną korą.Tylko chciałam wiedzieć czy póki co mogą swobodnie rosnąć w trawniku? bo w tej chwili nie mam kompletnie pojęcia jak zabrać się za "zdejmowanie trawnika pod tujami trawa jest juz mocno ukorzeniona i tworzy zbitą darń w twardej gliniastej ziemi pozdrawiam serdecznie posiadaczkę pięknego "ogródeczka"