Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Życie w wiejskim ogrodzie

Życie w wiejskim ogrodzie

Gardener27 21:34, 19 maj 2017

Warmia napisał(a)

A ja lężę obok Ciebie Przemo chce nas wykończyć

Ależ skąd, nigdy bym nie osierocił Poznania z najpiekniejszych ogrodniczek.

frezja napisał(a)
Bardzo się postarałeś

Dzięki Ewciu za słowa uznania

kasia_w napisał(a)
O żesz...Ale podziałałeś. Ten łuk zieleni z białymi tylipanami zachwycajacy

Tulipany Purissima od dwóch lat niezawodne w tym miejscu, a w innych padły hmm ... ciekawe od czego to zależy ?
Ten łuk o którym wspominasz o każdej porze roku wygląda inaczej. Wiosną to szaleństwo cebulowych, obecnie tulipanów a lada moment czosnków, latem to mix bylin a jesienią traw.

Anda napisał(a)
Twoj ogrod sliczny jak zwykle Masz rutewke orlikolistna w donicy obok lawki? Juz kwitnie?

Ewciu masz oko, ciekaw byłem kto na nie zwróci uwagę Tak to rutewka orlikolistna, nowy nabytek i nowość w moim ogrodzie. Niestety nie znam odmiany, jest to karłowa bo dorastająca do 30 cm bylina.

AsiaK_Z napisał(a)

No nie poznałam Cię Ale chyba ktoś nas odratuje?

Zapewne książę na białym rumaku

Mathildis napisał(a)

Do schrupania...

I schrupane, zostały obecnie z nich tylko wspomnienia, upały skróciły żywot tulipanów w tym tygodniu.

ryska napisał(a)
Eksplozja kolorów czyli tak jak lubię.

Kolorowe rabaty to jest to Wiosna zawsze jest u mnie obfita pod tym względem.

Gardener27 21:43, 19 maj 2017

Lukasz2013 napisał(a)
Przemko wpadnij do mnie ocenić zmiany proszę.

Łukasz jestem na bieżąco tylko czasu brak na pisanie, dziś coś skrobnę bo wieczór długi.

Anusia napisał(a)
Białe tulipany między kulami z bukszpanu, rozłożyły mnie.

Aniu kule bukszpanowe by się tam nie sprawdziły, złe warunki glebowe jak na taki płytki system korzeniowy. Kule mam zrobione z żywotnika Danica, takie nietypowe bo na małej nóżce.

Mirella napisał(a)
Białaski z zielonymi kofam tooooo

Podziękował, biel na tle zieleni prezentuje się elegancko.

Johanka77 napisał(a)
Niepoprawna perfekcja...

Asiu zarumieniłem się

sylwia_slomczewska napisał(a)
Napasłam oczy i posiedziałam, powzdychałam....masa roboty jeszcze mnie czeka, ale motywacja jest
Cudnie masz co to za cudo pierzasto- różowo kwitnące o liściach podobnych do orlika???

Sylwia tej roboty zawsze jest sporo, z jednej strony się kończy a już z drugiej trzeba zaczynać, uroki ogrodnictwa na dużej powierzchni
To cudeńko to rutewka orlikolistna, niska odmiana. Bardzo mi się podobają rutewki ze względu ich pokrój, takie trochę ,,dzikie/chwastowate,, rośliny.
sylwia_slomc... 22:04, 19 maj 2017

To muszę koniecznie ta rutewkę nabyć bo bardzo mi wpadła w okoBędę na targach we wrześniu szukać
Warmia 22:11, 19 maj 2017

Już Ci się poprawiło? Czy dalej piejesz jak kogut?
Gardener27 22:18, 19 maj 2017

Zana napisał(a)

Przemuś, tylko mi nie mów że to są rozplenice, bo... nie ręczę. Bujność i kolory u Ciebie zniewalające. Zachwycam się białymi tulipkami pomiędzy kulkami, cudnie to wygląda. I wszystko inne też! O rutewkę teże dopytuję, przypomniałeś mi tym zdjęciem, że chciałam ją kupić.

Edit: coś namieszałam w cytowaniu, chodzi mi o zdjęcie z trawą, żółtymi tulipanami i szafirkami. Czy to jest rozplenica?

No trochę namieszałaś z tym zdjęciem ale wiem o co chodzi. Trawka o którą pytasz to nie rozplenica, za duża jak na maj. Na brzegu rabaty mam posadzone carexy The Beatles, tej wiosny po przycięciu bardzo ładnie mi się rozrosły, mam je u siebie już trzeci rok.
Nazwy podczas zakupu rutewki niestety nie było, nawet pytałem właściciela szkółki ale nie umiał mi pomóc.

admete napisał(a)
Przemku z każdym rokiem eksplozja barw powala coraz bardziej!!!!!
jest bosssssssssssssko

ciekawa jestem tegorocznej odsłony warzywnika - czekam niecierpliwie

Dzięki Aga , ogród coraz starszy i kolekcja roślin coraz większa, ciężko już sadzić na rabatach nowe nabytki.
Ogród warzywny nabiera masy, jeszcze nie ma co pokazywać. Warzywa bardzo ładnie mi wzeszły pomimo fatalnej pogody w kwietniu, w tygodniu wysiałem dyniowate i rozsady pomidorów czekają na posadzenie. Pojawiły się nowe alejki trawiaste które trzeba przyciąć ale brak na to czasu, ledwo nadążam z koszeniem darni która przy tej pogodzie rośnie jak szalona.

Kawa napisał(a)
pikęnie pięknie
nie dziwię się że oczy cieszysz takimi widokami
ja tu się ślinię do zdjęć a ty masz to na żywca

Kamilo, dziękuję. To prawda, zdjęcia nie oddają tego co na żywo ale przynajmniej trochę tej dobroci mogę Wam zaserwować. Uwielbiam po całym dniu przysiąść wieczorem na ławce i popatrzeć na otaczające mnie widoki.

mateuszmichn napisał(a)
Ale u ciebie kolorowo, czuć wiosnę.
Super masz te rzeźby, żurawie. Mega mi się podobają

Wiosna w tym sezonie przez pogodę nie należy do łatwych. Na szczęście zrobiło się ciepło i wszystko wróciło do normy, rośliny pokazały swoje piękno.
Dodatków w ogrodzie jest sporo i pojawiają się wciąż nowe. Czekam na kolejne ale muszę się uzbroić w cierpliwość bo unikatowe rzeczy powstają powoli.

Magleska napisał(a)
Witam zajrzałam,ale całego wątku nie nadrobię ogród przepiękny , tulipany- nazwy odpisane pozdrawiam i zdróweczka

Witaj Madziu w moich progach. Wątek tworzę od trzech lat i w tym czasie bardzo wiele zmieniło się w ogrodzie. Ciekaw jestem które odmiany tulipanów spodobały Ci się najbardziej ? Pozdrawiam i dziękuje za wizytę.

Gardener27 22:22, 19 maj 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
To muszę koniecznie ta rutewkę nabyć bo bardzo mi wpadła w okoBędę na targach we wrześniu szukać

Sylwia do września to kawał czasu. Jak będziesz w Krakowie i masz niedaleko podjedź sobie do szkółki na ul Marchołta, ja tam robię zakupy bo maja prawie wszystko i w przystępnej cenie.

Warmia napisał(a)
Już Ci się poprawiło? Czy dalej piejesz jak kogut?

Idzie ku lepszemu, dziś po pracy udało mi się nawet skosić trawnik, reszta czeka w kolejce, bardzo długiej kolejce
sylwia_slomc... 22:28, 19 maj 2017

Gardener27 napisał(a)

Sylwia do września to kawał czasu. Jak będziesz w Krakowie i masz niedaleko podjedź sobie do szkółki na ul Marchołta, ja tam robię zakupy bo maja prawie wszystko i w przystępnej cenie.

Idzie ku lepszemu, dziś po pracy udało mi się nawet skosić trawnik, reszta czeka w kolejce, bardzo długiej kolejce

O dobrze wiedzieć, dzięki
Magleska 22:29, 19 maj 2017

Oczywiście najbardziej białe mnie na biel w tym roku wzięło , ale te Orange ...coś tam (zapisane w zeszycie ) tez cudne .... ja jesienią też zamierzam przytulipanić
Gardener27 22:43, 19 maj 2017

Madziu jak biel Ci się podoba to polecam również odmianę Exotic Emperor, dla mnie to hit od dwóch sezonów i nie wyobrażam sobie wiosny bez nich.
Magleska 22:44, 19 maj 2017

Zapisane dziękuje