Znowu się u ciebie dokształciłam w temacie cebul tym razem. Może tez posadze w donicach mam duże piwnice mogą tam stać tylko czy nie zakwitną przed czasem. Trzymać w ciemnym czy jasnym a jak z podlewaniem?
Przemku, będziesz bardzo zadowolony w każdym razie ja jestem
dla mnie jedno z najlepszych narzędzi Używam go nie tylko do sadzenia cebul, ale także wszystkich innych niewielkich roślin. Wiadomo, że krzewy potrzebują łopaty, ale wykopuję dołki sadząc m.in.lawendę z doniczki, żurawki, hosty
Cebulowe w pojemnikach sadzimy w październiku i listopadzie Po posadzeniu podlewany i utrzymujemy wilgotne podłoże żeby nasze cebule się ukorzeniły przed zimą ale nie przesadzamy z wodą bo nam zgniją Następnie są dwa sposoby ich przechowywania
Pierwszy
Przed zimą dołujemy donice a wczesną wiosną jak zrobi się cieplej wyciągamy je pamiętając o regularnie podlewamy Jest jeszcze opcja po wykopaniu z ziemi pędzenia w domu lub ciepłej piwnicy wtedy wcześniej zakwitną
Drugi
Doniczki jesienią trzymamy na zewnątrz żeby niskie temperatury zadziałały na cebule bo wymagają przechłodzenia Przed zimą zanosimy je do ciemnej piwnicy tylko trzeba pamiętać żeby temp nie była wyższa niż 8 stopni Można też donice wnieść do pomieszczenia gospodarczego lub szklarni i zostawić je tam na okres zimy (ja tak zrobiłem) Wynosimy na zewnątrz donice z piwnicy wiosną jak mają kły ok 5 cm pod warunkiem że temperatura na zewnątrz nie spadnie poniżej 10 stopni