Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Życie w wiejskim ogrodzie

Życie w wiejskim ogrodzie

Gardener27 11:13, 14 wrz 2014

marta_d napisał(a)

niekoniecznie w tysiącach ale ja miałam bardzo dużo główkowatych i przestały mi się podobać, tych cebul jest tyle, że jeszcze wszystkiego nie wykopałam, zawsze co roku coś odbija z ziemi i pozbyć się dziadostwa nie mogę - wydałam wszystkim sąsiadkom dookoła

Mówisz Marta że nie trzeba ich aż tyle sadzić Masz może jaieś zdjęcia tych czosnków ?
renatamama3 12:11, 14 wrz 2014

Przemku ,u Alinki są pięknie pokazane główkowate w trawach ,też mam te czosnki ale brak foty,ale cudne są .pozdrawiam
Gardener27 12:40, 14 wrz 2014

renatamama3 napisał(a)
Przemku ,u Alinki są pięknie pokazane główkowate w trawach ,też mam te czosnki ale brak foty,ale cudne są .pozdrawiam

Podobają mi się jak rosną w carexach ale nie wiem czy one mają takie mikroskopijne cebuli jakie ogladałem w Bricomarche czy normalnie są większe ?
Gardener27 17:31, 14 wrz 2014

I sprzęcior do sadzenia cebul wreszcie jest

Ewa_w_ogrodzie 19:15, 14 wrz 2014

Znowu się u ciebie dokształciłam w temacie cebul tym razem. Może tez posadze w donicach mam duże piwnice mogą tam stać tylko czy nie zakwitną przed czasem. Trzymać w ciemnym czy jasnym a jak z podlewaniem?
marta_d 19:38, 14 wrz 2014

Gardener27 napisał(a)

Mówisz Marta że nie trzeba ich aż tyle sadzić Masz może jaieś zdjęcia tych czosnków ?

gdzieś mam, poszukam i wkleję
Napia 20:01, 14 wrz 2014

Gardener27 napisał(a)

Cebulowe posadzone w doniczkach kwitną dużo wcześniej niż te w gruncie

Tak Agnieszko będę przerabiał rabaty z podziałem na kolory niebiesko-rózowa i czerwono-żółta powstanie w części przed domem Zobaczymy co z tego będzie

Już czekam
Napia 20:04, 14 wrz 2014

GosiaJoanna napisał(a)

Najlepiej sadzić Kochana na przełomie września i października nie za późno ponieważ cebulki muszą się jeszcze zakorzenić przed zimą miłej niedzieli

Gosiu, uspokoiłaś mnie, bo już się wystraszyłam, że tyle pięknych cebulek by się zmarnowało
Napia 20:09, 14 wrz 2014

Gardener27 napisał(a)
I sprzęcior do sadzenia cebul wreszcie jest

Przemku, będziesz bardzo zadowolony w każdym razie ja jestem
dla mnie jedno z najlepszych narzędzi Używam go nie tylko do sadzenia cebul, ale także wszystkich innych niewielkich roślin. Wiadomo, że krzewy potrzebują łopaty, ale wykopuję dołki sadząc m.in.lawendę z doniczki, żurawki, hosty
Gardener27 21:18, 14 wrz 2014

Ewa_w_ogrodzie napisał(a)
Znowu się u ciebie dokształciłam w temacie cebul tym razem. Może tez posadze w donicach mam duże piwnice mogą tam stać tylko czy nie zakwitną przed czasem. Trzymać w ciemnym czy jasnym a jak z podlewaniem?

Cebulowe w pojemnikach sadzimy w październiku i listopadzie Po posadzeniu podlewany i utrzymujemy wilgotne podłoże żeby nasze cebule się ukorzeniły przed zimą ale nie przesadzamy z wodą bo nam zgniją Następnie są dwa sposoby ich przechowywania

Pierwszy

Przed zimą dołujemy donice a wczesną wiosną jak zrobi się cieplej wyciągamy je pamiętając o regularnie podlewamy Jest jeszcze opcja po wykopaniu z ziemi pędzenia w domu lub ciepłej piwnicy wtedy wcześniej zakwitną

Drugi

Doniczki jesienią trzymamy na zewnątrz żeby niskie temperatury zadziałały na cebule bo wymagają przechłodzenia Przed zimą zanosimy je do ciemnej piwnicy tylko trzeba pamiętać żeby temp nie była wyższa niż 8 stopni Można też donice wnieść do pomieszczenia gospodarczego lub szklarni i zostawić je tam na okres zimy (ja tak zrobiłem) Wynosimy na zewnątrz donice z piwnicy wiosną jak mają kły ok 5 cm pod warunkiem że temperatura na zewnątrz nie spadnie poniżej 10 stopni